Samice losa, která se potulovala Brnem, uhynula. Nejspíš ze stresu, tvrdí expert

14. červen 2016

Samice losa, kterou v pondělí odpoledne odchytili policisté a veterináři na jihu Brna, uhynula. Příčinu smrti odborníci teprve upřesní, ačkoliv podle prvních odhadů samice pošla kvůli vysokému stresu.

Zvíře zřejmě zabloudilo ze své migrační trasy a dostalo se do města, kde komplikovalo dopravu. Policisté zvíře odchytili až po několika hodinách sledování.

Zásah byl komplikovaný i kvůli tomu, že los se pohyboval v řepkovém poli a veterináři se k němu nemohli s uspávací puškou přiblížit. Podle mluvčího jihomoravských policistů Pavla Švába pomohl až vrtulník.

„Z paluby vrtulníku trefil veterinář zvíře první ranou, a to po několika minutách zkrotlo natolik, že mu odborníci mohli ošetřit drobná zranění,“ uvedl Šváb.

Čtěte také

Samice losa měla být vrácena do přírody v jižních Čechách. „Zvíře uhynulo pravděpodobně stresem,“ tvrdí Roman Zajíček z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Právě jižní Čechy, Třeboňsko a Šumava patří do migrační trasy losů. „Výskyt v Brně byl náhodný a nepravděpodobný, nikdo nečekal, že se zvíře dostane nejen na území Brna, ale přímo do městské části Brno-Černovice,“ dodal Zajíček.

autoři: rok , jel
Spustit audio