Salám, brambory, Kočičí tanec aneb co všechno nabízejí na Vysočině

25. srpen 2018
02499173.jpeg

Kraj Vysočina se rozkládá na levém a pravém břehu nejméně oblíbené dálnice v naší zemi zvané D1. Také se jí nadává “struhadlo na okurky”! Má ještě mnoho dalších, ne příliš hezkých přezdívek, ale já zůstanu u tohoto gastronomického příměru se zeleninovým struhadlem, jehož název potvrzuje hlavně pravý jízdní pruh zvlněný tíhou kamionů.

Často si na něm připadáte spíše jako na tankodromu než na kultivované, placené autostrádě. Když se ovšem rozhlédneme kolem této přetížené dopravní tepny, můžeme uniknout nekonečným zácpám prostě jen tak, že odbočíme na některou stranu za gastronomickými zážitky.

Vysočina je tradiční bramborářskou oblastí. Na bramborový salát jsou prý nejlepší Keřkovské rohlíčky z České Bělé, Dalešické cukrářství zásobuje Vysočinu originálními sladkostmi, Jeřábkova pekárna domácím chlebem, Jaroměřická mlékárna chutnými mléčnými výrobky. Nejznámějším kulinářským produktem je ovšem pochopitelně oblíbený trvanlivý salám Vysočina, který se začal vyrábět za socialismu inspirován maďarským uherákem.

Ústecký kraj nabízí ryby, víno i výhled na České Švýcarsko

Pravčická brána

Plánujete ještě na závěr léta vyrazit někam na dovolenou? Pokud se chystáte do Ústeckého kraje, prozradíme, kde se dobře najíst a napít, ale také užít krásy Labského kaňonu.

Bohužel, ne každý náš producent ctí původní recepturu. Navíc se nepodařilo právně ošetřit exkluzivní ochrannou známku, a tak můžeme narazit i na mnoho ne příliš kvalitních a chutných kopií tohoto typického českého produktu. Pokud navštívíte Třebíč, Pelhřimov, Telč, Žďár či jiná malebná městečka nad romantickou řekou Sázavou, nabídnou vám občas domácí rybí speciality.

Gastronomický piknik v Jihlavě

No, a v Jihlavě příští týden proběhne gastronomický piknik v parku k 100. výročí naší republiky. Na otevřených ohních se bude opékat kde co a navíc je připravena sladká odměna zdarma pro prvních 1000 návštěvníků.

Na Vysočině se nachází spousta docela slavných biofarem, které nejen produkují, ale přímo ze dvora nabízejí své ekologicky šetrné produkty, ať už jde příkladně o slavná přeštická prasátka a jejich ekonomické zpracování od čumáčku až po ocásek, nebo o sýry, džemy, jogurty, čerstvou i nakládanou zeleninu.

Vydáváme se na jižní Moravu. Co v tomto kraji ochutnat?

Mikulovský zámek stojí jen několik kilometrů od česko-rakouských hranic

Chystáte se ještě o prázdninách na dovolenou na jižní Moravu? Doporučíme vám spoustu místních specialit. Ochutnáte raději znojemský guláš, čerstvé kvašáky nebo dáte přednost výletu na vinnařské stezky?

Když jsem pátral po jedinečném pokrmu, typickém pro Vysočinu, bylo mi řečeno, že by to mohl být takzvaný „Kočičí tanec”, což je ovšem staročeské jídlo, které se v každé části naší republiky připravuje trochu jinak. Na Vysočině v něm asi budou typické brambory, zelí, trocha špeku či sádla, ale kde vám tohle jídlo v kuchyni zatančí, to opravdu netuším.

Mnohem typičtější budou spíše nové brambory s tvarohovou rozhudou a bylinkami. Kdo ví? Pokud na Vysočinu ještě koncem prázdnin zavítáte, věřte, že kulinárních možností je tu přesto překvapivě docela dost!

Spustit audio
autor: Pavel Maurer