Safari Park Dvůr Králové má novou obyvatelku - z vídeňské ZOO přicestovala slonice Drumbo

24. říjen 2020 11:21

Návštěvníci teď do známého Safari Parku Dvůr Králové nesmějí, přesto tam ale bylo v pátek odpoledne hodně živo. Přivítali tam totiž novou obyvatelku - slonici Drumbo. Ta přijela v kontejneru na návěsu ze zoologické zahrady ve Vídni.

Výprava ze Schönbrunnu dorazila do Dvora Králové krátce před sedmnáctou hodinou, než se ale slonice dostala do vyhřívaných prostor nově upravené Africké savany, trvalo to dlouhé desítky dalších minut.

Čtěte také

Kontejner bylo potřeba dvakrát přeložit, k tomu byly připravené tři jeřáby.

A Drumbo se čekání moc nezamlouvalo - stejně jako nezvyklý hluk. A tak odpověděla po svém - hlukem zevnitř kontejneru.

Podle Ramona, který se o slonici staral dvacet let v zahradě v Schönbrunnu a teď jí doprovázel i během transportu, byla jen nervózní z cesty, jinak je přátelská.
„Drumbo je přátelská a milá slonice. Bohužel musela teď od nás pryč. Ale jsme moc rádi, že našla tak úžasný nový domov."

Proč se vlastně Safari Park Dvůr Králové o příchod čtyřiačtyřicetileté samice na její sloní důchod snažil, když starší slonice má už dvě - Sally a Umbu?

Čtěte také

To vysvětluje ředitel dvorského safari parku Přemysl Rabas, který se kvůli karanténě přivítání nové obyvatelky zahrady nezúčastnil.

„Sloni jsou sociální zvířata a potřebují mít kolem sebe další jedince svého druhu, širší rodinu a společnost. A protože máme už dvě starší samice, tak je tam určité riziko, pokud by jedna časem odešla, tak by ta druhá zůstala sama. Proto když budou nyní tři, tak je to takovou zárukou, že samice budou v psychické pohodě i do budoucna."

A ve Vídni by Drumbo už kamarádky neměla. I proto byla dohoda obou stran jednoduchá, říká Přemysl Rabas.
„Tohle je vlastně od nás služba pro program Evropské asociace zoologických zahrad, kdy jsme ochotni přijmout v uvozovkách sloní penzistku do domova důchodců, kdybych to tak řekl."

Safari Park Dvůr Králové
Posláním moderních zoologických zahrad a parků je vracet zvířata zpět do volné přírody a chránit je v jejich původním prostředí. Splácíme tak alespoň malý úrok dluhu, který vůči přírodě lidstvo má.

Do odchovu mláďat se ve Dvoře Králové nad Labem pouštět nechtějí, podle ředitele na to nemá safari park vhodné prostory.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související