Šabatová žádá rušení vyhlášek zakazujících vysedávání na zídkách

30. leden 2016

Ombudsmanka Anna Šabatová chce zrušit vyhlášky, které v některých městech zakazují sezení venku na zídkách nebo na schodech. Podle veřejné ochránkyně práv jsou takové předpisy protiústavní a porušují svobodu pohybu.

Šabatová se teď podle serveru iDnes.cz kvůli těmto vyhláškám obrátila na Ústavní soud.

Vyhlášky zavedly samosprávy hlavně v severních Čechách, například v Litvínově, Varnsdorfu, Krupce nebo v Bílině.

Města se kritice brání. Podle nich vyhlášky účinně bojují třeba proti opilcům a lidem, kteří dělají nepořádek a jsou hluční. David Slováček z kanceláře veřejné ochránkyně práv ale upozorňuje, že tyto věci už řeší přestupkový zákon.

„Ty přestupky existují - je to porušování nočního klidu, přestupky proti majetku, jsou to schválnosti, což jsou také přestupky. A tudíž zavádět obecně přestupek toho, že se někdo někam posadí, podle našeho názoru oklešťuje práva a svobody nás všech,“ řekl Slováček Českému rozhlasu.

Města ale vyhlášky měnit nechtějí, reagují prý na požadavky obyvatel. Třeba podle starosty Bíliny a zároveň hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka (KSČM) jim vyhláška pomáhá udržet pořádek ve městě.

„Na ty vyhlášky je trošku jiný pohled, když víte, proč byly přijaty, než když se posuzují pouze z kanceláře. Takže já si myslím, že konkrétně u nás v Bílině vyhláška smysl má, občané to požadovali a myslím si, že to není nic proti nikomu, kdo se chová slušně,“ poznamenal Bubeníček.

Podobně vyhlášku obhajuje i starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO). „Naše vyhláška vznikla na základě četných podnětů obyvatel města. Jejím hlavním cílem bylo předcházení narušování veřejného pořádku a potom také zlepšení vzhledu města a ochrana veřejné zeleně,“ reagovala na iniciativu Šabatové starostka Litvínova.

autoři: tby , Ondřej Látal
Spustit audio