S testem a ideálně venku. Připomeňte si zásady bezpečného setkávání o Vánocích

21. prosinec 2021

Ačkoliv čísla nakažených koronavirem těsně před Vánoci klesají, epidemiologové doporučují, abychom zůstali opatrní. Právě o Vánocích se lidé potkávají hodně a to může šíření covidu-19 napomoci. Mezi základní hygienická pravidla při návštěvě platí, že hosté by si měli nejdříve vydezinfikovat ruce, až poté se přivítat. A měli by vynechat nejbližší kontakty typu objímání. Co dalšího se doporučuje, uslyšíte v Koronafokusu Ondřeje Vaňury.

V místnostech by se mělo často větrat.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

V letáku ministerstva zdravotnictví o tom, jak bychom se o Vánocích měli chovat, se doporučuje také upřednostňovat setkávání venku, například na procházce.

A v případě, že jsme v jedné místnosti se seniory, mít raději nasazený respirátor.

Před svátky se otestujte

Šíření nákazy můžeomezit i to, že se před návštěvou lidé otestují. Některá testovací místa fungují i přes celé vánoční svátky.

Vždy je ale potřeba myslet na to, že u PCR testu trvá někde i déle než 24 hodin, než dorazí výsledek.

Čtěte také

U antigenních samotestů, které si můžeme udělat doma, bychom měli postupovat přesně podle návodu, ideální je se třeba podívat na videonávody dostupné na internetu. U takového testování ale nemusí být výsledek testu stoprocentní.

I přes negativní výsledek bychom proto stále měli dodržovat už zmíněná hygienická pravidla.

Povinné testy pro očkované

Očkovaní lidé musí jít na PCR test tehdy, pokud mají příznaky covidu, případně pokud s někým nakaženým sdílí jednu domácnost. Do karantény sice nemusí, mají ale takzvaný lékařský dohled.

To znamená, že musí sledovat svůj zdravotní stav, nosit respirátor a pátý až sedmý den absolvovat PCR test. Pokud je pozitivní, míří tak jako všichni s onemocněním covid-19 do izolace.

Co když začnu mít příznaky covidu?

V případě, že se u někoho objeví příznaky covidu, měl by zůstat doma a vyvarovat se kontaktu s dalšími lidmi až do doby, než budu mít negativní výsledek testu. Na ten by ho měli poslat hygienici, případně praktický lékař.

Čtěte také

Právě o svátcích je ale velmi pravděpodobné, že se lidé svému lékaři nedovolají. 

„Každá krajská hygienická stanice má svoje pohotovostní linky a většina má i e-mailové adresy. Pokud se nemůžete dovolat, což teď není bohužel tak výjimečné, protože linky jsou permanentně přetížené, tak existuje centrální linka 1221. A veškeré poznatky jsou postupovány přímo na příslušnou hygienickou stanici,“ popisuje Michal Bartoš, ředitel Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje, který je zároveň členem Národního institutu pro zvládnutí pandemie.

Pokud se jedná o závažné příznaky – vysoké teploty, na které nepomáhají běžně dostupné léky, nebo se náhle zhorší dýchání , tak je dobré zavolat záchranku.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Spustit audio

Související