„S telefonátem na linku 155 neotálejte. Jde o minuty!“ vyzývá ředitel středočeské záchranky

24. květen 2014

Stále více ubývá lékařů, kteří by byli ochotní sloužit na záchrance. Důvody jsou podle Martina Houdka, ředitele Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje, jednoduché. Posuďte sami – chtěli byste vy pracovat v tak náročných podmínkách?

„Při práci na záchrance se denně setkáváte se smrtí, zimou a špatnými povětrnostními podmínkami. Kromě toho musíte být dobře fyzicky vybavený – abyste třeba odnesl pacienta po rozbahněném poli – a tak dále,“ popisuje v rozhovoru se Zuzanou Burešovou Martin Houdek náročnou záchranářskou práci.

Čtěte také

Práce na záchrance však nemá jen proti. Když se vám podaří zachránit život, je to prý pocit, který vyváží vše ostatní. „Jednou mi třeba přišla poděkovat 39letá žena, kterou jsme 1,5 hodiny resuscitovali,“ vzpomíná. „Připomnělo mi to jednu ze scén ze staré Sanitky. Tři týdny poté, co jsem na tento výjezd už dávno zapomněl, zazvonil někdo u nás na ARO – stála tam celá rodina zachráněné pacientky, která mi přinesla kytku.“

Čas je neúprosný, vědí záchranáři

Každý rok narůstá počet výjezdů o osm až devět procent, přitom závažné diagnózy, jako jsou mozkové příhody, infarkty nebo závažné úrazy včetně dopravních nehod, se drží na stejných číslech. „To je problém,“ neskrývá Martin Houdek. „Systém není nafukovací, nelze takto pokračovat donekonečna.“

Na rozdíl od dřívějších dob, kdy pacienti se závažnými problémy putovali většinou do okresních nemocnic, dnes je záchranka vozí především do pražských, respektive centrálních nemocnic. „A je to tak dobře,“ domnívá se Martin Houdek.

Záchranka přiváží zraněnou pacientku

Řada pacientů, kteří dostanou infarkt nebo cévní mozkovou příhodu, se však do těchto lépe vybavených nemocnic vůbec nedostane – protože třeba podcení příznaky a záchranku si zavolají příliš pozdě.

„Trápí nás to,“ říká ředitel středočeské záchranky. „Když máte problémy typu náhle vzniklá bolest na hrudi, volejte záchranku okamžitě! Nikdy neuděláte chybu. Každou minutou se zvyšuje riziko náhlého úmrtí o dvě až tři procenta… U cévní mozkové příhody je rychlý telefonát na linku 155 ještě důležitější.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.