S přelomovou novinkou přichází plzeňská MHD, za jízdenku můžete platit i bankovní kartou

23. duben 2015

Revoluce v placení městské hromadné dopravy čeká už brzy Plzeň. Cestující budou mít možnost platit bezkontaktní bankovní kartou. Stačí ji jen přiložit ke čtečce umístěné ve voze.

Nově nainstalovaná zařízení obslouží bankovní karty i klasickou Plzeňskou kartu. Systém se začne zkoušet už v neděli 26. dubna. Dokud se neodstraní případné nedostatky, bude zařízení cestujícím k dispozici zatím jen v několika vozech. Novou čtečku najdou lidé v deseti tramvajích a bude ji mít i stejný počet autobusů. Už v červnu si ale cestující zakoupí lístek bankovní kartou ve všech vozech městské hromadné dopravy.

„Vždy na tom zařízení se nejprve zvolí typ jízdného a pak se jenom přiloží karta a vyjede jízdenka papírová, která opravňuje cestujícího k jízdě," vysvětluje Martin Chval z plzeňských dopravních podniků. Princip použití bankovní karty je podle něj stejný jako u Plzeňské karty.

Novinka usnadní cestování po městě hlavně cizincům

V hlavní sezoně Plzně jako Evropského města kultury budou ve městě tisíce turistů a právě oni podle Martiny Kirchrathové ze společnosti MasterCard nový způsob platby jízdného ocení nejvíc.

„Lidé v Plzni s bankovní kartou museli běžet do bankomatu, museli si vybrat hotovost, pak běželi k trafikantovi a tam si koupili jízdenku nebo si pořídili nějakým způsobem Plzeňskou kartu. Platební karta je právě ideální jak pro turisty ze zahraničí, tak i z České republiky. Přijdou, pípnou a jedou".

Plzeňské dopravní podniky přicházejí s novinkou. Za jízdné se bude platit bankovní kartou

Platit jízdné bezkontaktní bankovní kartou mohou lidé také v Liberci, Brně a Praze, ale jen ve vybraných spojích nebo na některých zastávkách. Plzeň je tak prvním městem v České republice, kde budou cestující platit bankovní kartou ve všech vozech MHD.

Jízdenku pro neomezený počet cestujících bude možné zakoupit jedinou kartou

Na rozdíl od řešení, která jsou třeba v Londýně nebo v jiných regionech České republiky v tuto chvíli, umožní plzeňská čtečka nákup lístku pro několik lidí současně.

„Já vás teď můžu pozvat na jízdu MHD a mohu tu jízdenku sobě i vám zakoupit," objasňuje Martina Kirchrathová. Nový systém placení jízdného se podle ní plně vyrovná moderním dopravním řešením v zahraničí a v budoucnu zřejmě zcela nahradí papírové jízdenky.

autoři: sch , Lucie Sichingerová
Spustit audio