S modernizací NATO pomáhá i mladý Čech. „Konflikty se nemusí vyhrávat jen zbraněmi,“ říká Jan Lukačevič

11. únor 2021

NATO potřebuje modernizaci, prohlásil loni na podzim generální tajemník Jens Stoltenberg a jmenoval čtrnáct takzvaných Young Leaders – tedy osobností z různých oblastí, které by s touto proměnou měly pomoct. Je mezi nimi i Čech Jan Lukačevič. Společně s dalšími jmenovanými odborníky před pár dny odevzdal svůj první návrh, jak by proměna Severoatlantické aliance měla vypadat.

Čtěte také

Jan Lukačevič působil v Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd. Coby kosmický inženýr vede v rámci projektu NATO skupinu zaměřenou na nové technologie. „Pilířů změn, jimiž by NATO mělo projít, je hned několik. Všechny se snaží o to, aby NATO bylo aktivní, nikoliv reaktivní – jak se dělo v minulých letech,“ shrnuje v rozhovoru pro Radiožurnál.

Jedním z doporučení, která mladí vědci alianci předložili, je například to, že by se NATO mělo vybavit účinnými geoekonomickými nástroji. „Konflikty se nemusí vyhrávat jen zbraněmi. Je možné učinit opatření, která mohou působit pozitivně na rozvoj NATO a zároveň omezovat vliv některých soupeřů nebo nepřátel,“ vysvětluje.

V budoucnu by tak podle Jana Lukačeviče mohla vzniknout ekonomická komise, která by rozhodovala mimo jiné o regulaci importu a exportu zbraní a technologií. „Tak aby se nestalo, že nějakou perspektivní firmu, která má technologii se strategickým významem, koupí některá ze zemí, jež NATO vnímá jako soupeře.“

Role umělé inteligence

Samotný Jan Lukačevič už v minulosti mluvil o tom, jak významný by pro NATO mohl být také koordinovaný vývoj umělé inteligence. Strojové učení by podle něj mohlo odhalit například hrozbu chystaného útoku nebo pomoci s účinným sběrem dat.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Související