S mikrofonem za hokejem: Legenda mezi sportovními pořady Českého rozhlasu

18. květen 2023

Ať máte, nebo nemáte rádi sport, určitě jste někdy slyšeli část pořadu S mikrofonem za hokejem. Český rozhlas ho vysílá už více než 60 let a je o živých vstupech z hokejových zápasů nejvyšší české soutěže. U příležitosti dnešních 100 let rozhlasu vám připomínáme tento legendární, stále vysílaný pořad. Jak se vyvíjela znělka pořadu a měnil se někdy obsah? Poslechněte si a vždy laďte oblbený pořad S mikrofonem za hokejem, respektive S mikrofonem za sportem. 

Obsah pořadu zůstal po letech stejný. Díky souběžnému spojení pražského studia na Vinohradech s různými stadiony jste stihli během pár sekund procestovat celou republiku a získat aktuální informace z právě hraných zápasů. 

Pořad S mikrofonem za hokejem si získal popularitu fanoušků, protože nabízel od konce padesátých let minulého století jediný způsob, jak rychle zjistit, jak na tom jejich oblíbené mužstvo je. Zároveň dodával emoce a atmosféru, díky kterým si posluchači mohli za pomoci popisu reportéra dobře představit, co se na ledě děje. 

Princip byl vždy stejný a za celou dobu existence pořadu se pouze zkrátily stopáže vstupů redaktorů tak, aby se během vysílání dostaly informace k posluchačům z jednotlivých stadionů častěji. Platilo pravidlo, že se pořad bude vysílat, pokud se hrají alespoň čtyři zápasy současně, aby bylo možné je mezi sebou střídat. V současnosti se k hokejovým přenosům přidávají vstupy i z ostatních sportů. Radiožurnál Sport tak při vysílání pořadu spíše využívá přesnější název S mikrofonem za sportem. 

autoři: Martin Charvát , rej
Spustit audio

Související