S kávou je to jako s malým farmářem. Jeho produkce bude vždycky kvalitnější, věří majitel pražírny v Seville

Španělé většinou na kávu, kterou si dávají v místních barech a kavárnách, nedají dopustit. Někdo má ale opačný názor. Třeba majitel specializovaného kávového obchodu s pražírnou v Seville. Ten tvrdí, že kávová kultura je ve Španělsku žalostná, a teprve se pomalu začíná vzmáhat.

Do obchůdku, ze kterého se valí vůně čerstvě pražené kávy až na ulici, mě vehnala čistá zvědavost. Nejsem totiž odbornice na kávu. Proto jsem věřila těm, kdo mi tvrdili, že ve španělských kavárnách a barech ji dělají výbornou.

S takovým tvrzením ale vůbec nesouhlasí pan Gilberto, majitel tohoto voňavého kávového obchodu nebo spíš pražírny.

Zatím nic moc

Ten tvrdí, že kávová kultura není ve Španělsku nic moc, a to především v denních barech.  Sice se to podle něj začíná trošku zlepšovat, ale jde to jen pomalu. Říká mi, že v třeba v Barceloně nebo na severu Španělska se to v posledních letech zlepšuje díky mladým nadšencům. Ale na jihu v Andalusii je úroveň žalostná.

Pan Gilberto pochází ze Santaderu, což je na severu země. Svůj obchod si tudíž otevřel na opačném konci Španělska, v centru města Sevilla. Prý si při návštěvě metropole Andalusie uvědomil, jaká je tam díra na trhu, a tím pádem i šance podnikat.

Už jako zralý muž proto nejdřív vystudoval prestižní Španělský kávový institut v Barceloně. Mimochodem i lodě s kávou z celého světa přijíždějí ve Španělsku hlavně do barcelonského přístavu.

Čtěte také

Z různých světových stran

Přesně odtamtud jsou i velké pytle s kávovými zrny, které jsou v sevillském obchůdku pana Gilberta rozložené kolem mě. Guatemala, Etiopie, Rwanda, Brazílie, Kolumbie nebo dokonce Sumatra jsou místa, odkud sem na jih Španělska káva doputovala. Gilberto mívá kávu z asi dvacítky zemí světa.

Uprostřed obchodu stojí velký černý pražicí stroj. Vypadá hodně starodávně, ale odborník na kávu mi vysvětlí, že je to zařízení moderní od špičkového holandského výrobce. Prý je to Rolls Royce mezi těmito mašinami. Tvrdí mi tento vysoký štíhlý muž, které sám vypadá spíš jako Holanďan než jako Španěl.

Vyjde najevo, že kávu prodává jen soukromým zájemcům. Nedodává ji ani do kaváren nebo barů. Navzdory tomu se mu v podnikání údajně velmi dobře daří.

Čtěte také

Kdo za to může? 

A proč kávový nadšenec a odborník tvrdí, že v Německu, Dánsku nebo v sousedním Portugalsku mají o moc lepší kávovou kulturu? Město velké jako Sevilla má v Německu 20 až 30 provozoven jako je ta jeho. Tady v místě se 700 tisíci obyvateli je sám.

Ve Španělsku se to prý všecko pokazilo, když začala industrializace a pražení kávy ve velkém. Tak jako bude mít menší farmář vždy lepší kvalitu zeleniny, ovoce nebo masa než velké podniky, tak je to i s kávou, dodává pan Gilberto.

autoři: Ľubica Zlochová , aka
Spustit audio

Související