S Horváthem, nebo bez? Plzeň se snaží uzdravit kapitána pro zápas EL

4. březen 2013

Fotbalisté Plzně sice hrají proti Fenerbahce Istanbul až ve čtvrtek, ale o postup do čtvrtfinále Evropské ligy bojují už teď. Lépe řečeno bojují za ně týmoví lékaři, kteří mají v péči kapitána a mozek týmu Pavla Horvátha. Tři dny před první částí dvojutkání s Turky se tvůrce plzeňské hry potýká s virózou. A nedělní ligový duel s Ostravou v plné nahotě odhalil, jak důležitá je přítomnost skoro osmatřicetiletého veterána, aby tolik obdivovaný plzeňský fotbalový stroj na hřišti fungoval.

„Pavel se s tím potýkal do pátku, tak doufejme, že doktoři udělají všechno pro to, aby byl v pořádku, aby byl ve čtvrtek k dispozici. Protože jsme se znovu přesvědčili o tom, že ve finální fázi nebo ve chvíli, kdy soupeř zhušťuje svou polovinu hřiště, je hráčem, který nám pomáhá nejen ze standardních situací, ale i v samotné hře, kde dokáže vymyslet překvapivou nahrávku,“ uvědomuje si cenu přítomnosti Pavla Horvátha na hřišti Pavel Vrba.

A doufá, že ve čtvrtek proti tureckému soupeři už se na jeho rychlost bude moci spolehnout. Ano, opravdu, právě tuhle vlastnost u podsaditého milovníka dobrého jídla jeho trenér nejvíce obdivuje.

„On je sice pomalý pohybově, ale myšlenkou a přihrávkou je nejrychlejším hráčem v lize – a tyhle věci nám podle mého názoru chyběly.“

A chybělo také spolehlivé zahrání pokutového kopu, který Plzeň proti outsiderovi z Ostravy neproměnila, a proto si nechala Baníkem ukrást dva body důležité v boji o titul se Spartou.

Nemocného Horvátha se pokusil zastoupit David Limberský. Navléknout si kapitánskou pásku a podepsat zápis o utkání, to mu problémy nedělalo. Ale pohnout se skóre se mu za stavu 1:1 nepodařilo, trefil jen břevno, utkání tak remízou i skončilo a kouči Vrbovi se panenkovský způsob, jakým Limberský penaltu zahrál, vůbec nelíbil.

„Pochopím, když vystřelí ránu, která se od břevna odrazí do poloviny hřiště – to bych respektoval a řekl, že to byla smůla. Ale kopnout penaltu takhle, za stavu 1:1, když do konce bylo asi osm nebo devět minut, to zavání podceněním, lajdáctvím nebo jak to mám nazvat,“ kroutí hlavou Vrba.

„Nesouhlasím. Trenér věděl nebo tušil, že když mě určí jako exekutora, jak bych to mohl zahrát. Chtěl jsem to dát doprostřed, ale trošku níž – nemyslím si, že by to bylo lajdáctví, prostě je to takový typ penalty,“ odpovídá trenérovi zastupující kapitán Limberský.

Najít náhradu za Horvátha? Nutnost

Ovšem ať už jeho vysvětlení Pavel Vrba přijme, nebo ne, případnou penaltu ve čtvrtek v Evropské lize proti Fenerbahce by jistě tuze rád svěřil Pavlu Horváthovi, i když tuší, že je na čase, aby se mužstvo odnaučilo na něj spoléhat.

„Pavel je výjimečný hráč, na druhou stranu si musíme pomaličku hledat nějaké řešení za Pavla, protože má svoje roky a musíme počítat s tím, že se někdy stane, že s kariérou skončí. Teď budeme muset doufat, že Pavel bude ještě chvíli hrát a my v průběhu toho období najdeme řešení,“ připouští Vrba, že i s tak silným kádrem, jaký se mu povedlo v Plzni poskládat, bude složité Horváthovu invenci jednou trvale nahradit.

autoři: jkb , tej
Spustit audio