S Františkem Bublanem nejen o kauze Radovana Krejčíře

21. červenec 2005
O kom se mluví

Od mikrofonu přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem je ministr vnitra František Bublan. Vítejte. Máte, pane ministře, nějakou stopu, která by vedla k dopadení uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře?

Host (František Bublan): No těch stop máme několik. Asi ne všechny stopy jsou ty pravé, ale nicméně policie v tom vyvíjí velkou iniciativu a je to trošku i otázka cti, abychom ho dopadli.

Moderátor (Jan Pokorný): Už je podle těch indicií, které máte Radovan Krejčíř na dosah?

Host (František Bublan): To tolik nemohu říci, jestli je na dosah. Proto že tam těch cest, nebo těch stop je několik a některé už se zdály docela jako blízké a potom to nebyla pravda. Takže jako děláme, co můžeme, samozřejmě.

Moderátor (Jan Pokorný): Inspekce podle informací České televize nenavrhla potrestání žádného z policistů, kteří byli u toho, když jim Krejčíř uprchl. Je pro vás ta věc uzavřena?

Host (František Bublan): No ona uzavřena není. Ona to předala státnímu zástupci a ten posoudí ten případ a potom po dohodě s inspekcí buďto navrhne trestní stíhání, nebo nikoliv.

Moderátor (Jan Pokorný): Policejní prezident za pár týdnů odejde z funkce. Soudím, že už víte koho na jeho místo, Libor Lochman, Jan Beroun, Vladislav Husák?

Host (František Bublan): A tak už trošku vím, ale zatím si to chci nechat pro sebe. Nechci, aby se vytvářely nějaké spekulace, nebo dokonce tlaky na některé lidi.

Moderátor (Jan Pokorný): Ale tahle 3 jména jsou ve hře?

Host (František Bublan): No jejich dokonce i více ještě těch jmen tady.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy mě snažíte se zmást, pane ministře. Scházíte se nad budoucím policejním prezidentem často třeba i s opozičními poslanci? Jak to z počátku vypadalo, že tak bude?

Host (František Bublan): Já jsem se s nimi sešel jednou na takové neformální schůzce, kde jsem jim sdělil, jaká jména asi si představuji na tomto místě, nebo jaké tipy lidí asi a ona ta schůzka zase nebyla příliš bohatá na nějaké sdílení informací, protože oni to více méně vzali na vědomí. Potom musím přiznat, že potom někteří poslanci mě kontaktovali a konzultovali některá ta jména. Takže nějaký obraz mám, co by asi bylo přijatelné a co by nebylo přijatelné, ale.

Moderátor (Jan Pokorný): Budete se tím bez výhrad řídit?

Host (František Bublan): Ne, nebudu se bez výhrad řídit, protože já chci, aby to byl člověk apolitický a nemohu tam dát člověka, který bude mít podporu třeba, i když silnou, pouze jedné strany.

Moderátor (Jan Pokorný): Už víte, co bude dělat odcházející policejní prezident?

Host (František Bublan): Mám také určitou představu. Už jsem to s ním konzultoval, ale ještě bych to nechal tak trošku pod pokličkou.

Moderátor (Jan Pokorný): To už je třetí věc, kterou chcete nechat, pane ministře, pod pokličkou. Uvidíme, jak se ten rozhovor vyvine dál.

Host (František Bublan): Ne, bude to důstojné postavení pro policejního prezidenta, odcházejícího, protože on si zaslouží, aby dostal místo, které odpovídá jeho kvalitě.

Moderátor (Jan Pokorný): V řadách policie?

Host (František Bublan): V řadách policie, ano.

Moderátor (Jan Pokorný): Včera nastal další kolaps na dálnici D1. Před časem jste sliboval, že se na tuto komunikaci osobně podíváte. Učinil jste tak z vrtulníku. Byl to správný pohled?

Host (František Bublan): No byl to zajímavý pohled, i když bohužel jsem letěl možná trošku brzy, i když to bylo v pátek. Tak ten provoz nebyl tak silný, nicméně já jsem potřeboval si odsledovat, kolik je tam těch odstavných parkovišť, kde by policie mohla dělat určité záchyty a ty jaksi ty řidiče, kteří dělají nějaké přestupky, kde by je mohla odstavit. A tam jsem viděl, že těch parkovišť je skutečně jako několik, ale většina z nich je zavřených. Takže pro policii potom nezbylo nic jiného, než zastavovat vozidla v tom odstavném pruhu, což je velice nebezpečné jak pro ty policisty, tak i pro ten provoz a my se snažíme o to, aby ta dálnice byla průchodnější. Nikoliv, abychom tam teda někoho stíhali a trestali. Takže už jsem se domlouval s panem ministrem Šimonovským, že všechny ty odpočívadla, nebo ty odstavné parkoviště, že se zprovozní. Respektive budou moci být otevřena, pokud policie bude provádět určité kontroly v těch místech.

Moderátor (Jan Pokorný): Možná milný, ale z některých vyjádření Milana Šimonovského, ministra dopravy jsem měl pocit, že by docela rád, kdyby dopravní policie mohla spadat pod jeho gesci.

Host (František Bublan): No to já myslím, že byla milná představa. On to ani tak moc vážně nemyslel.

Moderátor (Jan Pokorný): Myslíte?

Host (František Bublan): Já jsem s ním o tom mluvil a tak on říká, že to byl jenom takový bonmot. Ale že si to neumí ani představit. Já si to taky neumím představit.

Moderátor (Jan Pokorný): V tom vrtulníku, pane ministře, vás napadlo, že by mohla vzniknout dálniční policie?

Host (František Bublan): Ne, ne, to mě napadlo, já jsem minulý týden jednal s rakouskou ministryní vnitra a také jsme řešili situace na dálnicích. A my teďka máme takovou docela unikátní smlouvu o spolupráci a ta se týká i třeba dopravní situace mezi rakouskou a českou policií. A oni mají, Rakousko má speciální policii pro dálnici, má to myslím i Německo, mají to i jiné státy. Tak jsem se jí na to ptal, jaká je s tím zkušenost a ona to hodnotila velmi pozitivně. Říkala, že přece jenom je rozdíl mezi tou běžnou dopravní policií a tou dálniční policií, že ta musí být lépe vybavena, lépe vyškolena a že s tím.

Moderátor (Jan Pokorný): On tedy s odpuštěním je i rozdíl mezi dálnicemi v České republice, v Rakousku a v Německu.

Host (František Bublan): No tak je rozdíl, ale co se týče jaksi dopravy, nebo té průchodnosti, tak mám pocit, že je to téměř stejné.

Moderátor (Jan Pokorný): Dálniční policie budiž, ale stejně tou hlavní bolestí je třeba dálnice D1, tak jsou kamiony, ať už jedoucí a nebo hlavně ty převrácené. To dálniční policie nevyřeší.

Host (František Bublan): Ne, já zastávám názor, že policie nezlepší průchodnost dálnice. Ta dálnice je zkrátka přetížená, ta už je 35 let stará a více méně jakoby dosluhovala. Takže já stejně si myslím, že jaksi dalších několik let možná třeba i desítky let se ta dálnice bude neustále opravovat, jinak to není možné.

Moderátor (Jan Pokorný): Z toho vrtulníku jste asi dobře neviděl takové ty ironicky kritické billboardy, které nechal umístit stínový ministr vnitra Ivan Langer z ODS, ale asi o nich víte. Jak se díváte na tenhle způsob politického souboje?

Host (František Bublan): Ale tak to není ani tak politický souboj, to je pouze jaksi takový výkřik, že je něco špatně, ale těch výkřiků samozřejmě slýcháváme velkou spoustu. Já radši slyším to teda jak to udělat, no a to teda od nich, třeba od pana Langera jsem nikdy neslyšel jak to udělat, aby to bylo lepší.

Moderátor (Jan Pokorný): U jiných silnic na některých místech u nás se dosud dařilo řemeslu, jemuž se říká, že je nejstarší. Považujete jako někdejší kněz prostituci za hřích?

Host (František Bublan): No tak určitě to není nic pozitivního. No a nerad mluvím o hříchu, to je takové možná trošku zavádějící slovo. Ale je to, podle mého soudu, je to sociálně patologický jev, je to jako podle, z mého pohledu to není morální. Ale zase když se člověk s tím jevem seznámí, tak se musí také dívat po těch příčinách, jo a tam už je to různé, jo. Někde skutečně ta prostituce v některých zemích je výsledkem třeba nějaké chudoby, nebo nějaké nouze, někde je to zase úplně o něčem jiném, jo. Já bych to zase tak, to se nedá hodnotit s jedním pohledem, ale je potřeba se ptát po těch příčinách.

Moderátor (Jan Pokorný): Když budou prostituti a prostitutky nuceni k registraci, což je jeden z návrhů, kterým se zabývala vláda včera, tak zřejmě se radši stáhnou do ilegality a přibyde tak práce policii.

Host (František Bublan): Víte, ten zákon, co jsem včera předložil a vláda mi ho schválila, ten není o tom, že bychom vymýtili prostituci. Já jsem ho také tak nenazval. Je to ten zákon se jmenuje, Zákon o regulaci prostituce. To znamená snížit tento jev, dát mu určité mantinely, vymezit jaksi to provozování té prostituce, pokusit se o to, aby jaksi zmizelo z těch veřejných míst, aby prostitutky nebudily pohoršení, aby to vůbec nedělalo nějaký špatný obraz o naší zemi.

Moderátor (Jan Pokorný): Takže pardon. Prostituce zůstane, ale nebude tolik vidět?

Host (František Bublan): Nebude tolik vidět. A já si myslím, že bude i trošku regulovaná, že se zmenší. Už jenom tím, že ty osoby se budou muset registrovat a pokud tak neučiní a budou provozovat tuto činnost, tak je čeká nějaký postih.

Moderátor (Jan Pokorný): Vláda má projednat v srpnu národní akční plán boje s terorizmem. Vy počítáte s posílením pravomocí zpravodajských služeb a zároveň s jejich větší kontrolou, ale například i s tím, že by se v případě potřeby vypnuly sítě mobilních operátorů. Máte už promyšleno za jakých okolností a jaké by to mohlo mít následky?

Host (František Bublan): Toto je takové téma možná trošku okrajové, protože to vypnutí těch sítí, to by musela nastat výjimečná situace. My denně dostáváme, nebo policie denně dostává takových 5 hlášení o tom, že nějaký anonym oznámil, že někde je uložená bomba, v metru, ve škole, v bance, na poště a podobně. Skutečně denně těchto oznámení je několik a kdybychom měli pokaždé jaksi vypínat mobilní sítě, tak to by byl dost velký chaos a operátoři by nás asi moc rádi neměli. Takže já tady to nevidím jako nějaké ústřední téma. Já to vidím tak, že pokud by nastala skutečně výjimečná situace, kdyby bylo za potřebí to udělat, tak aby ta možnost byla, jo. Ale to je, to se možná ani nemusí řešit zákonem, to stačí, když se nějak domluvíme s těmi operátory, aby řekli ano, my jsme ochotni to udělat. Ono se to stalo.

Moderátor (Jan Pokorný): Udělat ano, ale za jakých podmínek?

Host (František Bublan): No za jakých podmínek, zkrátka by to muselo být jenom lokální, protože vypnutí mobilní sítě v nějakém větším území by způsobilo skutečně chaos a dneska jsou na to napojeny různé přístroje, i třeba ve zdravotnictví a podobně. Takže to jakoby zcela možné nebylo. Ale já si vzpomínám, tenkrát v Moskvě když bylo několik těch výbuchů u toho sportovního stadiónu, tak oni byly tak jako za sebou časově a ty poslední 2 se neuskutečnily díky tomu, že se tam vypnuly mobilní sítě, jo. Takže ono to svůj význam má.

Moderátor (Jan Pokorný): Možná je to i z vašeho pohledu opatření okrajové, nicméně chytlavé, protože každý má mobilní telefon a někdo i dva.

Host (František Bublan): No každý cestuje metrem nebo někde jinde, takže.

Moderátor (Jan Pokorný): Těch opatření, která chystáte je víc. Budete žádat v téhle souvislosti i o víc peněz do rozpočtové kapitoly ministerstva vnitra?

Host (František Bublan): Tak to žádají všechny resorty každoročně.

Moderátor (Jan Pokorný): Ale vy máte pádný argument, bezpečnost lidstva.

Host (František Bublan): My jsme ten náš rozpočet samozřejmě je krácen podle té původní představy. My nedostaneme tolik, kolik bychom si představovali a nicméně to krácení není tak dramatické jako třeba u některých jiných resortů, právě s ohledem na tato bezpečnostní opatření, s ohledem na to, že musíme implementovat různá nařízení evropských společenství. Musíme vytušit, nebo vytvořit sítě pro Šengenský systém, vízový informační systém a jiné věci, které jsou dosti nákladné a dosti drahé.

Moderátor (Jan Pokorný): Britský premiér Tony Blair uvažuje o možnosti svolat mezinárodní konferenci, která by se zabývala potíráním islámského terorismu. Je to, pane ministře, něco jako předzvěst skutečného střetu civilizací?

Host (František Bublan): No já se trošku bojím toho, aby došlo k nějakému střetu civilizací. Protože dneska zvláště Evropa už je tak jaksi naplněna lidmi, kteří pocházejí z různých kultur, z různých částí světa, že by to snad jako ani, no mělo by to docela velké následky, no. Zase na druhou stranu nezastávám ten názor, že je třeba, aby ti co se přistěhují, aby se teda plně asimilovali, nebo nějak jaksi ztotožnili s tou kulturou, to také není možné.

Moderátor (Jan Pokorný): Prezident Václav Klaus to byl, který označil multikulturalismus za tragický omyl současné západní civilizace a za prapříčinu terorismu. Sdílíte tento názor beze zbytku?

Host (František Bublan): Já tento názor nesdílím ani beze zbytku, ale zcela ho nesdílím. Já si myslím, že společnost, ta světová společnost se vyvíjí a ona se může vyvíjet i tímto směrem a víte, že já jsem teolog a hodně jsem pracoval v takové té ekumenické oblasti a vím, že třeba v šecha náboženství mají nějaký svůj jako jeden původ a dokáží se na mnoha věcech shodnout. Tak si myslím, že lidé se dokáží shodnout i na těch jaksi kulturních zvyklostech a tradicích, jsou schopni vedle sebe žít a každý může úplně jiný původ, nebo jinou tradici, nebo jiné životní hodnoty. Že v tom problém nemusí být.

Moderátor (Jan Pokorný): Budíš, ale jak chcete zabránit tomu, aby po všech těch teroristických útocích se část veřejnosti přeci jenom nedívala na muslimy podezíravě, když to řeknu mírně.

Host (František Bublan): No my sami tomu nezabráníme, ale možná to sledujete v té Velké Británii. Muslimové sami vystupují s určitým prohlášením, s určitou pozicí a dávají najevo, že teda jako oni za to nemohou, že oni to také odsuzují. Je to skutečně věc toho radikalizmu a radikalizmus ten se objevuje v každém náboženství. Můžeme se podívat třeba i do, já nevím, do křesťanství, i tam byl radikalismus v minulých stoletích. Také se projevoval takovými úlety, nebo takovými excesy jako třeba u toho islámu. Takže ten problém není skutečně ve střetu dvou náboženství, nebo dvou kultur, ale ten je třeba přímo v tom islámu jako takovém. Je to problém skutečně tohoto náboženství. Oni se s tím musí vypořádat sami.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem dnešního pořadu O kom se mluví je ministr vnitra František Bublan. Do voleb zbývá rok, pane ministře. Pravděpodobně jste dostal, nebo dostanete od ČSSD nabídku kandidovat do sněmovny v některém kraji. Který kraj si vyberete?

Host (František Bublan): No tak nabídku jsem dostal, ještě není tak úplně stoprocentní a ta dohoda také není stoprocentní, protože víte, že já jsem nestraník a nechci jaksi narušovat nějaké stranické zvyklosti kandidátky a procesy. Pokud bych kandidoval a pokud by ta shoda byla taková nějaká většinová, tak bych asi zvolil kraj Vysočina, z kterého pocházím.

Moderátor (Jan Pokorný): Kde má chalupu bývalý premiér Miloš Zeman. A to je shoda náhod. Pane ministře, závěrečná otázka. Včera jednala vláda naposledy, teď bude mít několik týdnů kabinet dovolenou. Premiér Paroubek stráví část své dovolené, jak sám říkal na jachtě Bohumíra Ďurička kdesi v Chorvatsku. Podnikatel Bohumír Ďuričko, jak jsme zjistili na oficiálních stránkách ministerstva vnitra v seznamu spolupracovníků agentů STB měl krycí jméno Lipan a byl registrován jako agent. Je to podle vás bezpečností riziko, že má premiér přítele s takovouhle minulostí?

Host (František Bublan): To se tolik nedá zhodnotit. Já pana Ďurička neznám. Musel bych vidět jeho svazek, musel bych vidět, v jaké oblasti spolupracoval, jak dlouho spolupracoval, pokud vůbec spolupracoval. Protože mnohdy jde jenom o jaksi zavedení do toho registru a ta spolupráce nebyla nějak silná, takže pokud nemám tyto informace, těžko hodnotit. Může to být naprosto mizivé riziko, nebo to může být i zavádějící informace. Nechci to hodnotit, ani neumím.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem dnešního rozhovoru O kom se mluví, byl ministr vnitra František Bublan. Děkuju za odpovědi, mějte se hezky, na shledanou.

Host (František Bublan): Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Druhá část pořadu O kom se mluví. Hostem byl ministr vnitra František Bublan. Telefonní čísla 221 552 155 a 221 552 255. Čekáme na vaše telefonické ohlasy. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den. Tady Fulínová, Praha 6. Já bych chtěla pozdravit pana ministra, chtěla bych mu poděkovat. Protože to je jeden z mála slušných lidí. A chtěla jsem se zeptat, kdo ty hloupé billboardy bude platit a je z toho je vidět, že pan Langer nemá co dělat a že píše hloupé knihy a vůbec jsme nevěřili tomu, že mohl ty billboardy on vymyslet. To nás tak překvapilo, protože ty jsou skutečně hloupé. A je vidět podle toho také, že má ještě nějaké vedlejší činnosti, že není vůbec vytížený a že pro lidi nedělá nic, ale pro sebe. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Tak připomínám, že hostem byl František Bublan, nikoliv Ivan Langer, stínový ministr vnitra. Jakkoliv byla částečně v našem rozhovoru s Františkem Bublanem řeč i o billboardech Ivana Langera. Prosím další telefonát.

Názor posluchače: Trojan. Já jenom dvě věci. Za prvé dálnice D1 není problém převrácených kamiónů, ale je problém dvou pruhů, které jsou v takovém stavu, že dlouho nevydrží a obávám se, že ve chvíli kdy začneme vybírat mýtné, tak stejně peníze skončí někde úplně jinde než na opravách dálnice. A za druhé k tomu bezpečnostnímu riziku u pana premiéra. Já si myslím, že kdokoliv se dostane u nás do politiky, tak je člověk, který je splachovací a je úplně jedno jaké jsou rizika nebo nejsou a ostatní ho vždycky podrží, i kdyby ty rizika tam byly. To je tak všechno.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názory, hezký den. Další prosím.

Názor posluchače: Halo, dobrý den. Larie z Prahy. Pane Bublane, celkem jste mě rozesmál, když jste řekl, že jste neslyšel od pana Langera, jak a co udělat. Já se domnívám, že máte dost prostředků na vaše poradce, kteří by vám měli radit a nechápu, proč chcete od opozice, aby vám radily jak a co udělat. Pak jste jako ministr úplně zbytečný a opozice vás má upozornit a ne vám doporučovat a radit, co máte dělat. Jestliže to nevíte, no tak vyhoďte poradce a udělejte něco pro to, abyste měl lepší poradce a věděl jste jak máte fungovat. Jinak bych být vámi odstoupila. Stačilo, když modrá šance nějak předestřela nějaký program a okamžitě vládní strana z toho vyčerpala nějaký věci, které začala používat. Takže proč by vám opozice měla radit jak to máte dělat. Jste zbytečný. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor, hezký den. Vítejte, dobrý den.

Názor posluchače: Michal, Mukařov, dobré poledne. Mě to přijde jako docela dobrá agenturní práce. Všecko jde krásně do mlhy, lze z toho vybrat cokoliv, kamkoliv a pokud to nejde do mlhy, tak to prostě se popře. Jít na takovéto setkání bez přípravy v tom posledním problému, tedy v tom případě pana premiéra, který se zase dostává do nějaké pasti, tak to mě přijde docela hodně špatný.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za telefonát, na slyšenou. Dobrý den, tady je pořad, O kom se mluví. Haló máte slovo.

Názor posluchače: Ano Žilčar, Morava, dobrý den. Jezdím po dálnici každý týden minimálně jednou a myslím si, že když někdo důrazně a mediálně velmi úspěšně upozorní na stav dálnice, který je už minimálně rok v tomto projevu, tak si myslím, že to je jenom dobře a nemůže to pan ministr nazývat nějakým výkřikem. Všechno.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. Haló, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, Nováková. Já jsem jenom chtěla říct, že opravdu mi připadá, že pan ministr je tam zbytečný, jestliže neumí vyhodnotit bezpečnostní riziko v zemi. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den, pokračuje telefonická část pořadu O kom se mluví, kde byl hostem František Bublan, ministr vnitra. Dobrý den, máte slovo.

Názor posluchače: Igor Martov, dobrý den. Já bych jenom chtěl říct, jestli je tak velký problém ohledně kamiónů na dálnici D1 prostě zakázat předjíždění, já nevím, od 8 hodin do 16 hodin. Já myslím, že to není zas takový problém. To je jenom takový návrh, berte to jako člověk, který se pohybuje každý den po dálnici D1 a to by mohlo jít přece. To není problém.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za návrh. Předposlední telefonický názor. Vítejte.

Názor posluchače: Dobrý den, Navrátil. Já přemýšlím o tom, kdo může mít zájem na tom, aby ministra dělal dobrák od kosti, který má pro každého jenom vlídné slovo. Když si sám odpovím, tak mě napadá, že to mohou být jenom zločinci. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na shledanou. A poslední telefonát do dnešního vydání pořadu O kom se mluví, kde byl hostem ministr vnitra František Bublan se pravděpodobně neuskuteční, pokud v historicky krátké době nezazvoní v režii telefon a neozve se další poslední z telefonujících posluchačů. Pokud se tak nestane, tak nezbývá než konstatovat a připomenout, že hostem dnešního vydání pořadu O kom se mluví, byl ministr vnitra František Bublan. Jan Pokorný děkuje za pozornost věnovanou pořadu, O kom se mluví a přeje dobrý poslech u dalších programů Českého rozhlasu 1.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu