Fascinují mě příběhy polárníků, svěřuje se režisér a cestovatel Petr Horký

28. leden 2019

Miluje zimu a tuhý mráz. Dosáhl severního pólu, přešel pěšky Grónsko a jeho snem je zažít minus 40 stupňů i v Česku. „Na dobývání polárních oblastí se mi líbí lidské příběhy, které jsou za nimi. Jsou to úplné náměty na román,“ říká režisér a polárník Petr Horký.

Život obyvatel mrazivého ruského severu už tisíce let určují hlavně ryby a sobi

Návštěvníky vítají místní obyvatelé tradiční pochoutkou - stroganinou

Ruský sever za polárním kruhem láká stále víc a víc turistů. Přijedou na pár dní, vyfotí se na břehu Severního ledového oceánu a pak rádi zamíří do teplejších končin. Na okraji Arktidy ovšem už několik tisíc let žijí původní obyvatelé. Drsnému severu rozumějí a naučili se s ním vycházet. Do mrazivých končin se za nimi vydal zpravodaj Martin Dorazín.

„Na severní pól se jde po zamrzlé hladině, takže žádná cesta není vyšlapaná. Led se pohybuje a každý jde trochu jinudy, ať chce, nebo nechce,“ popisuje Petr Horký, který na severní pól došel v dubnu 2008.

„Není tam žádný rozhodčí, člověk je tam sám se sebou a musí se popasovat se svým svědomím, se svými dovednostmi a schopnostmi. Spí a šlape na ledu a ví, že se to pod ním může kdykoli probořit. Pohybuje se ve stoprocentní vzdušné vlhkosti, takže tam nic neusuší ani nerozmrazí a subjektivní pocit zimy je kvůli tomu velmi intenzivní. Ale pokud má člověk natrénováno a je rád, že tam je, tak se s tím fyzicky i psychicky srovná a dá se to dobře zvládnout.“

Režisér Petr Horký s Miroslavem Zikmundem při natáčení dokumentu k jeho 95. narozeninám

Pokud se moderní cestovatel vydá na pól dostatečně fyzicky i psychicky připravený, pak je podle Petra Horkého výprava do arktických podmínek vlastně jen trochu netradičním způsobem, jak si srovnat myšlenky a intenzivně si zasportovat. „S osudy dřívějších polárníků se to nedá srovnat,“ zdůrazňuje režisér, který se ve vysílání Večerního Radiožurnálu snažil předat posluchačům alespoň část ze svého nakažlivého nadšení pro jejich hrdinské výkony.

Seriál, talk show a Toulavý autobus

Na překonání jižního pólu se Petr Horký zatím nechystá. Plně ho totiž zaměstnávají jiné projekty, které se točí kolem jeho druhé životní vášně, tedy filmování. Autor dokumentu Století Miroslava Zikmunda, který byl nominovaný na Českého lva, teď tráví dny ve střižně nad seriálem o lezení s Adamem Ondrou na Balkáně a připravuje i novou talk show pro televizi Prima Zoom nazvanou Hausbót Petra Horkého. A na začátku února by měl odletět jako člen štábu mapujícího projekt pražské zoo Toulavý autobus v Kamerunu.

Proč se dá i na grónském ledovci, kde je polárník obklopený sněhem, zemřít žízní? Co je to pól chladu a kde se dá najít? A jak se do opravdové zimy skutečně dobře obléknout? Poslechněte si celý záznam rozhovoru Vladimíra Kroce s cestovatelem Petrem Horkým.

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související