S bisexuálním houserem Thomasem se v Kapiti Coast loučil starosta, smuteční dudy i místní

Osmatřicetiletý houser Thomas zemřel sešlostí věkem v rehabilitačním centru pro ptáky v novozéladském městě Kapiti Coast. Místní obyvatelé mu uspořádali pohřeb jaksepatří. Smuteční řeč pronesl starosta, na poslední cestě housera doprovázeli místní dudáci a šedesátihlavý průvod truchlících.

Thomas byl totiž v Kapiti Coast velmi populární. Z jeho života by si mohl kdekdo vzít příklad. Thomasova láska k partnerovi - černému labuťákovi Henrymu - neznala mezí a trvala celých osmnáct let. Neopustil ho, ani když si jeho černoperý druh našel družku, labuť Henriettu. Trojice ve složení labutí pár a houser Thomas společně vychovala 68 mláďat.


Labuť je rod velkých vodních ptáků, blízce příbuzných husám. Druhy severní polokoule mají peří čistě bílé, na jižní polokouli žijí labutě s peřím také černým. Labutě žijí v jezerech a rybnících a v jejich okolí. V Česku žijí tři druhy: labuť malá, labuť velká a labuť zpěvná. V době hnízdění žijí labutě většinou v párech, někdy ovšem také v trojici s blízkým druhovým příbuzným.

Když Henry zemřel, Henrietta záhy utekla s jiným partnerem. Po období smutku si Thomas našel husu, s níž měl vlastní housata. Jeho dojemný příběh milence a rodiče však pokračoval tím, že housata mu ukradl další houser George. Nyní, po smrti, se tedy Thomas snad konečně sejde se svým partnerem. Podle rozhodnutí obyvatel Kapiti Coast budou oba druhově příbuzní milenci ležet pod jedním náhrobním kamenem.

autor: kla
Spustit audio