Rýpl si do Frooma a zavítal na Tour. Lance Armstrong se vrátil na trať slavného závodu

16. červenec 2015

Z výsledků Tour de France je Lance Armstrong škrtnutý, měl upadnout v zapomnění, ale on sám nic takového asi nechce připustit. Muž, který stál sedmkrát na Champs-Élysées v Paříži jako celkový vítěz, přišel kvůli dopingu o všechny své triumfy. Stále je ale celebritou, co přitahuje pozornost. Pozitivní i negativní, což se potvrdilo i teď, když jede ve Francii při charitativní akci.

Vyrážel ráno a spolu se skupinou amatérských cyklistů a chtěl zdolat 13. etapu Staré dámy. Tato jízda má upozornit na leukémii a vynést až milion liber. Ve Francii ale není ten, kdo pošpinil Tour, zrovna vítaný.

„Rozumím tomu, že to někoho ještě bolí. Ale je to proces a musí se přes to zkrátka přenést, zabere to ještě spoustu času,“ pronesl Lance Armstrong, když ho davy novinářů i přihlížejících ráno téměř nenechaly odjet.

Na trať se rodák z Texasu ale těšil. „Jsem tady rád. Jsou to místa, kde jsem si hodně dlouho užíval závodění na kole. Geoff (Geoff Thomas) mě oslovil, abych přijel. A je to velmi vzrušující. Dělá skvělou věc a je to skvělý nápad,“ chválil.

Charitativní jízdu naplánoval bývalý anglický fotbalista Geoff Thomas a Armstrong, který sám před 18 lety přežil rakovinu varlat, ji rád podpořil.

Už to, že se objevil na trati Tour, budí značné emoce. Ale Armstrong si ještě před příletem do Francie rýpnul na twitteru do lídra tohoto ročníku Chrise Frooma.

Čtěte také

Nyní si narážku na čistotu britského lídra týmu Sky odpustil. „Samozřejmě, když vedete Tour o tři minuty, tak je to ohromující. Ale pořád zbývá ještě velká část závodu, kterou je třeba ujet,“ řekl a jel se prodírat davem.

„Musím jet! Je to dlouhá cesta a zabere mi spoustu času. Jsem starý muž!“

Další jízda ho čeká hned v následující etapě. Pak se nejspíš Lance Armstrong zase vzdálí.

autoři: kyk , mau
Spustit audio