Rychlocestovatel Aleš Gill navštívil více než 70 zemí světa. Letenky se dají sehnat i za 10 nebo 20 eur, radí

18. leden 2016

Všechno to začalo hledáním těch nejlevnějších letenek, dnes si spíš nízkonákladový rychlocestovatel Aleš Gill plní sny. Navštívil přes 70 zemí světa a v cestování plánuje pokračovat.

Jediným limitem je pětitýdenní dovolená. „Stává se zřídka, že bych se rozhodl ze dne na dne nebo z týdne na týden. Většinou plánuji půl roku dopředu, a tak není problém se domluvit,“ vysvětluje v úvodu rozhovor s moderátorkou Zuzanou Burešovou.

Plánování cesty však začíná poměrně nezáživně, totiž u počítače „lovem“ letenek. „Okolo několika serverů se obvykle vytváří komunita podobných cestovatelů,“ prozrazuje Aleš Gill s tím, že stačí zadat do Googlu heslo „akční letenky“. Speciální cestovatelské portály jsou totiž i v češtině. „Jsou zaměřené na Evropu, jiné se zabývají i mimoevropskými destinacemi,“ radí.

„Někdy dá aerolinka dvě sedadla za nízkou cenu, třeba za 10 nebo 20 eur za jednosměrnou letenku do Londýna, Milána nebo Říma,“ uvádí příklad Aleš Gill.

A protože je Aleš Gill považován za rychlocestovatele, jeho cesty jsou někdy skutečně bleskové. „Nejkratší cesta?“ zamýšlí se. „Největší extrém byla asi ta do Japonska, kde jsme byli jen šest hodin. To se nezdálo ani japonským celníkům,“ vzpomíná.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.