Rychle se šíří, vakcíny proti ní ale fungují. Co všechno víme o indické variantě koronaviru?

Indie v souvislostí s pandemií koronaviru hlásí stovky tisíc mrtvých. Podíl na rychlém šíření nemoci zřejmě mají i nové mutace, které pomáhají viru překonat získanou imunitu. Varianta koronaviru poprvé rozpoznaná loni v Indii už se objevila v desítkách zemí včetně Česka.

Takzvaná indická varianta se od původního koronaviru liší tím, že v sobě nese sérii změn a mutací, díky kterým je zřejmě schopná unikat imunitní odpovědi získané po setkání s původním kmenem viru a lépe se šířit. Tato varianta dostala od vědců označení B.1.617.

Čtěte také

První výzkumy naznačují, že vakcíny od firem Pfizer a Moderna proti této variantě fungují, ale účinnost může být nižší. Na druhou stranu vakcíny stále snižují riziko těžkého průběhu covidu. Dobrá zpráva navíc je, že mRNA vakcíny lze novým mutacím rychle přizpůsobit.

Varování z Velké Británie

Situace v Indii není dobrá, ale těžko se z ní dají vyvozovat jednoznačné závěry. Varování teď ovšem přicházejí z Velké Británie, kde už je přitom mnoho lidí očkovaných a v populaci je rozšířená infekčnější britská varianta.

Navíc tam pravidelně sekvenují velký počet pozitivních vzorků. Výsledky z posledních týdnů podle virologa Jana Pačese z Ústavu molekulární genetiky AV ČR dělají vědcům vrásky na čele. „Celkové počty sice klesají, ale tahle indická v Británii se šíří a roste,“ říká.

Několik případů v Česku

Několik případů takzvané indické varianty už bylo zachyceno i v Česku. Jaký by teď měl být postup? Nejlepší by bylo pečlivě vybírat a sekvenovat pozitivní vzorky a v případě rizikového nálezu vysledovat kontakty nakažených. „V Německu chytli jeden případ a zavřeli kvůli tomu do karantény dva celé domy,“ dodává Pačes.

Čtěte také

Přetrvávajícím problémem podle něj je, že Česko nesekvenuje dostatečný počet pozitivních vzorků. To je přitom jediná cesta, jak riziková ohniska odhalit.

Virologové upozorňují, že vývoj a výskyt nových variant viru je potřeba sledovat i proto, abychom na podzim s nástupem chladnějšího počasí nečelili zvýšenému náporu mutací schopných překonávat získanou imunitu.

autoři: Štěpán Sedláček , prh
Spustit audio

Související