Rybě se podívejte na oči, číšníka se ptejte. Sedm rad pro gastroturisty od Pavla Maurera

27. srpen 2017
Glosa Pavla Maurera

Celé prázdniny jsem vám doporučoval co nejzajímavějšího nebo tradičního byste měli ochutnat na svých dovolených v zahraničí. Projedli a propili jsme se společně Dánskem, Itálií, Španělskem, Francií, bývalou Jugoslávií, Řeckem, Sardinií, Švýcarskem, Slovenskem i dalšími zeměmi. Dnes už vám nebudu doporučovat fondy, ravioli, nakládaný lišejník ani uzenou prasečí nožičkou plněnou husími játry. Spíše bych se pokusil shrnout, na co si máme jako turisté dát pozor.

Na svých cestách totiž většinou jíme jídla, která jsme ještě nikdy neokusili, snažíme se přeložit názvy pokrmů či ryb, které nejsou v žádných běžných slovnících a navíc většinou netušíme, jaké jsou místní stravovací návyky.

Zaprvé. Zjistěte si přesně, v kolik hodin se ve které zemi snídá, obědvá a večeří. Můžete být totiž zaskočeni, že třeba ve Španělsku, v Provence či v jižní Itálii vám po šestnácté hodině už neuvaří a k večeři otevírají nejdříve kolem dvacáté až dvaadvacáté hodiny. Odpoledne tady drží všichni siestu a nenamažou vám ani chleba s máslem!

Zadruhé. Rybu si nechte přinést ke stolu a ukázat. Podívejte se na oči, žábry a strukturu kůže, čichněte si.

Zatřetí. Mějte se na pozoru před restauracemi, které mají vyvěšené fotografie jídla a nabízejí vám jídelní lístek v sedmi světových jazykových, nejspíš totiž naletíte na turistické menu. Cenově může být přitažlivé, ale většinou za moc nestojí!

Začtvrté. Ptejte se číšníka na výrazy, které neumíte identifikovat. Nebudete první.

Zapáté. Dívejte se, kde, co a jak jedí místní obyvatelé.

Zašesté. Ověřte si, jaká je v zemi kultura spropitného, co patří k běžnému chování personálu a respektujte i čas, kdy k vám dorazí číšník. Jižní národy nerady spěchají - a vystresovaného, nervózního turistu jsou schopni dlouho ignorovat.

Zasedmé. Občas riskujte a objednejte si pokrm, o němž vůbec nemáte tušení, co to vlastně je. Můžete být mile překvapeni a nebo naopak totálně rozladěni. V takovém případě máte alespoň unikátní historku pro své kamarády!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio