Rybáři přivítali deštivé počasí posledních dnů. I když i v tomhle oboru platí - odtud potud

3. červenec 2020 09:36

Rybářské firmy uvítaly jarní deštivé počasí - ale na další deště se dívají i s obavami. Pro chov ryb není pode rybářů ideální sucho jako v minulých letech, ale ani extrémně deštivá sezóna. A to tím spíš, že se situace na různých místech v regionu výrazně liší. 

Čtěte také

„Přestože spadlo tolik vody, tam kde příliš nepršelo, tak nám stále voda chybí. V Hořicích měli problém, zatopenou silnici, neprojel autobus. Pět kilometrů od Hořic, desetihektarový rybník Temník ještě pořád nemá normální stav vody," popisuje ředitel Rybářství Chlumec Ladislav Vacek.

Deště pomohly většině vodních ploch, ale rybníky bez vody zůstávají i dál napříč krajem.

Třeba v Opočně, říká vedoucí Správy tamního Kolowratského rybářství Václav Kalenda.
„Stále máme minimálně jeden větší rybník zhruba metr pod normálním stavem vody. Protože v katastru ve kterém leží nebyly srážky tak vydatné."

Někde voda chybí, jinde jí bylo pro změnu moc. Ani z toho nejsou rybáři úplně nadšení. Ladislav Vacek vysvětluje proč.
„Někde se nám namíchaly obsádky, někde nám lokálně a místně ryby dokonce s velkou vodou uplavaly, protože ta šla nekontrolovaně přes bezpečnostní přelivy."

Pro chov ryb není pode rybářů ideální sucho, ale ani extrémně deštivá sezóna (ilustrační foto)

A zase - stejná situace je napříč celým krajem. Přívalové deště sebou navíc nesou i další rybářský problém - v rybnících končí splavená ornice z okolních polí, říká Václav Kalenda.
„Každý rok vám tam přibude třeba pět centimetrů ornice, která uteče zemědělcům z polí. Oni se k tomu staví tak, že to sice není jejich, ale přivezte nám to na pole. A na to peníze v našem rybářském provozu úplně nejsou."

Čtěte také

Zatím v Královéhradeckém kraji k extrémní situaci nedošlo, v sousedním Pardubickém ale podle Václava Kalendy pamatují i nedávný dramatičtější případ.
„Řešili tam případ, kdy po prudkém přívalovém dešti jim skončilo v rybníce 40 až 50 centimetrů nového bahna."

A vyčistit rybník od nánosů bahna stojí milióny korun. I tak je ale aktuální počasí pro rybáře lepší než sucho.

Ředitel Chlumeckého rybářství Ladislav Vacek o tom nepochybuje.
„S vodou budou trošku komplikace i s živinami. Zejména když se teď trošku oteplí, nastanou kyslíkové deficity, ale s tím si snad poradíme. A jsme za tu vodu rádi. Řekl bych, že budeme raději, že napršelo, než abychom fňukali, že nám to způsobilo nějaké komplikace."

Pro chov ryb není pode rybářů ideální sucho, ale ani extrémně deštivá sezóna (ilustrační foto)

O tom, jak se počasí projeví na cenách tržních ryb, je zatím předčasné mluvit. Úhyn sice nebude tak velký jako v minulých letech, na druhou stranu se dá podle rybářů očekávat, že v chladnějším létě budou mít ryby menší přírůstky.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související