Růžový tank mají i v Sofii. Neznámí Bulhaři se omluvili za okupaci

21. srpen 2013
Zprávy

V bulharské Sofii přebarvili památník sovětské armády, je teď sytě růžový. Anonymní tvůrce přidal velký nápis v češtině „Bulharsko se omlouvá“ doplněný bulharským překladem. Bulharsko bylo jedním z pěti států východního bloku, které se účastnily invaze do Československa přesně před 45 lety, 21. srpna 1968.

Bulharský tisk přirovnává přetření památníku k instalacím i v Bulharsku známého výtvarníka Davida Černého. Český umělec v roce 1991 přetřel na růžovo tank, který tehdy stál na pražském náměstí Sovětských tankistů, dnešním náměstí Kinských. Komunistická propaganda tank spojovala s osvobozením Prahy v roce 1945.

Úřady stroj znovu přetřely na zeleno, ale skupina 15 poslanců ho záhy znovu obarvila růžově. Byl mezi nimi i bývalý disident Stanislav Devátý, kterému udělala radost zpráva o růžovém tanku v Bulharsku.

„Mě to samozřejmě potěšilo, protože Bulhaři byli jedni z těch, kteří nás také napadli společně s Rusy, Němci, Maďary a s Poláky. Je to trochu pozdě, ale aspoň něco,“ řekl Devátý.

Bulharská policie pátrá po lidech, kteří tank přebarvili. Využije i záznamy z bezpečnostních kamer.

Bulharské úřady se zatím k incidentu oficiálně nevyjádřily. Když před dvěma lety někdo stejné sousoší přemaloval jako hrdiny amerických komiksů, byl z toho podle reportéra bulharského zpravodajského webu Darik News Nikolaje Tichova velký skandál.

02323035.jpeg

„Pravděpodobně to umyjí, ale pokud jde o tak složitou politickou otázku a vztahuje se to k Pražskému jaru roku 1968, nevíme, jak oficiální místa budou reagovat. Jde o velmi citlivou věc, o invazi bulharské a sovětské armády do Československa, takže oficiální reakce bude možná neutrálnější,“ uvažuje Tichov.

Ruská média autory shodně označují jako vandaly.

Památník v Sofii už „vylepšili“ několikrát

Bulharská publicistka Anželina Penčevová míní, že čin souvisí se současnou politickou situací v balkánské zemi.

„Měsíc běží protesty proti socialistické straně a vládě, kterou nominovala. Jsou takové zvláštní, artistní, bravurní, takže tato akce do toho zcela zapadá. Protesty volají po morálce v politice, proti neodpustitelným chybám v ní. Hlavním účelem akce s tankem je tedy připomenutí jiného ostudného kroku bulharské komunistické strany v minulosti,“ myslí si Penčevová.

Sofijský pomník Rudé armády ale umělci pomalovali už v červnu 2001.„Zatím ještě anonymní, ale zřejmě velice talentovaní autoři přemalovali vojáky na pomníku v komiksové postavy,“ připomíná Penčevová.

Podle Penčevové nešlo o čistě protiruský akt, umělci spíše naráželi na nahrazování bývalých falešných hrdinů novými falešnými hrdiny, jakými jsou Superman, Santa Claus nebo Captain America.

„Potom měli papírové masky Guye Fawkese a organizace Anonymous a byl tam nápis ACTA la vista, baby. Šlo o protest proti smlouvě proti padělatelství ACTA. Když začal proces proti skandálním Ruskám z Pussy Riot, měli vojáci barevné kukly na protest proti jejich odsouzení,“ připomíná Penčevová další případy, kdy byl pomník sovětské armády „vylepšen“.

Bulharští představitelé se za okupaci Československa v roce 1968 v 90. letech dvakrát oficiálně omluvili. „Ty události se u nás pořád připomínají, loni vyšel dokonce překlad spisovatelky Lenky Procházkové o Janu Palachovi a je o něj velký zájem,“ dodává bulharská publicistka Anželina Penčevová.

autoři: hbe , Petra Hosenseidlová , ber
Spustit audio