Ruští sportovci v Soči vyhrávali i díky inhalaci xenonu, tvrdí německá televize

25. únor 2014

Ruští sportovci byli na olympijských hrách v Soči úspěšní i díky inhalaci xenonu. Tvrdí to německá televize WDR, která s touto informací přišla ve včerejším pořadu "Sport inside". Jestli se ale vdechování tohoto vzácného plynu dá považovat za doping, není jasné.

„Xenon působí jako anestetikum s minimálními vedlejšími účinky na oběhové ústrojí. Otázkou je, do jaké míry stimuluje tvorbu erytropoetinu, který je tím cílovým prvkem, který má zlepšit výkonnost sportovců,“ řekl Českému rozhlasu profesor Karel Cvachovec z Fakultní nemocnice v Motole.

Plyn nicméně podněcuje tvorbu hormonu erytropoetinu (EPO) v těle, a nepřímo tak napomáhá ke zlepšení výkonnosti. Dodávání EPO do lidského organismu je ve sportu zakázáno a je bráno za porušení antidopingových pravidel.

Při kontrolách se použití plynu nedalo zjistit

Podle WDR bylo užívání xenonu v ruském týmu velmi rozšířené už od olympijských her v Aténách 2004. Ministerstva sportu a obrany v dokumentech doporučovala jeho využití „s cílem zvýšit výkonnost sportovců“. Světová antidopingová agentura tento plyn nesledovala.


Xenon:
Prvek patřící do skupiny vzácných netečných plynů. Používá se např. jako náplň do žárovek, osvětlovacích trubic a výbojek. Nemá chuť ani zápach. V nepatrném množství se vyskytuje i ve vzduchu.
Zdroj: www.prvky.com

S xenonem coby prostředkem pro zlepšení výkonnosti ve sportu nemají dosud antidopingoví pracovníci žádné zkušenosti. Podle dopingového analytika Maria Thevise z kontrolní laboratoře v Kolíně nad Rýnem ani nebylo možné používání plynu odhalit použitím stávajících metod.

Evropští vědci testovali účinnost xenonu na zvířatech. „Během 24 hodin stoupla produkce EPO 1,6 krát, tedy na 160 procent. To je výrazné zvýšení,“ uvedl Thevis s tím, že stejný účinek by užívání xenonu mohlo mít i u lidí.

Antidopingová komise použití xenonu vyšetří

Prezident WADA Craig Reedie přislíbil, že jeho organizace informace prověří. „Naše komise, která dohlíží na seznam zakázaných látek, se bude případem rychle zabývat. Hned na příštím jednání po olympijských hrách se bude téma inhalace plynu řešit," řekl šéf antidopingové agentury.

„Musíme najisto vědět, zda se jedná o doping a zda při případném vyšetřování nebude možné říct, že regule nehovoří jasně," doplnil bývalý šéf WADA Dick Pound. Sám má ale jasno: „Tato metoda byla vyvinuta výhradně kvůli tomu, aby zvýšila výkonnost, pro mě to je doping,“ řekl.

Na olympijských hrách v Soči bylo provedeno celkem 2667 testů, mezi nimiž se objevilo šest dopingových případů. Odebrané vzorky budou uchovávány ještě deset let.

autor: vman | zdroj: ČTK
Spustit audio