Ruští motorkáři bojují za mnohodětnou rodinu

20. září 2014
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

U stěn moskevského Kremlu tak trochu ve stínu ukrajinských událostí před pár dny skončila 15 tisíc kilometrů dlouhá pouť skupiny bikerů, kteří si za své heslo zvolili trochu neobvyklý slogan – Otcové Ruska za mnohodětnou rodinu. Obrovskou vzdálenost z Vladivostoku do Moskvy překonávali plné dva měsíce a zastavili se v mnoha významných ruských městech.

Neříkejte nám bikeři, říkejte nám ruští motocyklisté, žádali tito muži, kteří jinak vypadají úplně stejně jako jejich západoevropští či američtí kolegové. I do tohoto hnutí však proniká konzervativně pravoslavný duch a „ruští motocyklisté“ tentokrát na své dlouhé cestě po největší zemi světa plédovali především za rodinu s více dětmi než je jedno či dvě.

Důvod je pochopitelný: přes veškeré experimenty, které měly vést ke zvýšení porodnosti v Rusku, včetně Putinova nápadu s tzv. mateřským kapitálem, podporujícím vícedětné rodiny, se demografická situace v Rusku zatím příliš nelepší.

Jeden z iniciátorů této akce, předseda krasnojarské filiálky Fondu sv. Andreje a šéf Klubu sibiřských motocyklistů Andrej Kočetov, pro mužský časopis s příznačným jménem Taťka prohlásil, že tato akce svědčí o tom, že i v ruské společnosti jsou „stále ještě zdravé síly, s jejichž pomocí je možné v budoucnu obrodit institut otcovství ve společnosti a pozvednout autoritu mužů a otců Ruska.“

Metropolita ťumenský a tobolský Dmitrij po příjezdu motocyklistické karavany do těchto končin prohlásil:

„Když jsem dostal zprávu, že z Vladivostoku k nám jedou motocyklisté, jako první mě napadlo: to jsou bohatýři. A opravdu – musíte mít bohatýrské tělo a bohatýrského ducha, abyste na železném oři překonali takový prostor, takovou vzdálenost, od břehů Tichého oceánu až k nám.“

O tom, v jakém duchu celá tato akce proběhla, svědčí i následující slova jednoho z účastníků:

„Naše mládež pro jednu z forem hříšného soužití využívá fenomén tzv. občanského sňatku. Proč to dělá, je zjevné: mladí lidé se tak zbavují morální odpovědnosti za dodržování svátosti manželské, přesněji řečeno ji na sebe vůbec nehodlají brát.“

Požadavky takto orientovaných pravoslavných věřících v sedle silných motorek jsou jasné: hlavně hodně dětí a žádné rozvody – podobně fungující rodiny možná nejsou nejbohatší, zato však jsou nejšťastnější.

Motorizovaní zvěstovatelé patriarchálně pojaté ruské rodiny měli mezi sebou i svého duchovního, protojereje Sergije Ryžova. Ten se na konci celé cesty přiznal, že nejtěžší pro něj bylo být po 19 letech manželství skoro dva měsíce bez rodiny.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.