Rusové si oblíbili Tyrolsko. Rakouští horalové ale vzkazují: „Naše Alpy nejsou na prodej!“

Rakouský Kitzbühel už dlouho přitahuje Rusy. Usadila se tam i manželka bývalého moskevského starosty Jelena Baturinová. Ruští turisté v Tyrolsku rádi tráví nejenom pravoslavné Vánoce, ale občas si tam koupí i nějakou tu nemovitost. Rakušané v Kitzbühelu si na ruské sousedy zvykli. V jiných městech je ale tohle sbližování složitější.

V informačním centru v Kitzbühelu jsem s ruštinou nepochodil. Není to už prý potřeba. Rusové, kteří zaplavují tohle oblíbené tyrolské letovisko hlavně v prvních dvou novoročních týdnech, už mluví obstojně anglicky, někteří i německy. Komunikaci v restauracích zas obstarává spousta českých a slovenských číšníků, kteří mají základy ruštiny.

„Jsme si tu všichni rovni,“ tvrdí v Kitzbühelu

„Ano, chodí sem řada Rusů, i těch opravdu bohatých, včetně paní Baturinové,“ říká vedoucí kitzbühelské lékárny. „Chovají se ale úplně normálně a myslím, že nechtějí žádné zvláštní zacházení. To je na Kitzbühelu právě to pěkné, když tudy po náměstí projde nějaký prominent, nikdo kolem něj nebude dělat žádný rozruch. My jsme si tu všichni rovni.“

Čtěte také

Ve vesničce Aurach, která leží nedaleko Kitzbühlu, má Jelena Baturinová dokonce dva domy. Místní je tady dobře znají. Je to u hned u silnice a v Kitzbühelu se najdou taxikáři, kteří sem pravidelně vozí turisty a domy jim ukazují jako atrakci.

Investice jim pomohly zapadnout

Prodej jednoho z domů Jeleně Baturinové pomáhal zprostředkovat realitní makléř Manfred Hagsteiner. Nebylo to lehké. Protože je Ruska, a tedy není občankou Evropské unie, musela Baturinová podle tyrolských zákonů dostat na koupi letního sídla výjimku.

Náměstí v Kitzbühelu

Úřady jí tehdy nákup domu povolily s tím, že pobyt Baturinové je veřejném zájmu, protože investuje v regionu desítky miliónů eur, provozuje luxusní hotel a dává lidem práci. Řadě lidí se to nelíbilo. Podle makléře Hagsteinera se už ale vlny uklidnily.

„Baturinová s manželem dělají hodně pro celý region, podporují kulturu a charitu. A když je tady potkám na ulici, víte, oni chodí vždycky spolu, vůbec bych je nepoznal od rodilých Rakušanů. Krásně sem zapadli a jsou jako starousedlíci,“ hájí své klienty Manfred Hagsteiner.

Jen neradi prodávají své domy cizincům

Ruské nákupy nemovitostí ale pořád Rakušanům příliš nevoní. Třeba jedna ruská reklama do nebe vychvaluje tyrolské městečko Sölden, další oblíbenou destinaci ruských turistů. Ruští investoři tam nedávno koupili tři hotely.

Čtěte také

Bylo kolem toho velké haló, a i když budou hotely pravděpodobně fungovat stejně jako dosud, tyrolským starousedlíkům je pořád úzko u srdce, když mají prodat nemovitost nějakému cizinci. Netýká se to ale jenom bohatých Rusů. Starosta Söldenu si před časem postěžoval, že už opuštěné domy u nich v obci kupují taky Češi.


Zvětšit polohu Kitzbühelu

autor: vob
Spustit audio