Rusové mu ukradli sluchátka. Díky nim pak Ukrajinec sledoval jejich ústup přes Bělorusko

Mnohá svědectví potvrzují, že ruští vojáci na Ukrajině rabují domy v okupovaných oblastech. Další důkaz přinesl obyvatel Kyjeva Vitalij Semenets. Majitel malé logistické firmy sledoval pohyb ruských vojáků napříč Ukrajinou a nepotřeboval k tomu nic víc než svá bezdrátová sluchátka. Ta, která mu ukradli ruští vojáci. „Byl jsem překvapený, že nejsou ani doma, ani na Ukrajině, ale v Rusku," popisuje.

„Ukazuje mi to tady Kukujevskaja, Bělgorodská oblast Rusko... Nevím, kde to přesně je, je to nějaká malá vesnice. Už se nehýbou, někde tam musí být.“

Ruští vojáci mu ukradli sluchátka. Ukrajinec díky nim sledoval ústup přes Bělorusko

Vitalij žil s rodinou v městě Hostomel, severozápadně od Kyjeva. Stejně jako sousední Irpiň a Buču, obsadili i jeho město ruští vojáci. Ještě předtím ale stačil Vitalij utéct.

„Viděl jsem z okna, jak ruské helikoptéry ostřelují nedaleké letiště. Poté, co jsme jednu noc strávili ve sklepě, jsem vzal ženu, dceru, dvě kočky a dva psy a odjeli jsme pryč skrýt se na vesnici až na západní Ukrajině. Rodina je tam pořád,“ popisuje.

Sluchátka odešla do Ruska

Když se Vitalij před třemi dny vrátil, aby se přesvědčil, v jakém stavuj je jeho kyjevský byt, zjistil, že je nejen zdemolovaný, ale i vykradený. Ztratila se především elektronika.

„Chtěl jsem zkontrolovat, jestli jsou někde moje sluchátka. Vím, že je možné je přes aplikaci lokalizovat. Byl jsem překvapený, že nejsou ani doma, ani na Ukrajině, ale v Rusku,“ vrací se k překvapivému zjištění.

Proti tomu, jak mučili místní lidi, moje sousedy, je krádež elektroniky zcela bezvýznamná.
Vitalij, obyvatel Kyjeva

Podle aplikace Vitalij zjistil, že spolu s ruskými vojsky urazila sluchátka 800kilometrovou cestu. Nejprve překročila běloruskou hranici a potom skončila v ruské Bělgorodské oblasti.

Čtěte také

„Rusové v našem městě řádili. Proti tomu, jak mučili místní lidi, moje sousedy, je krádež elektroniky zcela bezvýznamná. Dlouho jsem přemýšlel o tom, co bych tomu vojákovi, který zpustošil vesnici, vyraboval náš byt a ukradl sluchátka, řekl, kdybych po potkal. Nejprve jsem si přál jeho smrt. Myslím, že ani neví, co vzal. Je mi ho vlastně líto, je to chudák.“

Do Hostomelu se Vitalij hned tak nevrátí, není kam. Až si v Kyjevě zařídí vše potřebné, vrátí se na západní ukrajinu za rodinou.

Spustit audio

Související