Ruských agentů u nás přibývá. Jsou mezi politiky i novináři, zaznělo v rozhovoru s Martinem C. Putnou

27. leden 2015

Byl Krym vždycky ruský? A je Ukrajina umělý stát? To jsou otázky, které Martina C. Putnu inspirovaly k napsání knihy Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity. „Kniha rozhodně není souborem politických dějin Ruska. Spíše jsem se pokusil vyložit hlubší souvislosti mezi ruským světem duchovním a kulturním. Na jejich pomezí se totiž vytváří současná ruská mentalita,“ popisuje literární historik Martin C. Putna.

Jste přesvědčeni o tom, že všechno ruské je špatné a že Rusové byli vždy zločinci, kteří Evropu nenáviděli? Jste na omylu. „Ruská kultura je nesmírně komplikovaná, najdeme v ní proudy, které nám mohou být sympatické, a pak v ní jsou i proudy, které jsou děsivé – a měli bychom je znát.“

Názory na Rusko jsou v současné době velice vyhrocené a nesmiřitelné. Jedni Rusko téměř nekriticky obdivují, jiní ho považují za symbol absolutního zla. A podle Martina C. Putny se tomuto černobílému pohledu nemůžeme divit. „Souvisí to samozřejmě s obsazením Krymu a s agresí na východní Ukrajině (o níž Rusko říká, že k ní vůbec nedošlo),“ říká literární historik.

Čtěte také

Lidí pracujících pro Rusko u nás přibývá

Česká společnost je od roku 1989 založena na tom, že jsme nedílnou součástí střední a západní Evropy. „To se ruskému režimu samozřejmě nelíbilo ani v 90. letech, kdy s tím nemohl nic dělat, tím méně se mu to líbí teď,“ zdůrazňuje Martin C. Putna. Obavy některých lidí z Ruska tedy podle něj jsou pochopitelné.

„Na stranu druhou je u nás řada lidí frustrována současným vývojem, má pocit, že dříve bylo lépe a že by u nás Putin udělal pořádek,“ říká.

Martin C. Putna na Radiu Wave

Kromě toho u nás podle něj existuje i nezanedbatelný počet těch, jejichž náklonnost k Rusku není zcela nezištná a spontánní. „Jsou u nás lidé, kteří pro Rusko přímo pracují. Zpráva BIS byla v tomto smyslu jednoznačná. Za poslední roky u nás výrazně vzrostl počet ruských agentů, a to i mezi politiky a novináři.“

Je možné Rusko pochopit?

Podle slavného verše básníka Fjodora Ivanoviče Ťutčeva není možné Rusko pochopit rozumem. V Rusko je podle něj možné jen věřit. „Já s tím ovšem hluboce nesouhlasím!“ zdůrazňuje Martin C. Putna.

„Podle mě jde o rezignaci na evropskou racionalitu, kdy se snažíme pochopit i velice komplikované věci. A ruské dějiny jsou opravdu komplikované, ruská společnost je dost jiná než ta naše,“ dodává. „V Rusku vždy existovaly proudy, které toužily začlenit se do Evropy. Pochopit Rusko znamená pochopit i to, že v ruské společnosti už od nějakého 14. století probíhá svár proevropského a antievropského proudu,“ popisuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio