Rusko mobilizuje a chystá se až na jarní ofenzivu. Ukrajinci by se neměli nechat vytlačit z Bachmutu a Soledaru, tvrdí analytici

5. listopad 2022

Válka na Ukrajině v zimě zpomalí, ale jaro by mohlo být rozhodující. Zima přitom kdysi ve válkách Rusku pomáhala. Součástí folklóru se staly legendy o tom, jak Napoleonova invazní armáda před mrazy uprchla, a Hitlerovy tanky zamrzly na předměstí Moskvy, píše britský zpravodajský server iNews. Na Ukrajině se stejně jako v Rusku klimatické podmínky v zimních měsících výrazně mění a budou mít dopad na obě válčící strany. 

Nejprve přichází takzvaná rasputica – období bahna. Silné deště promění silnice v neprůjezdnou břečku.

Čtěte také

Podle zpráv z fronty už tato fáze nastala a ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov potvrdil, že vlhké počasí zpomalilo postup jeho armády na Cherson na jihu země.

Rasputica je předehrou k chladné a temné zimě, kdy teploty na Ukrajině klesají pod -20 stupňů a celá krajina je zmrzlá na kost.

Silnice sice bývají průjezdné, ale jen pro armádu, která je odhodlaná v tomto arktickém počasí postupovat a má výzbroj, která v těchto teplotách funguje.

Zima na Ukrajině? Nejdřív přijde rasputica (bahno) a vojenskou technikou neprůjezdnou břečku. A to už se stalo.

Vojenští analytici podle serveru už dlouho předpovídají, že v nejchladnějších měsících dojde ke snížení intenzity bojů.

Ukrajina svou protiofenzívu načasovala, aby ještě využila příznivé a mírné počasí. Je tak pravděpodobné, že válka v zimě neskončí, jen vstoupí do jiné fáze.

Dřív se Rusové zimy nebáli

„Na Ukrajině bývá pořádné bahno, takže postup Ukrajinců zpomalí, ale nezastaví se úplně,“ říká americký plukovník ve výslužbě Mark Cancian ze Střediska strategických a mezinárodních studií.

„Za 2. světové války Rusové dokonce v zimě podnikali ofenzivy. Je to sice velmi problematické a nepříjemné, ale proveditelné,“ připomíná.

Rusové ničí infrastrukturu Ukrajiny proto, aby se sami mohli přeskupit.

Rusko reagovalo na ukrajinský postup na bojišti bleskovými nálety na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, které zničily 30 procent elektráren, jak ostatně potvrdil prezident Volodymyr Zelenskyj.

Čtěte také

Obrovské množství civilistů se ocitlo bez elektřiny a všichni teď hromadí dřevo, uhlí a další životně důležité zásoby na drsnou zimu.

Podle nejnovější analýzy britského Královského institutu pro bezpečnostní a obranná studia Rusové chtějí teď hlavně vyvíjet maximální politický tlak na ukrajinskou vládu prováděním útoků na místní obyvatelstvo.

Tím ji přimět, aby se svou ofenzivou přestali a oni mohli přeskupit síly.

Analytici také tvrdí, že pro válku jsou teď určující přípravy před jarní fází. Vyzývají proto mezinárodní partnery, aby pokračovali v podpoře ukrajinské armády poskytováním výcviku a výzbroje, ale i s humanitární pomocí.

„Rusko mobilizuje velké nové jednotky a chystá se na jarní ofenzivu,“ zdůrazňují odborníci.

I Ukrajina musí myslet na jaro

Podle nich teď musí vytvořit nové formace i Ukrajina, aby mohla v příštím roce převzít iniciativu a udržet ji.

„Ukrajinští partneři dnes musí položit základy k vojenskému vítězství v roce 2023,“ upozorňují vojenští stratégové.

Čtěte také

Rusko bude podle nich možná muset posílit obranné linie, které jsou po řadě ústupů stále vratké, což by mohlo vysvětlovat jeho pokračující lokální ofenzivy ve východních městech Bachmut a Soledar v doněcké oblasti.

Ruský analytik Jan Matvějev zase soudí, že Rusové chtějí obsadit výhodnější linie a vytlačit ukrajinskou armádu na nevýhodné pozice. Podle jeho názoru se ruská armáda tímto způsobem snaží budovat frontu na zimu.

Pokud se Ukrajinci nechají vytlačit z Bachmutu a Soledaru, budou muset budovat obranu v otevřeném terénu a přivážet zásoby a techniku zdaleka.

Teď mají výhodnou pozici a to se Putin snaží změnit, tvrdí ruský analytik ve vyjádření pro britský server iNews.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Svět ve 20 minutách, připravily Gita Zbavitelová a Tea Veseláková.

Spustit audio

Související