Rusko a antisemitismus, telefonické výhružky židům v USA a výstava o menoře

26. únor 2017

Izraelský velvyslanec v Moskvě Gary Koren uvedl, že Rusko jako jediné v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě brání přijetí definice antisemitismu. Mezi příklady antisemitismu, které doprovázejí text schválený již ostatními 56 zúčastněnými státy, se uvádějí i projevy namířené proti Státu Izrael.

Židovská komunitní centra ve Spojených státech jsou od ledna terčem telefonických výhrůžek bombovým útokem. Opakovaly se zatím po celé zemi ve čtyřech vlnách a vedly k evakuaci ohrožených míst. FBI zatím bezúspěšně pátrá po pachateli či pachatelích. V minulém roce byla za celý rok zaznamenána jediná podobná výhrůžka, a to jedinému židovskému centru v USA.

Mluvčí teroristické organizace Hamas ovládající pásmo Gazy Mahmoud /mahmud/ al-Zahar odmítl návrh izraelského ministra obrany Liebermanna na radikální změnu vzájemných vztahů. Při definitivním zřeknutí se násilných akcí vůči Izraeli by Izrael v Gaze podpořil výstavbu letiště, přístavu a průmyslových zón s pracovními příležitostmi pro 40 000 obyvatel. Hamas však o rozkvět Gazy zjevně nestojí. „Kdybychom chtěli být jako Singapur,“ uvedl jeho čelný představitel k izraelské nabídce, „již bychom tak učinili dříve.“

Židovské muzeum v Římě a Vatikánské museum připravují společně výstavu, jejímž ústředním tématem bude židovský sedmiramenný svícen zvaný hebrejsky menora. Ta je jedním z nejstarších a dodnes užívaných symbolů judaismu. Výstava představí více než 130 podob menory v nejrůznějším provedení a vyobrazení v historickém i duchovním kontextu. Zahájena bude 15. května a potrvá do 23. července.

Izraelská ekonomika si v loňském roce vedla velice úspěšně. Hrubý národní produkt dosáhl v posledním čtvrtletí roku 2016 růstu 6,2 % a za celý rok pak 4 %. Uvedl to izraelský Ústřední statistický úřad.

autoři: Teresie Bečková , Leo Pavlát
Spustit audio