Ruská invaze se zastavila, Zelenskyj vyzval Moskvu k mírovým rozhovorům. Válka na Ukrajině, den 24

19. březen 2022

Ruská invaze na Ukrajině se zastavila. Ruské jednotky se podle aktuálních informací spíš zakopávají a nadále ostřelují města. Ta se ukrajinským vojákům stále daří držet. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Moskvu varoval, že na Ukrajině bude nadále umírat velké množství ruských vojáků.

Čtěte také

Prezident Zelenskyj ve svém pravidelném nočním videoprojevu vyzval Moskvu ke smysluplným a upřímným mírovým rozhovorům. Rusko se podle něj jinak bude z války na Ukrajině zotavovat řadu generací.

„Chci, aby mě teď slyšeli všichni, obzvlášť ti v Moskvě. Přišel čas si promluvit, obnovit územní celistvost Ukrajiny a vrátit spravedlnost. V opačném případě budou ztráty Ruska takové, že vám bude trvat několik generací, než se z nich vzpamatujete,“ řekl Zelenskyj.

Mírová jednání

Kyjev tvrdí, že od začátku ruské invaze ukrajinští vouáci zabili přes 14 tisíc ruských vojáků včetně čtyř generálmajorů.

Ruská a ukrajinská delegace vyjednavačů se k mírovým jednáním sešli už čtyřikrát. Žádná schůzka ale nepřinesla zásadní průlom. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pátek Ukrajince obvinil, že jednání záměrně zpomalují a šance na mír tak maří.

Zelenskyj tvrdí, že Rusko stále předkládá požadavky, které jsou spíše ultimáty. Ukrajinský prezident dále řekl, že Rusko blokuje dodávky humanitární pomoci do měst, která jsou obležená a pod ruskou palbou.

Videohovor USA a Číny

Spojené státy se tento týden snažily odradit Čínu od možné pomoci Rusku, které zaútočilo na Ukrajinu. Po pondělím setkání amerických a čínských představitelů v Římě si v pátek volali prezidenti obou zemí.

Čtěte také

Joe Biden a Si Ťin-pching spolu vedli videohovor skoro dvě hodiny. Týkal se i Tchaj-wanu, ale hlavní pozornost se upínala na ruskou válku na Ukrajině. Peking nedal žádné záruky, že se podpoře Ruska vyhne.

Ruské nevyprovokované agrese vůči Ukrajině se týkala většina toho hovoru. Prezident Biden většinu těch dvou hodin strávil tím, že nastiňoval to, jak tuto krizi vidí Spojené státy a naši partneři a spojenci. Včetně toho, jak jsme se snažili této invazi předejít a jak na ni teď odpovídáme. Tedy vysvětloval, co děláme a proč. A taky popsal následky, jaké to pro Čínu bude mít, pokud Rusko materiálně podpoří.

Jak pomůže příchod ukrajinských uprchlíků zaplnit neobsazená místa na trhu práce? Jaké jsou výsledky rozhovoru mezi americkým a čínským prezidentem?  A jak můžeme přispět na pomoc válkou zasažené Ukrajině? Poslechněte si speciální vysílání speciálu Radiožurnálu k Ukrajině.

autoři: Radiožurnál , prh
Spustit audio