Rujána v Britovi probudila vášeň k jantarům

Po světě cestujeme kvůli ženám, tvrdí Angličan Finnbar Corrigan. V jeho případě to platí dvojnásob. Kvůli své lásce opustil rodnou Anglii a přestěhoval se do mondénního lázeňského střediska Binz na Rujáně. Tam propadl další vášni – vášni k jantarům.

Pan Corrigan se s kousky 40 miliónů let staré zkamenělé pryskyřice doslova mazlí. Asi dvoucentimetrovou hrudku brousí do tvaru originálního přívěsku. Brusku má v rohu obchodu, který si tu před pár lety otevřel. Když je přívěsek hotový, vyleští ho olivovým olejem.

„Prvních šest let jsem to měl jako hobby, posledních šest let se tím i živím. Člověk se nemusí stydět, když je mu práce koníčkem,“ říká.

Finbarr Corrigan mluví originální směsí angličtiny a němčiny. Sám se dnes považuje především za obyvatele Binzu. Téměř každé ráno, ještě než se turisté nahrnou na sněhobílé pláže Rujány, se vydává na lov. „Přímo tady v Binzi ne, ale na Capu Arcona – když přijde východní vítr – je to dobré,“ upřesňuje.

Jeho žena Yvonna tvrdí, že Finnbar má na jantary čuch. „Vycítí, kde se nacházejí. Nejlepší kombinací je shluk dřeva a mušlí. Ale nepředstavujte si, že v každém košíku, který nabereme, jsou jantary. Tak jednoduché to není,“ říká.

Cena některých jantarů je nevyčíslitelná

Určitě jich však není málo. Na hlavní třídě nádherného letoviska s typickou dřevěnou architekturou a sněhobílými fasádami je obchodů s jantary hned několik. Pouze pan Corrigan si je zpracovává sám. Dělá z nich nejen šperky, ale také jantarovou vodku.

Mondénní lázeňské středisko Binz

Jantary prý sbírá v prvé řadě jen tak pro radost. Ukazuje mi svůj nejvzácnější úlovek. Jeho cena je kolem pěti tisíc eur. Do hovoru se zapojuje i Yvonnina 23letá dcera Tina.

„Cena závisí na mnoha faktorech, jako je například velikost nebo barva. Tady na Baltu jsou nejcennější bílé, zelené nebo modré jantary. Ty jsou výjimečné. Vědci si nejsou úplně jistí, odkud jejich modrá barva pochází,“ vysvětluje.

„Existují i jantary, jejichž cena je nevyčíslitelná. To jsou ty, které obsahují unikátní živočichy nebo rostliny. Třeba jeden známý tu objevil dosud neznámý druh borovice. Jde o něco zcela výjimečného, o něco, co se nedá zaplatit,“ dodává.

Jantary bývají vyhledávány jako suvenýry z cest

Jantarové vášni evidentně propadla celá rodina. Podle Tiny za to může její matka. „Jako dítě jsem byla smutná, když jsem na pláži žádný jantar nenašla. Matka tam pak vždy nějaké narafičila, aby probudila můj zájem. Dnes, když jsem na pláži, tak se stále dívám, zda nějaký jantar nenajdu,“ usmívá se.

Rujána v Britovi vzbudila vášeň pro jantary

Od dalšího hovoru nás vyrušují zákazníci. Jantary prý vyhledávají ti, kteří hledají nějaký netradiční šperk, a pak lidé, kteří si chtějí přivézt něco typického pro tohle místo.

Mezi ně patří i skupinka starších Japonců žijících v Berlíně, kteří do luxusního střediska na Rujáně zavítali. Pan Corrigan jim právě vysvětluje, jak poznají, že je kamínek nebo šperk z pravého jantaru a ne třeba ze skla nebo z falešného jantaru vyrobeného z komerčních pryskyřic a barviv.

„Stačí malý test,“ říká. „Jantar ve slané vodě plave, zatímco sklo a všechno ostatní jde ke dnu.“ A začne házet větší i menší jantarové kamínky do malého akvária.


Zvětšit mapu: Rujána

autor: kls
Spustit audio