Rudolf Zvolánek a Rudolf Duraj

17. duben 2012

Oba jsou Rudolfové. Není to však to jediné, co mají společného – přestože je už nějakých těch pár desítek let od sebe dělí. Oba totiž dokázali, byť každý jindy a jinak, zachránit lidský život, za což budou právě dnes na Pražském hradě oceněni Zlatým záchranářským křížem. Hosty Lucie Výborné v úterý byli lékař Rudolf Zvolánek ze Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje a jedenáctiletý Rudolf Duraj.

Jeden z nich si po záchranné operaci, za niž bude dnes oceněn, šel udělat úkoly, druhý přiznává, že byl natolik vyčerpaný, že svět kolem sebe vnímal pouze podvědomě.

Jedenáctiletý Rudolf Duraj dokázal zachránit svou kamarádku, pod níž se probořil led. „Chtěla se zachytit, ale ruce jí vždy sklouzly. Záchrana tak trvala kolem 15 minut,“ popisuje. Toho, že by se led mohl probořit i pod ním samotným, se prý samozřejmě obával. „Bál jsem se, protože kromě kamarádky, která chodí do první třídy, tam už nebyl nikdo, kdo by nás potom mohl vytáhnout.“

Rudolf Zvolánek, lékař ze Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje, také musel při záchraně cizího života takřka nasadit ten vlastní. Vlastníma rukama se mu totiž podařilo vytáhnout člověka ze sušicího sila na plasty. „Jde o válec, který má v průměru jeden a půl metru, vysoký je asi tři metry,“ přibližuje.

Lékař Rudolf Zvolánek odpovídal na otázky Lucie Výborné

Právě z tohoto válce se mu podařilo vyprostit muže, kterého před ním nedokázali vytáhnout ani hasiči. Jak si svůj úspěch vysvětluje? Také na to se jej Lucie Výborná zeptala. Oba její hosté kromě toho odpovídali i na to, co člověku běží hlavou ve chvíli, kdy se rozhoduje o životě a smrti, nebo co pro ně znamená ocenění Zlatým záchranářským křížem.

Záznam celého rozhovoru s Rudolfem Zvolánkem, Rudolfem Durajem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio