Rozumím legraci, přesvědčovala slavná robotka Sofia účastníky pražského Týdne inovací

20. květen 2018

Podobně jako největší herecké celebrity, i robotka Sophia si do Česka přivezla svou vlastní maskérku a komorníka, mechanika a ještě navíc ji novináři mohli pokládat výhradně předem schválené otázky. Celou dobu byla robotka pod dohledem přísné ochranky a za svou účast na Týdnu inovací shrábla tučný honorář. Zasloužila si ho především svými úsměvy, které rozdávala na všechny strany!

Roboti si nekontrolovaně vytvořili vlastní řeč. Facebook jim to zatrhl

03829241.jpeg

Vývojáři sociální sítě Facebook museli řešit zapeklitý případ. Při experimentu s chatovacími roboty se umělé inteligence tak trochu vymkly kontrole a angličtinu si upravily do jazyka, kterému rozuměli jen oba roboti. Experiment kvůli tomu pro jistotu skončil.

Umělý hlas ani schopnost reagovat na otázky není nic, co by tu ještě nebylo. Sofia ovšem na rozdíl od jiných robotů zvládne správný oční kontakt a pod její silikonovou tváří jsou skryté motorky, které mají na starosti mimiku.

Právě to ji odlišuje od ostatních, jinak možná mnohem užitečnějších technologických projektů. Žádný ovšem není tak populární jako v současnosti právě Sofia.

I robot se rád zasměje

Sofia na úvod pozdravila účastníky konference z pódia česky, ale záhy přešla do angličtiny a hned se pochlubila svými znalostmi o Češích a jejich zlatých ručičkách nebo o české invenci v oblasti piva.

Věděla také, že z Česka pochází vynález kostky cukru a kontaktních čoček nebo že máme prý specifický smysl pro humor. „Lidé si o robotech myslí, že takové věci neumí ocenit. Ale pravda je, že si vážím humoru a schopnosti lidi rozesmát,“ svěřila se a dodala, že se nemusíme bát vyprávět si s ní i vtipy.

Invalidní celebrita

Máme tu chytré lidi, dodejme jim odvahu, zve na Týden inovací ředitel organizace ELAI

Lukáš Sedláček

Týden inovací je každoroční celorepubliková událost, která se snaží podporovat inovace. O letošním ročníku, který se bude konat od 14. do 20. května, hovořil v Magazínu Leonardo Lukáš Sedláček, zakladatel a ředitel organizace European Leadership and Academic Institute, která je pořadatelem akce.

Spíš než o vtipy ale lidé stáli o selfie s robotkou. Ve svých mobilech si odnášeli společnou fotku s ženským obličejem Sofie s výrazně červenými rty. V Praze robotka neoblékla žádnou paruku, a tak mohli zájemci nahlédnout do nitra její hlavy přes průhlednou týlní část.

 

Po areálu se Sofie, oblečená do bílé blůzy, pohybovala s pomocí asistenta a pojízdné černé skříňky. Tělo s výraznými ženskými rysy končí zatím u pasu. Výrobce Hanson Robotics momentálně testuje spodní část těla, která by stroji umožnila samostatně chodit.

autor: Petr Kološ
Spustit audio