Roztroušená skleróza je nemoc mladých. Pomoci může biologická léčba: spása, která není pro každého

28. květen 2015

Roztroušená skleróza jako diagnóza smrti. Pravda, nebo mýtus? To na vlastní kůži zjistila Hana Navrátilová, která s nemocí bojuje a navíc pomáhá ostatním v nadačním fondu Impuls.

„Když jsem před 20 lety onemocněla, od jakéhosi ‚dobráka‘ jsem se dozvěděla, že roztroušená skleróza znamená diagnózu smrti – že do pěti let budu na vozíku a můžu se rozloučit s aktivním životem,“ vzpomíná Hana Navrátilová.

Jak zdůrazňuje, jde o mýtus. A není jediný, který o roztroušené skleróze panuje. Mezi další patří třeba to, že se toto onemocnění údajně nedá vyšetřit nebo že musíte-li prodělat lumbální punkci, píchají vás do míchy.

„Ne! Mám to všechno za sebou a mohu potvrdit – i s roztroušenou sklerózou se dá žít aktivně. Holt máme nechtěného parťáka na celý život, ale dnes je mezi námi spousta lidí, kteří nám pomohou. Nevěřte mýtům a internetu!“

Biologická léčba. Spása, která není pro každého?

Pro roztroušenou sklerózu je typické, že má u každého pacienta zcela jiný průběh. A i proto nemůže být ani její léčba vždy stejná.

Sama Hana Navrátilová v současnosti prodělává takzvanou biologickou léčbu. Jde údajně o nejlepší způsob léčby, který současná medicína nabízí, na stranu druhou není nejlevnější – v průměru stojí 19 tisíc korun měsíčně.


Podle odhadů žije v Česku 17 tisíc pacientů s roztroušenou sklerózou. „Tato data ovšem nezahrnují pacienty, kteří se léčí u obvodních neurologů a nejsou v MS centrech,“ říká Hana Navrátilová. 72 % z pacientů přitom představují ženy, nejčastějším věkem onemocnění je doba mezi 20. a 35. rokem. „69 % pacientů s biologickou léčbou, kteří jsou evidováni v našich registrech, přitom pracují a jsou soběstační!“

Biologická léčba ovšem není pro každého. Hodí se pouze pro pacienty, kteří mají za rok dvě a více atak. „Tato kritéria jsou diskriminační, část pacientů na léčbu vůbec nedosáhne,“ soudí Hana Navrátilová.

„Biologická léčba se vyplatí pacientovi i společnosti“

Roztroušená skleróza je nemoc mladých, projevuje se nejčastěji mezi 25. a 35. rokem. Je velice důležité, aby se člověk, který u sebe zpozoruje příznaky roztroušené sklerózy, dostal včas na specializované pracoviště a byla mu nasazena právě biologická léčba. „Pak je velká šance, že se stabilizuje a bude schopen fungovat mnohem déle, než kdyby léčbu neměl,“ říká Hana Navrátilová.


Marihuana: skutečný lék?
Řada pacientů začíná především v poslední době stále hlasitěji upozorňovat na fakt, že jim od potíží výrazně pomáhá marihuana. „Osobní zkušenost nemám, ale vím, že existují pacienti, kterým opravdu pomáhá. Je správné, že se mluví o tom, že je potřeba povolit léčbu prostřednictvím marihuany,“ říká Hana Navrátilová.

Z odborných přednášek podle ní vyplývá, že 50 procent pacientů, kteří biologickou léčbu nedostali, bylo do 15 let invalidních. „Naopak dostanou-li léčbu včas, prodlouží se lidem kvalita života a schopnost pracovat, což je přínos nejen pro ně, ale i pro celou společnost,“ říká.

„Srovnáme-li cenu biologické léčby s cenou péče za pacienta se sekundární progresí, léčba pacienta je měsíčně třikrát dražší než biologická léčba!“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio