Rozšíření kompetencí celníků bude efektivní, kauzy jsou provázané, říká náměstkyně ministra financí

Robert Šlachta by se s největší pravděpodobností měl od září stát náměstkem generálního ředitele Celní správy pro pátrání. Podle zákona ale náměstkem musí být celník. Náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová ubezpečuje, že vše je v souladu se zákonem o služebním poměru.

„Robert Šlachta si požádá o takzvané zpětvzetí do služebního poměru, bude zařazen na místo, které odpovídá platovou třídou místu, které zastával u policie,“ říká.

Tím se podle ní dostane do pozice celníka a do pozice, ze které se může hlásit do výběrového řízení na pozici zástupce generálního ředitele pro pátrání. „Nicméně už v mezidobí může být pověřen generálním ředitelem výkonem této funkce,“ podotýká s tím, že zde není žádný předpoklad, že výběrové řízení vyhraje.

„Přihlásí se, a pak to bude jeho boj,“ vysvětluje s tím, že Robert Šlachta byl osloven, protože jeho předpoklady a dlouholeté zkušenosti přesně korespondují s touto funkcí.

Odborné know-how se prolíná

Generální ředitel Celní správy chce větší pravomoci pro celníky, které by umožnily dokončit celé trestní řízení. „Představte si, že se kauza šetří, prověřuje, a pak se předává dál. Vždycky je lepší, když to dokončí ten, kdo je do kauzy zainteresován a ví o ni nejvíce,“ přibližuje.

Čtěte také

Rozšíření kompetencí Celní správy ale kritizuje policejní prezident Tomáš Tuhý, který říká, že daňovou problematiku mají řešit celníci, ale klasické vyšetřování vést policie. S tím ale Alena Schillerová nesouhlasí.

„Myslím si, že naopak mnohem efektivnější bude, když i další fázi vyšetřování budou provádět ti, kteří prováděli prověřování,“ argumentuje. V té souvislosti také vyzdvihuje, že je velice důležité při těchto kauzách nejenom znát trestně právní předpisy, ale mít i znalosti z daňových předpisů.

Alena Schillerová

„Jak celní, tak finanční správy spadají do resortu ministerstva financí, je tam úzká spolupráce. Kauzy jsou provázané, odborné know-how se tam velice prolíná,“ dodává s tím, že efektivnější bude, když tyto konkrétní věci bude šetřit Celní správa.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.