Rozporuplná politická orientace Slováků: Popularita Kotleby sílí, jeho strana se dostává na druhé místo za nejsilnější SMER

Kdyby se na Slovensku k volbám mohli vydat i studenti středních škol, nejvíc by volili stranu Mariana Kotleby. V simulovaných volbách dostala jeho strana skoro 16 %. Kotlebovci jsou další evropskou stranou bojující proti Evropské unii i jakékoliv prozápadní struktuře. Přesto chtějí získat křesla v Evropském parlamentu.

Nedávno Marian Kotleba vyhrál spor o tom, jestli se má zrušit jeho strana. Žalobu na něj podala generální prokuratura, důvodem bylo narušování demokratických principů v zemi. Kdyby slovenský nejvyšší soud rozhodl jinak, vše by Kotlebovcům zkomplikoval. Takhle se dále mohou vydávat cestou ochránců slovenského národa v evropském sevření, jak se sami prezentují.

Smrt evropské civilizace, zrada evropských politiků, kteří zaplavují kontinent migranty – to vše zaznívá v předvolebním klipu Kotlebovců. V něm stojí členové strany v bruselských ulicích, které vykreslují jako životu nebezpečná místa.

Kandidatura Kotlebovců v sobě podle analytika společnosti Globsec Daniela Mila, skrývá řadu paradoxů: „Kotlebova strana sbírala podpisy za vyhlášení referenda o vystoupení z Evropské unie. Na jednu stranu více let měli toto jako jedno z hlavních témat – jak Slovensko přišlo o svou nezávislost, pod diktátem Bruselu… Zároveň se ucházejí o zvolení do Evropského parlamentu, s tím, že chtějí změnit Evropu. To jsou dvě vlastně úplně protichůdné pozice.“

Změnit Evropu nechtějí na Slovensku jenom Kotlebovci. Protiunijní tón nastavoval i neúspěšný kandidát na prezidenta, soudce Štefan Harabin. V prezidentských volbách skončil na třetím místě.

Druhá nejsilnější strana?

Čtěte takéEurovolby na Slovensku. Do Evropského parlamentu chce Dubčekův syn i první kosmonaut

Politická orientace samotných Slováků je rozporuplná. Jsou jediní ze zemí visegrádské čtyřky, kteří si zvolili prezidenta a následně i prezidentku, kteří deklarují jasné proevropské a prozápadní směřování.

Na straně druhé u nich sílí preference krajně pravicové strany, která se v posledních dvou průzkumech agentury Focus dostává na druhé místo za nejsilnější stranu SMER.

Eurovolby toto dilema zřejmě nerozhodnou, při těch posledních mělo Slovensko nejnižší účast v celé Evropské unii. Toho chce ale nejspíš využít antisystémový hráč Marian Kotleba a jeho strana, jejíž program v rámci kampaně do Evropských voleb nenese žádné konkrétní body.

Spustit audio