Rozkol v klubovém fotbalu: vzniká nová Superliga. UEFA nechce konkurenci, fanoušci se bojí o domácí ligu

Klubový fotbal v Evropě už nejspíš nebude jako dřív. Dvanáct největších velkoklubů okolo Manchesteru United, Juventusu Turín nebo Realu Madrid totiž vyhlásilo založení vlastní prominentní soutěže – Superligy. A bouří se nejen fanoušci.

Soutěž ohlásilo dvanáct velkoklubů, které v ní mají mít každý rok jistou účast, například Real Madrid, Barcelona, Manchester United nebo Juventus. Velkokluby z Anglie, Španělska a Itálie chtějí zápasy Superligy hrát uprostřed týdne, mezi víkendovými ligovými koly. Tak jako se dnes hraje Liga Mistrů nebo Evropská liga.

Fanoušci se bojí, že nová soutěž s miliardovým rozpočtem bude pro kluby důležitější než boj o titul v domácích ligách. UEFA zase nechce, aby jí vznikla nová konkurence.

Místo férové soutěže rozhodují peníze

Hlavním důvodem kritiky je to, že vstupenkou do soutěže nejsou výsledky, ale prestiž klubu nebo jeho bohatství – na rozdíl od současné a konkurenční Ligy mistrů, ve které nikdo nemá jistou účast a šanci dostat se do ní má každý tým v Evropě.

Čtěte také

Šéf evropského fotbalu Alexandr Čeferin se chystá účastníky Superligy co nejdříve vyloučit ze všech soutěží, které UEFA pořádá. Tedy z pohárů i národních lig. Jejich hráče pak nechce pustit na EURO nebo mistrovství světa.

Fotbalová kauza v politice

Superliga se stala tématem i pro politiky. Například britský ministr sportu Oliver Dowden uvedl: „Uděláme cokoli je možné, abychom tomu zabránili. Řešíme i správní reformu, soutěžní právo. Naše reakce bude rázná, uděláme všechno, abychom ochránili náš národní sport.“

Dowden nevyloučil ani možnost uvalení zvláštních daní na týmy Superligy nebo víza pro kluby přijíždějící do Spojeného království na zápasy této soutěže. Podpořil také vyloučení klubů z domácích lig a hráčů z utkání národních týmů.

UEFA má rozhodovat v pátek. A může to ovlivnit už i rozehrané sezony Ligy mistrů a Evropské ligy – jedním z klubů chystané Superligy je totiž i londýnský Arsenál - a právě s ním ve čtvrtfinále vypadla pražská Slavia.

Spustit audio

Související