Rozhovor se znovuzvoleným prezidentem republiky Václavem Klausem

Dobrý večer, v rámci zvláštního volebního vysílání Českého rozhlasu vám v tuto chvíli přinášíme i poslední dílek, který by mohl chybět v sumě informací o volbě prezidenta České republiky. V podstatě jen hodinu a půl po skončení druhé volby a po zvolení prezidenta na další pětileté období, vítám ve vysílání Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu prezidenta České republiky Václava Klause, dobrý večer na Pražský hrad.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane prezidente, jaká byla ta druhá volba?

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Tak já bych nejdříve chtěl říci, že jsem ještě nikomu nedal rozhovor, že Český rozhlas je absolutně první, takže jste první, kteří se mnou mluvíte, to bych chtěl zdůraznit. Jaká byla ta volba? Já myslím, že to bylo očekávání, byla, byla prostě tvrdá, těžká, nicméně probíhala v úplně jiné atmosféře než minulý týden, a to já myslím, že je dobře pro všechny z nás, pro celou Českou republiku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy už jste v těch televizních vstupech těsně po zvolení říkal, že možná by bylo dobré si vzít určité ponaučení do budoucna právě z toho minulého týdne. Tak se zeptám o něco jinak, měla by ta příští volba po těch dalších pěti letech už být přímá?

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Nevím, opravdu nevím, já nejsem zastáncem přímé demokracie, já asi nemám, nemám primárně pocit, že máme dělat nonstop referenta, referenda přímé volby a podobně, já naopak si myslím, že se v těchto dvou týdnech ukázal veškerý problém, který je spojený s tou veřejnou volbou. Zde já si myslím, že pořád nejspravedlivější volbou je volba tajná a jakkoli jsem to byl já, kdo myslím dal tu poslední tečku, že se dneska tady nevedly žádné spory, tím že jsem ve svém projevu na závěr řekl jasnou větu, že si myslím, že ta veřejná by v dnešní atmosféře byla asi méně sporná a lepší, tak si myslím, že to byla ta zásadní tečka, že se odehrála veřejná volba. Takže to zdůrazňuji, ale přesto si myslím, že bychom žili v normálním světě, kdybychom měli volbu tajnou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na čem to bude záviset to, jestli za pět let bude ...

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Nezlobte se, to není problém dnešního večera, to opravdu tak utíkáte od dneška k tomu, co budeme za pět let dělat, to já neumím zodpovědět. A zejména myslím, že to primárně není úkolem prezidenta, protože já jsem se celých pět let vyhýbal odpovědím na otázky, jaká by měla být volba prezidenta, protože jsem věděl, že když řeknu jednu, když řeknu "a", tak si budou všichni myslet že, že to je pro mě výhodné, a proto jsme výslovně říkal, opravdu není to otázka na prezidenta, je to otázka na naší politickou scénu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Myslím, že i posluchači Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu slyšeli v projevu vašeho konkurenta, neúspěšného konkurenta Jana Švejnara, že například co se týče volby členů bankovní rady České národní banky tak by tuto konzultoval s patřičnými výbory v Parlamentu České republiky. Ptám se, pane prezidente, jestli svůj zvyk, kterým bylo toto nekonzultovat, budete měnit?

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Ne, ne, neříkejte takovéto věci. Teď proběhla volba, dívejte se, dívejme se pozitivně dopředu, nevidím důvod okamžitě začít pošťuchovat, je to strašlivý zlozvyk naší žurnalistiky. Já jsem ze všech ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane prezidente, já vás nechci pošťuchovat.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
... svých, já vám odpovím, já jsem ze všech svých sil bojoval proti zákonu, který byl přijat proti mé vůli českým parlamentem, kdy můj předchůdce ve funkci v rámci omezení role premiéra, tehdy mě, prohlasoval a vnutil tento způsob volby bankovní tady. Já jsem zoufale protestoval, jsou mé známé protesty, texty, rozhovory, písemné články, kdy jsem já říkal, že máme předpotopní, nesmyslný systém volby bankovní rady, že takovou moc, která se dává do ruky prezidenta nemá ..., mají asi tak tři země světa. Takže já jsem poslední, který bych měl být viněn za to, to co se stalo. Shodou okolností proti mé vůli mě to padlo do klína něco, co jsem já v žádném případě nechtěl, takže z tohoto dělat nějakou kauzu, já musím rezolutně protestovat. Já jsem celý život žil v bankovnictví, já každého z potenciálních možných členů bankovní rady znám formou, že to byl můj kolega, spolupracovník, žák, nebo něco takového, spoluautor článků na bankovní téma, takže já myslím, že není toto žádným reálným problémem naší země a jestli si to můj protikandidát vybral jako téma, které zdůraznil ve svém předvolebním projevu, já to respektuju, ale věřte tomu, a abychom nezaváděli lidi někam na scestí, není to žádné vážné téma.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ani tou další otázkou, pane prezidente Klausi, se nebudu snažit zavádět někoho na scestí, ale přesto se zeptám. Za rok touto dobou budeme v plném proudu předsednictví Evropské unii, měly by české politické strany, ty které jsou v Parlamentu České republiky, uzavřít jakýsi pakt o neútočení na tento půlrok, jak navrhují například sociální demokraté?

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Tak já jsem o paktu o neútočí neslyšel, ale nepřetržitě jsem ve svých všech projevech tady v rámci této prezidentské volby zdůrazňoval jistou soudržnost naší, jistou vzájemnou solidaritu, jisté žití spolu, jistou svornost a týká se to všeho možného, v tomto smyslu se to samozřejmě týká i našeho předsednictví v Evropské unii. Ano, to je moje heslo, já jsem zásadně vystupoval a já myslím, že to je každý mohl slyšet, proti prostě takové té politické nesnášenlivosti, nekooperativnosti, nespolupráci, která tak byla demostrována právě zejména tou palbou minulý týden. Takže ano, to je obrovské úsilí a obrovský úkol pro nás pro všechny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ještě si vám, pane prezidente, dovolím odcitovat předsedu české sociální demokracie Jiřího Paroubka, který v podstatě před několika minutami říkal: "Václav Klaus nebude mít radost, že je zvolen lidmi, na kterých ulpívá politická korupce." Jaký je váš názor na tento, na toto proslovení?

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Já bych moc, moc prosil, moc prosil, aby opravdu jsme se nepouštěli do těchto debat, nemyslím s vámi, myslím s panem Paroubkem, myslím, že on vnesl od naší země něco, co nebylo šťastné a určitě jsem to nebyl v žádném případě já, takže teď aby se obracel druhým směrem, to fakt není spravedlivé a ne, opravdu nevnášejme to sem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane prezidente, cítíte se být dnes zvolen i díky hlasům nebo postoji Komunistické strany Čech a Moravy?

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Tohle je asi nejabsurdnější dotaz, který jsem zatím dostal, protože, protože jak dobře víte díky hlasům KSČM jsem já zvolen nebyl a naopak oni v celé řadě momentů tohoto klání hlasovali evidentně pozitivně pro mého protikandidáta a myslím, že to každý viděl na své televizní obrazovce, takže mně říkat že, že jsem byl zvolen, jestli jsem náhodou nebyl částečně zvolen hlasy komunistické strany, je opravdu výsměch rozumu a opravdu, prosím, abychom tohle to sem nezaváděli.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zeptám se ještě jinak a bude se to opět týkat komunistů. Změníte k této straně nějak svůj postoj, který byl charakterizován například jarem roku 2005, kdy jste zabránil sestavením menšinové vlády za podpory komunistů?

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Není toto na pořadu dne, bavme se o jiných reálných věcech, já jsem řekl jasné projevy, já jsem zopakoval po svém zvolení, že ty projevy prostě platí a nerozehrávejme okamžitě dnes večer nějaké hry. Myslím, že to je neskutečná vlastnost naší země, v normální zemi by byli nějakým způsobem rádi, že se odehrálo to, co se odehrávalo, že to na chvíli skončilo, že si na chvilku vydechneme a teď budeme pozitivně hledět dopředu, optimisticky hledět dopředu a tady se u nás začíná rozehrávat ne týden po volbě, ale hodinu a půl, jak jste začal tento rozhovor, po volbě okamžitě úplně jiná hra. Já v této hře opravdu s vámi hrát nebudu. Nezlobte se, já jsem slíbil ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane prezidente, musí říct, že nehraji, nehraji, žádnou hru, jen jsem se ptal.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Nezlobte se, nezlobte se, já jsem slíbil teď vystoupit v půl v televizích, takže děkuji pěkně za rozhovor, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane prezidente, děkuji i vám za rozhovor, na shledanou. U mikrofonu je stále Martin Veselovský, posloucháte Český rozhlas 1 - Radiožurnál, slyšeli jste první rozhovor, který poskytl nově zvolený prezident České republiky Václav Klaus právě Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu.

autor: mav
Spustit audio