Rozhovor s předsedou sociálních demokratů Michalem Haškem

Dobré předvolební pozdní odpoledne, i dnes vám Český rozhlas 1 Radiožurnál nabízí svých Dvacet minut. Od jejich mikrofonu vás zdraví Martin Veselovský. Uvidíme zítra ve Španělském sále to stejné divadlo se stejným obsazením a podle stejného scénáře, nebo konečně jeho autoři budou alespoň vědět, jak se dostat k závěrečnému rozuzlení? Jinak řečeno, přijdou čeští zákonodárci na Pražský hrad s jasnou představou, jakým způsobem volit, nebo opět odehrají před kamerami České televize a de facto celým národem spektákl s názvem "Pojďme hlasovat o tom, jak hlasovat o způsobu hlasování ve volbě prezidenta". To budeme přesně vědět zítra někdy po desáté hodině dopolední, kdy začíná další společná schůze obou komor parlamentu a s ní i druhá volba prezidenta nebo prezidentky České republiky. Hostem příštích Dvaceti minut je předseda poslaneckého klubu druhé nejsilnější politické strany, sociální demokracie, Michal Hašek. Dobrý podvečer.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Hezký podvečer ze sněmovny všem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane předsedo, na zasedání volební komise před třetí hodinou dnes odpoledne se o způsobu volby nemluvilo. Máte jasno, jak budete zítra volit?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Tak sociální demokracie má jasno, jak by ráda volila, volila by dále ráda veřejně, a bude věcí předsedy Poslanecké sněmovny, který mimochodem právě v těchto minutách jedná se předsedy všech parlamentních politických subjektů, jaký způsob navrhne. Nám by přišlo logické, že jestliže první volba téhle té bitvy s názvem zvolení prezidenta České republiky v roce 2008 proběhla veřejným hlasováním, tak nevidíme důvod, proč bychom teď měli měnit strategii. Čili my jsme si prošli tím procedurálním martyriem, já ještě chci říct k tomu, jak jste uvedl vlastně to dnešní vysílání, jestli zákonodárci věděli, když šli na Hrad minulý týden, s tím, jak chtějí hlasovat, no, věděli, čtyři z pěti parlamentních subjektů jasně říkaly, že chtějí prosadit volbu veřejnou a ODS tvrdošíjně trvala na volbě tajné, navrhovala nejrůznější početní variace, jak sčítat hlasy ze sněmovny a ze Senátu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane předsedo, s dovolením toto už jsme od vás slyšeli, já jsem pouze popsal ...

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
A já vám popisuji, jak to probíhalo na tom Pražském hradě, každý to měl šanci vidět, každý slyšel, jak se k tomu zástupci jednotlivých politických subjektů stavěli.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Popsali jsme si to, vy zevnitř coby insider a já zvenčí coby člověk, který seděl u televizní obrazovky. Pojďme dál s dovolením. Budou sociální demokraté za všech okolností prosazovat veřejnou volbu, anebo si dokážete představit situaci, kdy byste kývli na volbu tajnou?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Já nevím, co si představujete pod pojmem všechny okolnosti. My jsme naprosto, musím říct, rozčílení z toho, co se vlastně teď objevuje, co vyplouvá na povrch v souvislosti s tím, že víte, že ODS vehementně prosazuje tajnou volbu a hovoří přitom o svobodě zákonodárců, jednotliví zákonodárci teď říkají, že byli oslovováni právě zákonodárci z ODS, to mně přijde naprosto fatální, kteří měli dokonce nabízet nějaké finanční výhody, chceteli natvrdo řečeno, úplatky, už se tím snad bude zabývat také policie, pokud budou volit Václava Klause. Jaké ještě další věci proboha mají nastat, abychom prostě měli argumenty pro to, že se má znovu volit veřejně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumímli tomu správně, odpověď zněla ne.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Naše odpověď je taková, že potom, čím si musela projít Česká republika, čím si muselo projít těch dvě stě osmdesát jedna volitelů teď, mezi první a druhou volbou, tak je naprosto logické, že ta volba by měla být veřejná.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ještě se zeptám, hodláte zítra do Španělského sálu, a teď se vás ptám spíše jako politika, ne jako stranického předsedy poslaneckého klubu, hodláte tam opět nastoupit a nemít ten způsob volby alespoň v hrubých rysech předjednaný?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Ne, já si myslím, že všechny zásadní argumenty už padly minulý týden. Je škoda, že padaly až na tom veřejném zasedání. A vy víte, že já jsem byl první, kdo vystoupil a veřejnosti se omluvil za to, že tam je takové procedurální divadlo. Neomlouval jsem se za sebe nebo za sociální demokracii, ale za celý ten volitelský sbor, to jenom připomínám. A všechny zásadní argumenty tedy padly minulý týden a já si myslím, že zítra je potřeba, aby v rozpravě byly podány příslušné návrhy a o těch se bude hlasovat, a myslím si, že jsme schopni během několika možná desítek minut projít procedurou a začít důstojně volit prezidenta republiky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy už jste to říkal, nakonec padlo to i ve zprávách Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu, že právě v těchto chvílích zasedají předsedové parlamentních stran a předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček. Bude to probíhat analogicky s minulým pátkem, což znamená, že předseda té společné schůze pan Vlček přednese návrh, jak bude hlasováno o proceduře, a bude hlasováno nejdříve o tajné volbě, a pokud ta nedopadne, automaticky to padne na volbu veřejnou?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Je to precedens z první volby, kterou nakonec respektovaly všechny parlamentní subjekty, já jsem si nevšiml, že by po jednotlivých kolech volby třeba do zápisu z volební komise dal někdo námitku, že ten způsob je protizákonný nebo protiústavní, ale musím říct, že je to věcí pana předsedy Vlčka, nikoliv sociální demokracie, pana Vlčka jako vysokého ústavního činitele. On si teď vyslechne názory zástupců všech parlamentních subjektů tady z Poslanecké sněmovny, nevím, jak ze Senátu, jestli jsou tam zastoupeni ti nezávislí senátoři a menší senátorské kluby, na základě toho pan Vlček jako jediný oprávněný z jednacího řádu rozhodne, jaký návrh zítra tomu volitelskému shromáždění přednese. Já sám za sebe si myslím, že není žádný důvod se odchylovat od procedury, jak byla navržena minule, ale skutečně bude to odpovědnost pana Vlčka, jestli půjde tímto směrem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak já si dovolím trochu zafabulovat, kdyby se pan předseda Poslanecké sněmovny rozhodl a dal hlasovat nejdříve o veřejné volbě a ta z nějakého důvodu neprošla a ono to automaticky padlo na volbu tajnou, tak by byli sociální demokraté, kterým je i Miloslav Vlček, nadšeni a říkali by mu: Všechno je v pořádku, tak to mělo být?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Podívejte, sociální demokraté budou respektovat výsledek většinového rozhodnutí, pokud se k němu dojde na základě ústavy a jednacího řádu, na tom přece nelze nich zpochybňovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinak řečeno, předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů ještě neví, co navrhne zítra na začátku společné schůze obou komor, sociální demokrat Vlček?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Já to nevím, protože pan Vlček je sice členem našeho klubu, ale jako předseda Poslanecké sněmovny to rozhodnutí je na něm, a já nemám žádnou výhodu před ostatními předsedy parlamentních frakcí, abych tou informací disponoval nějak dopředu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Není to tak, že by například na klubu či předsednictvu sociálních demokratů bylo konzultováno s Miloslavem Vlčkem to, jak bude postupovat na začátku zítřejší volby?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Překvapím vás, ani na jednání poslaneckého klubu, který se scházel v úterý, ani na jednání předsednictva v úterý večer to s panem Vlčkem konzultováno nebylo. Je to jeho výsostná pravomoc jako jednoho z nejvyšších ústavních představitelů České republiky a my věříme, že pan Vlček se prostě rozhodne v souladu s ústavou a jednacím řádem, předloží sboru volitelů nějaký návrh, o tom se bude hlasovat, a uvidíme výsledek toho hlasování.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Překvapil jste mě, pane předsedo Hašku.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Vidíte, a to jste asi nebyl jediný.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Hodláte, pane předsedo Hašku, navrhnout nějaký postup nebo instrument, kterým byste zamezili té možnosti, že budou někteří zákonodárci při veřejné volbě volit dvakrát?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Víte, když jsme hovořili v tomhle týdnu o určité otevřené veřejné dohodě o tom, že by se trošku měla vrátit etika, normální lidská slušnost do toho jednání parlamentu, a tedy i zítra na Pražský hrad, tak si myslím, že přece je jasné, že v té volbě má každý jeden hlas, nemá dva hlasy, a z logiky věci tohle přece není věc levice, pravice, sociálního demokrata Haška, občanského demokrata Tluchoře nebo zelené paní předsedkyně Jacques, já myslím, že tohle je věc, na které bysme se naprosto normálně měli shodnout. Když náhodou by někdo chtěl, abysme o ní hlasovali, tak věřím, že během dvou minut ji odhlasujeme a výsledkem bude úplně normální záležitost, že když se volí z více jmen, tak samozřejmě si volím jenom jednoho kandidáta na prezidenta, tak zvednu ruku jenom jednou, ne dvakrát ani třikrát.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane předsedo, tomu rozumím, čistě lidsky, vy teď apelujete zejména na lidskou, etickou stránku všech dvě stě jednaosmdesáti volitelů. Na druhou stranu dobře víme, že co není dáno přesně zákonem a není vymezeno jednacím řádem, mnohdy jakoby nebylo. Tak neuvažujete o jiném instrumentu než o etickém apelu?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Já o jiném instrumentu ani nevím. Pohybujeme se v rovině veřejného práva a tam neplatí zásada, že co není zakázáno, je dovoleno. Prostě veřejné právo dává přesné mantinely a hranice, já jsem vzděláním právník, takže samozřejmě musím tohle to respektovat, a mimochodem když si vezmu minimálně to poslední třetí kolo volby, všichni zákonodárci se tak chovali. Já věřím, že se tak budou chovat, pokud projde veřejná volba, zítra na Pražském hradě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A hodláte navrhnout nějaké takové usnesení obou komor parlamentu při druhé volbě, které by apelovalo právě na ten etický rozměr?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Pokud je někdo bude explicitně vyžadovat, tak ať je navrženo a je odhlasováno.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy to nebudete?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Jestli k tomu stačí prostá dohoda pěti předsedů parlamentních stran, kteří si řeknou, že volba je o volbě mezi kandidáty a volí se jeden prezident republiky, tak mně stačí takováto dohoda předsedů stran a nemusím k tomu mít žádné sáhodlouhé usnesení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Teď na té schůzce předsedů parlamentních stran se bude něco takového projednávat?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
To netuším, myslím si, že odpoledne, nebo promiňte, dopoledne jsem zaznamenal po schůzce zástupců ODS a KSČM, že o tom hovořil premiér Topolánek, a já skutečně nejsem teď nějaká zlatá muška v místnosti pana Vlčka, čili netuším, jestli pan Topolánek s tímhle přišel i na té schůzi u pana předsedy Vlčka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Možná právě proto, že jste zlatou muškou ve studiu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu ve sněmovně.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
A to je určitě lepší.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak to je váš názor. Michal Hašek, předseda poslaneckého klubu sociální demokracie, je hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane předsedo, mohu mluvit, už jste si odkašlal?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Ano, ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak vnímáte nominaci Jany Bobošíkové Komunistickou stranou Čech a Moravy? Ptám se na to, koho posiluje, koho oslabuje tato nominace?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
To je úplně jednoduché a pro ty, kteří snad neměli dost času se s tím seznámit v médiích za poslední dva dny, to řeknu jasně. Pro mě osobně vystihuje tu nominaci Jany Bobošíkové komunistickou stranou jediné slovo šok. Bylo to prostě překvapení. Jestliže napřed komunisté říkali, že Jan Švejnar není dostatečně levicový, tak se chci zeptat, v čem je levicovější paní Bobošíková. A jestliže platí, že komunisté by teď podporovali paní Bobošíkovou jako třetí kandidátku, sněmovní matematika je neúprosná, do případného druhého kola volby by se v takovém případě dostali ze sněmovny Václav Klaus, ze Senátu Václav Klaus a hádejte, co by to mohlo znamenat, že prezidentem bude zvolen Václav Klaus. Takže já tomuto postupu komunistů absolutně nerozumím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, vy jste od té úterní nominace, protože v úterý večer byla Jana Bobošíková nominována, tak už přece několik schůzek mezi sociálními demokraty a komunisty proběhlo. Nevyjasnili jste si to?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
No, ty schůzky proběhly, já vás překvapím, komunisté, říká se, dávali určité podmínky pro sociální demokracii, to nebyly žádné podmínky, my o tom, že nepodporujeme americký radar v Brdech na základě jenom dvoustranné smlouvy bez zapojení do systému NATO, o tom přece hovoříme dlouhou dobu, na to nepotřebujeme, aby nám dávali nějakou podmínku komunisté, a když chtěli, tuším, tu druhou věc, nějakou dohodu o politické slušnosti a korektnosti, no, tak nejsme Národní fronta, politické strany jsou tu od toho, aby legitimně prosazovaly svoje názory, samozřejmě ale lidsky, slušně a eticky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Což možná není to, co komunisté chtěli.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
No, ale tak to je postoj sociální demokracie, prostě jako jak si chcete říkat na půdě parlamentu, že politické strany korektními metodami budou spolu politicky soutěžit a bojovat?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak já se zeptám jinak a ptám se teď na vaši zkušenost z těch dvou posledních dnů, ve kterých proběhla některá jednání mezi komunisty a sociálními demokraty. Myslí to komunisté vážně, že budou nominovat Janu Bobošíkovou a možná uskuteční ten scénář, který vy jste popsal?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
No, jestli jste slyšel dnes Vojtěcha Filipa na tiskové konferenci s paní Bobošíkovou ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Slyšel.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
... já mám vážnou obavu, že to komunisté myslí smrtelně vážně. Že to myslí smrtelně vážně a samozřejmě pak jak jinak si číst tuhle věc než jako to, že komunisté vlastně možná budou napínat všechny do poslední doby, já nevím, jestli třeba nemají nějakou tajnou dohodu s paní Bobošíkovou, stejně tak jak v úterý večer udělali nominaci a pak se vlastně zjistilo, že měli nějaké tajné usnesení, se kterým nás seznámili ve středu, říkali, že paní Bobošíková o něm taky ví, no, tak Bůh ví, co všechno si ještě komunisté na svém poslaneckém klubu a dalších grémiích strany usnesli, nicméně pro tuto chvíli je situace taková, že pokud zítra v deset hodin na Pražském hradě budou tři kandidáti na prezidenta republiky, jedním z nich bude Jana Bobošíková a získá podporu všech komunistických zákonodárců v Poslanecké sněmovně, je potřeba, aby z hlediska té matematiky prezidentské volby všichni věděli, že to prakticky znamená, že do druhého kola postupuje jenom Václav Klaus. Ať si každý udělá obrázek, proč je to zrovna komunistická strana, která mu takto otevírá dveře ke druhému mandátu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pojďme si ten obrázek udělat, proč jsou to zrovna komunisté?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Správná otázka na nesprávného aktéra. Pozvěte si Pavla Kováčika, Vojtěcha Filipa, pana Exnera, Grebeníčka, ti vám to možná prozradí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane předsedo, Vojtěch Filip tady byl v úterý ve Dvaceti minutách.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
No, vidíte. Řekl vám to, proč chce volit nebo proč chce prakticky umožnit zvolení Václava Klause? Já nevím, já jsem to ještě úplně takhle otevřeně od pana Vojtěcha Filipa nikde neslyšel.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Máte na to vy svůj vlastní názor?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Já tomu nerozumím, pane Veselovský, a musím to říct nejen vám, ale samozřejmě to teď říkám všem posluchačům našeho pořadu Českého rozhlasu. Prostě komunisté tady měli šanci vymanit se z určitého politického ghetta, měli šanci stát se součástí široké demokratické koalice, mimochodem se zelenými, s nezávislými senátory, kdy ti nezávislí senátoři jinak možná dokonce někteří bojovali i proti KSČM, to je potřeba si připomenout, padal tady mýtus o nějaké KSČSSD, kterou vytvářela ODS před minulými parlamentními volbami, a pan Renč na to natáčel nejrůznější videoklipy pro volební kampaň ODS, a teď najednou z důvodů, kterým přesně nerozumíme, prostě komunisté z téhle té Švejnarovské aliance vyskakují a prakticky nominací Jany Bobošíkové, kde si myslím, že se jedná o určitý marketingový tah před volbami do Evropského parlamentu, tak prostě prakticky na Pražský hrad znovu uvádějí Václava Klause. Já tomu nerozumím, je mi to líto, a na druhou stranu je potřeba to říkat takto otevřeně, protože tak to prostě je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dnes předseda zelených Martin Bursík, pane Hašku, odpoledne odeslal podle svých slov komunistům dopis, ve kterém je vyzývá, aby stáhli svoji nominaci Jany Bobošíkové, že tím, i jak vy říkáte, nahrávají zvolení Václava Klause, tak se ptám, jestli se i sociální demokraté stále ještě snaží, protože, popravdě řečeno, máme před sebou nebo vy máte před sebou nějakých čtrnáct do konce, šestnáct hodin času, tak jestli se i vy snažíte komunisty nějakým způsobem zviklat v tom rozhodnutí Janu Bobošíkovou podporovat?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Pane Veselovský, před chvilkou jste říkal u jedné odpovědi, že jsem vás překvapil, tak teď vám slibuji, že vás nepřekvapím. Samozřejmě, že se snaží, snaží se vyjednat tu podporu kandidátovi, který se ukázal jako zcela vyrovnaný kandidát Václavu Klausovi. Vždyť já připomenu, že v prvním kole byl rozdíl, jestli to pamatuju dobře, tuším, tří hlasů, a v tom třetím kole, pokud by komunisté dali hlas Janu Švejnarovi, tak dokonce bychom odcházeli v sobotu z Pražského hradu za situace, kdy sto třicet devět hlasů měl Václav Klaus a sto třicet devět by měl Jan Švejnar. Čili myslím si, že kdybychom o tomhle spolu mluvili před půl rokem a já jsem vám řekl, že tady bude nějaký naprosto vyrovnaný kandidát současnému prezidentovi republiky, tak byste si o mně možná myslel dokonce něco nelichotivého. To první kolo ukázalo, že taková reálná možnost se tady objevila, a najednou komunisté vytahují z klobouku paní Bobošíkovou, o které ostatní politické subjekty jasně říkají, že prostě žádný hlas nedostane, tak co jiného to samozřejmě z tohoto pohledu znamená? Čili ano, apelujeme na komunisty a prostě jednáme o tom, aby ta podpora směřovala k Janu Švejnarovi. Samozřejmě, že ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Stačilo by ale splnit ony tři podmínky, protože ony ty tři podmínky byly ... ty podmínky komunistů byly tři, právě ta třetí byla z toho původně tajného usnesení a ta třetí možná byla nejdůležitější, protože ta v podstatě požadovala, aby Jan Švejnar coby prezident České republiky se choval ke všem stranám naprosto stejně, což se dá taky interpretovat jako určitý požadavek na vstup komunistů potom do opravdu velké politiky, do vládních funkcí, do státní správy a tak dále. Proč jste prostě to neakceptovali? Měli byste komunistické hlasy pro Jana Švejnara.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Počkejte, počkejte, kde jste vzal tu tezi, že my jsme neakceptovali? Přece sociální demokracie trpělivě řadu týdnů hovoří o tom, že Jan Švejnar by byl ústavním prezidentem. Ústavní prezident je prezident, který je nadstranický, není to čestný předseda jedné ze současných politických stran například, a chová se ke všem parlamentním subjektům stejně korektně. Řekněte mi, v čem komunisté se cítí teda diskriminováni dnes, když jsou součástí Parlamentu České republiky, zasedají v krajských zastupitelstvech a obecních zastupitelstvech, taky v parlamentu hlasují o důvěře vládě, podporují zákony, pomohli naposledy koalici třeba při státním rozpočtu porcovat medvěda, v čem jsou teda obcházeni ti komunisté?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To víme, teď se ale pojďme, prosím, pane předsedo, pojďme se bavit o tom ...

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Pane Veselovský, omlouvám se, poslední věta. Když se to ODS hodí, tak heslo, že s KSČM se nemluví a nejedná, tak se prostě na ně zapomene, a tenhle týden se zhaslo a na to heslo se zapomnělo. A já myslím, že to bohužel není poslední případ tohoto druhu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pojďme se ale bavit chvíli o tom, proč sociální demokraté otevřeně nedeklarovali: Ano, přijímáme tyto tři komunisté podmínky, protože chceme, aby komunisté hlasovali pro Jana Švejnara?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Pane Veselovský, protože to, co jsou údajné komunistické podmínky, jsou věci, které sociální demokracie prosazuje bez ohledu na komunisty už dlouhou dobu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že s nimi moc nechcete spolupracovat.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
My nechceme, ale tak to není. Prostě my přece jsme jasně řekli, že nechceme americký radar, a říkáme ty důvody rok. My jsme jasně řekli, že chceme slušnou českou politiku, a to chceme celou dobu. My jsme jasně řekli, že chceme Jana Švejnara jako ústavního prezidenta, proboha proč by nám na toto měl dávat nějaké ultimátum soudruh Vojtěch Filip?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nevím.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
No, já taky ne, takže prostě z naší strany platí, že všechny tyhle věci naplňujeme a nepotřebujeme na to požadavek KSČM spojený s prezidentskou volbou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká v těchto Dvaceti minutách Radiožurnálu Michal Hašek, předseda sociálnědemokratického poslaneckého klubu. Možná po tom, co jste překvapil mě, pane předsedo, i já vás překvapím tou další otázkou. Existuje okolnost, za které byste hlasovali pro Janu Bobošíkovou, myslím tím sociální demokraté?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Já řeknu osobní názor, ale je to moje pevné přesvědčení předsedy poslaneckého klubu. Taková okolnost neexistuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že ve druhé volbě nedostane paní Bobošíková ani jeden sociálnědemokratický hlas?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Já si to neumím představit, proč bychom měli volit paní Bobošíkovou. Tak přece jsou tu ve hře tři kandidáti a jak byste docílil toho, aby do druhého kola postoupila paní Bobošíková? To mě zase překvapte teď vy a řekněte mi ten ústavní výklad, jak by se do toho druhého kola dostala, pane Veselovský?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Že by třeba někdo ze sociálních demokratů dal hlasy Janě Bobošíkové?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Scifi, pokračujte dál.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takhle bychom se tady, pane předsedo, myslím, mohli dohadovat velice dlouho, máme dvě stě osmdesát jedna volitelů a těch možností může být opravdu moc.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
To teď asi nebylo na místě, ale že by šly za Janou Bobošíkovou hlasy ze sociální demokracie, to je opravdu pro mě scifi. Promiňte, omlouvám se za ten předchozí výrok.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, to je v pořádku. V úterních Dvaceti minutách řekl předseda komunistů Vojtěch Filip o podpoře Jana Švejnara Stranou zelených toto, cituji: "Já si myslím, že se mění, protože minimálně dvě hodiny mám informaci, že Strana zelených pochybuje o další podpoře Jana Švejnara." Tolik citát. Ptám se vás, pane Hašku, jaké jsou vaše informace nebo možná dojmy z toho, jak silně stojí zelení za Janem Švejnarem? Nakonec je to i váš kandidát.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Určitě a já musím říct, že zelení za Janem Švejnarem samozřejmě stojí nadále, a myslím si, že všichni se budeme pokoušet ještě trpělivě přesvědčit KSČM o tom, že prostě každý má právo na to v politice se mýlit, to, co udělali s paní Bobošíkovou, takovou mýlkou je, no, tak snad to ještě napraví.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Váš profesionální odhad předsedy poslaneckého klubu sociálních demokratů, jakým způsobem bude zítra ta společná schůze obou komor Parlamentu České republiky probíhat?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Pane Veselovský, nejsem Miloš Zeman, abych byl prognostikem, nemám tady ve studiu křišťálovou kouli. Já prostě neumím teď říct, co udělají komunisté, já jsem zástupce sociální demokracie, já chci, aby zítra na tom Hradě proběhl důstojně ten volební akt, bez těch dlouhých procedurálních tahanic. To už máme za sebou. Všechny argumenty padly, tak tam to prostě bude hlasování většiny ve sněmovně, v Senátu a nějak dopadne procedura, a pak už by se mělo volit. Ale jestli chcete teď slyšet ode mě odhad, jestli prostě zítra už bude zvolen prezident republiky, já to v tuto chvíli prostě odhadnout neumím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a úplně poslední krátká otázka, prosím krátkou odpověď, budou se sociální demokraté snažit napadnout soudně některé aspekty či části prezidentské volby?

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Právě proto, že jsem vzděláním právník, teď to nemá nic společného s mou politickou příslušností, dobře vím, že průběh prezidentské volby je soudně nepřezkoumatelný. Je to možná špatná zpráva pro naši veřejnost, ale je to tak. Čili čemu se asi budou věnovat některé orgány, ať už činné v trestním řízení, nebo soudy, to budou některé okolnosti třeba přesvědčování volitelů, jak mají volit, to je ten pan senátor Novotný, oni i někteří další oznámili, že se něco děje, některým tady chodily kulky v obálkách, výhrůžky a podobně, to je jistě něco nechutného. Víte, všechno mě to vede k jasné úvaze, to by mělo být naposled, kdy veřejnost zažívá takovouto věc v podání poslanců a senátorů. Příště už veřejně. Volit bude deset milionů lidí, a to už prostě lobbyisté ODS nebo někoho jiného nezvládnou lobbovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Michal Hašek, předseda sociálnědemokratického poslaneckého klubu, byl hostem těchto Dvaceti minut. Díky za váš čas a na shledanou.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Já vám děkuji a přeji hezký večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
U druhého mikrofonu tady na Vinohradské třídě byl Martin Veselovský. Přeji i vám příjemný večer. Nezapomeňte, že za necelé čtyři minuty začíná Radiofórum Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio