Rozhovor s národním koordinátorem digitalizace vysílání médií Zdeňkem Duspivou o přijatém technickém plánu této změny, možnosti vymahatelnosti podmínek provozovateli, prvku dobrovolnosti, principu dohody i o nových kompenzačních licencích

Analogová tma nastane 11. listopadu roku 2011. Vypadá to sice jako titulek nového hollywoodského blokbasteru, ale ve skutečnosti se jedná o nařízení české vlády. Ta včera schválila technický plán přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání, což zjednodušeně řečeno znamená, že máme konečně jízdní řád, podle kterého přejdeme z analogového vysílání na vysílání digitální. Nařízení o technickém plánu přechodu by mělo za pár týdnů vstoupit v platnost, zůstává ale mnoho otázek a nejasných odpovědí. Budeme se jim věnovat v příštích dvaceti minutách. Dobré pozdní odpoledne vám od mikrofonu přeje Martin Veselovský. Mým hostem je člověk, který má digitalizaci jednoduše řečeno na starosti. Národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva, dobrý den, vítejte v rozhlase.

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
Pane Duspivo, ti všichni, kteří poslouchají teď Dvacet minut Radiožurnálu na analogových rozhlasových vlnách, co budou muset udělat, aby mezi půl šestou a šestou mohli i dále poslouchat?

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Tak z hlediska rozhlasu tam je trošku situace jiná než v případě televizního vysílání. V případě rozhlasového vysílání nehrozí to ukončení analogového vysílání, respektive nehrozí v nejbližších letech a je to otázkou, jakou formou se přejde na digitální rozhlasové vysílání, kterou technologii český provozovatelé včetně Českého rozhlasu zvolí, na které se shodnou a jakou formou. Takže z hlediska rozhlasového vysílání není až taková hrozba v uvozovkách ukončení toho stávajícího způsobu příjmu.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
Jinak řečeno rozhlasové přijímače, které ladí analogové rozhlasové vlny prostě neustále mohou zůstat v domácnostech, všechno bude tak, jak je dnes i po 11. 11. 2011.

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
V každém případě. Do budoucna samozřejmě se bude do jistý míry stíhat rozdíl mezi rozhlasovým a televizním vysílání, protože digitální rozhlas má jisté prvky vlastně obrazu kombinace se zvukem, čili už je to ta hranice mezi televizí a rozhlasem v budoucí éře se bude, bude potírat.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
Technický plán přechodu na digitální vysílání co se televizního vysílání týče je přijat, alespoň tedy vládou, znamená to, že vaše práce skončila jakoby národního koordinátora?

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Tak určitě ne. Pro nás to znamená to, že máme, bych řekl, trošku přesně vymezený období, kdy budeme tu svoji činnost vykonávat naplno, to znamená přesně to období, kdy se bude zahajovat digitální vysílání až do toho data konečného vypnutí televizního vysílání, takže je to důležitý krok, který, na který jsme čekali. On už doposud jeden technický plán přechodu je, který navázal na původní zákon, avšak stal se do značné míry neúčinný, nevymahatelný, protože ta konstrukce právní byla poněkud jiná. Současné řešení je již v uvozovkách vymahatelné, je to, je to jednoznačné řešení, jednoznačný harmonogram jak dál.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
Tak vymahatelné bude ve chvíli, kdy všechny subjekty, které se budou účastnit na přechodu z analogu na digitál, k němu takříkajíc přistoupí, protože přeci jen jde o nařízení vlády a mohlo bych před to dodat to slovíčko jen nařízení vlády.

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Ano, přesto je to významný posun, je to součást toho nového rámce pro digitální vysílání, který většinově přijal parlament v loňském roce, který je účinný od prvního ledna letošního roku. Je to legislativní řešení pro přechodnou dobu i jasná konstrukce, jak bude vypadat televizní vysílání v budoucnosti, jakým způsobem budou udělovány licence, jaký budou mít charakter. Součástí tohoto řešení bylo nutnost přijmout právě tyto podzákonné normy, protože kromě technického plánu přechodu ještě vláda odsouhlasila nařízení o zvýšení poplatků za využívání kmitočtu, čili to jsou ty zbývající části, které navazují na digitální novelu a kompletují ty podmínky pro digitální vysílání.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
Jakým způsobem tedy podle vás, pane Duspivo, je vymahatelný ten technický plán přechodu?

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Tak technický plán přechodu je vymahatelný na straně operátorů, protože on nehovoří primárně o televizích, ale je to plán pro operátory sítí těch digitálních sítí, to znamená ti, kteří budou stavět ty digitální sítě, na kterých se bude šířit digitální vysílání. Televize jsou v tomto systému vlastně uživateli těch služeb, jsou ty zákazníci těch operátorů, takže je vymahatelný na operátorech, je to pro ně plán. To, co je druhá část, to je ten určitý prvek dobrovolnosti, který jsme zopakovali z těch původních norem, a to je reakce na fakt, že současné komerční televize mají součástí, jako součást svých licencí kmitočty. Proto, abychom mohli přejít na digitální vysílání potřebujeme, využít i ty kmitočty, které jsou dnes využívány tak, abychom mohli vystavět těch do budoucna šest celoplošných digitálních sítí. Protože nebyla jiná možnost právní cesty s ohledem na prodloužené licence na všechny ty, ta práva, která, které tyto televize nabyly, proto jsme zvolili ten princip dohody, to znamená, přistoupili na technický plán přechodu, jinými slovy znamená to budou dříve vracet kmitočty, které doposud užívají, přejdou na digitální vysílání a zároveň jako nabídku kompenzace dostanou nové kompenzační licence další televizní licenci.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
K tomu se ještě dostaneme, jen připomínám pro posluchače Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu, že hostem dnešních Dvaceti minut je národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva. Dlouhé roky, protože dlužno podotknou pro ty posluchače, kteří se digitalizací a tématem digitalizace příliš nezaobírají, že to téma tady po českých luzích a hájích koluje už dlouhou dobu, předbíhají nás v tématu digitalizace státy jako například africká Nigérie a mnohé jiné, a dlouhé roky se říkalo, že televize Nova brzdí digitalizaci. Je tomu tak i teď?

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Tak možná můžeme rozlišit dvě formy. Jedna je taková ta mediální navenek a pak je samozřejmě ta skutečná. Je naprosto reálné a pravdivé si přiznat, že těm současným provozovatelům komerčního vysílání ta dosavadní situace vyhovuje a musí vyhovovat, protože mají poměrně dominantní pozici na tom trhu. Mají vlastně téměř monopolní přístup k reklamním financím na tom českém trhu, takže pro ně jako, bych řekl, nějaký dobrovolný důvod k tomu přechodu na digitální vysílání není, protože digitalizace obecně znamená více programů, větší pluralita, vlastně větší kapacitní technické možnosti, to znamená ...

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
Více těch, kteří budou ukusovat z toho reklamního koláče.

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
... že konkurence, přesně tak, čili je to krok, krok tímto směrem, i když samozřejmě v té praxi to stejně vede jako v řadě jiným podnikatelských činností vždy potom spíš k takovémuto tomu principu posilování silných, čili nedělejme si iluze, že tady bude existovat sedmdesát nezávislých televizí. Určitě ta pragmatická cesta tak, jak ukazují zahraniční zkušenosti je, že tady budou fungovat spíše multimediální domy, kde bude jeden provozovatel mít třeba několik programů, protože je to samozřejmě při těch synergických efektech výhodnější.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
Mimochodem, když už mluvíte o nějakém počtu těch nových digitálních vysílatelů, tak jaký je váš profesionální odhad toho, kolik těch, řekněme, sólových hráčů nových se objeví?

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Tak já si myslím, že ...

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
A pardon a udrží?

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
To je samozřejmě druhá část otázky, která, kterou asi můžeme jenom, jenom tipovat. Těžko, těžko říct, rozhodně bych škrtl tu variantu maximálně těch sedmdesát televizních programů v tom terestrickém vysílání. Myslím si, že to bude někam k těm dvaceti programům. Je otázka právě jakým způsobem si ty /nesrozumitelné/ nebo všechny televize na tom digitálním trhu udrží, protože ten takzvaný reklamní koláč není, není, se nějak nezvětšuje kromě nějakých, bych řekl, pravidelných desetiprocentních nárůstů, meziročních nárůstů, takže jinými slovy bude, bude ten koláč se dělit na více menších dílků, takže i z toho vyplývá nějaká, nějaký efektivní počet těch televizních programů. Druhou možností potom, která naváže na tu, na tu první etapu, která bude především ve formě neplacených televizních programů, pak jsou samozřejmě možnosti systému placené televize, ale to si myslím, že zatím není, není aktuální téma pro Českou republiku.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
Rozhodně tématem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu je přechod od analogového televizního k digitálnímu televiznímu vysílání v České republice. Mým hostem je národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva. Pojďme ještě zpátky na skok k postoji těch velkých televizních vysílatelů v České republice, k procesu digitalizace. Dovolím si odcitoval pana Ivo Ferkla, technického ředitele televize Nova, ze včerejších Událostí, komentářů na ČT 2, který říkal právě k přijatému technickému plánu přechodu: "Bude potřeba přesný právní rozbor a vlastníci televize Nova se rozhodnou, jak budou pokračovat dál, zda k technickému plánu přistoupí." Tolik citát technického ředitele televize Nova. Jinými slovy stojí a padá budoucnost technického plánu přechodu s tím, jestli k němu televize Nova přistoupí?

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Tak já bych předně řekl, že i příprava technického plánu přechodu si vyžádala značný čas, jedním z těch důvodů bylo, byla snaha nalézt co největší možný kompromis tak, abychom do toho procesu digitalizace aktivně zapojili všechny účastníky včetně televize Nova. A samozřejmě existuje krajní varianta, že televize Nova nepřistoupí na technický plán a půjde jinou cestu, která sice prakticky provozně je možná, ale není, není správná. Samozřejmě že tím naším zájmem trvale je, tak jak jsme i my připravovali digitální novelu, je umožnit aktivní roli a vstup do toho digitálního světa všem těm hráčům, jak těm dosavadním, tak i těm novým. Co se týče televize Nova, ta zmíněná situace, je třeba si uvědomit, že jde o poměrně významný podnikatelský segment na, v české hospodářství, kde obrat těch televizních společností je, je vysoký. Převážná část všech těch hlavních hráčů jsou obchodní společnosti vlastněné zahraničnímu vlastníky, kteří jsou, jejichž akcie jsou kótovány na burze, čili i to rozhodování je velmi složité, velmi náročné a rozhodování, které má dopady na perspektivu pěti deseti let, to znamená, je to, velmi složité, velmi složitý odpovědný krok. A je třeba si také uvědomit, že ten vývoj technologický v oblastí médií je mimořádně rychlý a dá se velmi těžce předvídat, jaký bude, jaké budou ty další roky. Prostě ty změny jsou, ty technologie předchází vlastně tomu podnikání, těm obchodním modelům.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
Myslím, že i naši posluchači rozumí tomu, že tak velká společnost jako je vlastník televize Nova, tedy společnost CME, to rozhodování jejich akcionářů může být složité. Na druhou stranu je ta podoba toho technického plánu přechodu, který včera odsouhlasila vláda České republiky, jak by se dalo nazvat? Je to vítězná podoba nebo je to podoba, ve které stát a regulátor spíše prohrává?

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Tak samozřejmě je několik subjektivních pohledů, ale já bych využil citace ...

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
/Nesrozumitelné/ pane Duspivo.

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
... já bych předně využil citace předkladatele, oficiálního předkladatele tohoto plánu, kterým je ministerstvo průmyslu a obchodu, který to výsledné řešení charakterizoval jako mimořádný, ale poslední ústupek televize Nova a operátorů Českých radiokomunikací. Já osobně jsem podporoval poněkud kratší termín nebo to definitivní vypnutí v roce 2011, nicméně i tato varianta je, je, je reálná, je tam podle mě dostatečná rezerva a ten smysl předkladatele je podle mého názoru, a s tím se ztotožňuji, bylo vytvořit takové podmínky právě, aby jak operátoři, na kterých ta hlavní tíha v těch nejbližších měsících bude ležet, tak i ty současné televize měly možnost se připojit, aby prostě ten plán nebyl proti nim, ale aby jim umožňoval, aby se zapojily, protože z mnoho důvodů je dobré, aby, aby všechny televize byly zapojeny z hlediska propagace, z hlediska motivace pro diváky a tak dále. Čili to je, je to, považujeme to za nezbytné a snažíme se celou dobu samozřejmě při zachování těch požadavků, který stát na to má, to znamená určitou přiměřenou míru kompromisu.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
Předpokládám, že se už nějaký čas pohybujete právě i v jednáních mezi regulátorem, mezi státními institucemi a mezi soukromými vysílateli, tak jaký je váš odborný odhad, přistoupí televize Nova nebo ne?

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Tak já bych řekl, že nemůže nepřistoupit po těch podmínkách, které dostala. Samozřejmě je to složité. Já možná ještě rozšířím tu otázku na televizi Prima, protože tu trochu pomíjíme. Myslím si, že pro televizi Prima je přechod na digitální vysílání velkou šancí, jak zlepšit ty své dosavadní technické, technická omezení, které, které plynou prostě z tý historie vzniku té licence a domnívám se, že oba dva, obě dvě televize přistoupí na ten technický plán přechodu tak, jak je nastavený. A pro ně, bych řekl, je proveditelný, je proveditelný pro operátory, je tam přiměřená rezerva tak, abychom překonali některé možné kolizní období, které, které zřejmě nastanou, nebo které se dají očekávat. A samozřejmě ten bonus pro ty současné televize, to znamená, že získají novou další televizní licenci jak televize Prima, tak televize Nova určitě je, je zajímavá záležitost, jak být připraveni u rozjezdu toho digitálního segmentu.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
Zhruba ještě před rokem, možná i před kratší dobou se hovořilo o variantě možná až tříbonusových licencí, nakonec tedy jak vidno ze včerejška dopadlo to na jednu bonusovou licenci za to, že budou vráceny ty analogové kmitočty, které jsou v licencích pro oba vysílatele. Je možné, že se ten technický plán přechodu ještě změní a že by televize Nova a televize Prima dostaly třeba dvě ty bonusové licence?

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Tohle se nezmění, to je ze zákona. Zase je třeba doplnit to, že kromě té jedné bonusové licence už v zákonu je řada, podle mýho názoru, potřebných a významných garancí pro přechod televize Nova a televize Prima na, do digitální éry, to znamená, zachování garance územního pokrytí tak, aby vlastně nebyly ohroženy podnikatelské záměry a samozřejmě i ty investiční, ty vynaložené investice, které obě dvě televize vynaložily v souladu se svými platnými licencemi. Čili je ta řada zákonem daných garancí, které, bych řekl, podporujou, podporujou tu pozitivní přístup nebo možnost pozitivního přístupu obou televizí k tomu TPP.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
Pokus se nepletu, tak termín na přistoupení k technickému plánu přechodu je devadesát dní od jeho zveřejnění?

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Ano, je to tak. Samozřejmě se dá očekávat, že to rozhodnutí nebo to stanovisko jedné i druhé televize nebude v těch prvních dnech, protože právě z ohledem na tu akcionářskou strukturu, na tu odpovědnost při tom rozhodování. Ale je to důležitý faktor, protože i podle toho budou provedeny případně i další kroky. Je třeba ještě možná zopakovat fakt, že v této chvíle pro ty první čtyři digitální sítě nejsou potřeba ty kmitočty televize Nova, nejsou životně důležité, takže pro případ, kdyby televize Nova nepřistoupila, tak je reálné postupovat dále zejména i díky pozici České televize a i nově finanční podpoře díky novému zákonu, takže to je reálný krok. Co se týče televize Prima, tak její kmitočty jsou potřebnější pro tu výstavbu sítí. V případě, že by některé nebo obě dvě televize nepřistoupily, vedlo by to převážně nebo především k tomu, že by nebylo možné vystavit tolik digitálních sítí a muselo by se postupovat trošku omezenou, omezenou kapacitou.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
A teď čistě kdybych zaspekuloval, kdyby obě televize nepřistoupily k technickému plánu přechodu, bylo by možno dodržet toto ustanovení, které v TPP je, že bude nutno tím digitálním signálem pokrýt minimálně takovou plochu, jaká je pokryta analogovým, to znamená více než devadesát pět procent?

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Tak to se bude týkat především České televize, která ze zákona má tuto garanci, čili na takto je technický plán, bych řekl, nastaven, aby se v tom v cílovém termínu dosáhlo té zákonem dané penetrace, čili je to reálné, bude to i samozřejmě možnost pro ty nové televize, které by vlastně se připojily k tomuto projektu.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
Mým hostem v dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu je národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva. Tak a pojďme od těch, řekněme, právních věcí, které souvisejí s televizním vysíláním k věcem praktickým, které budou možná zajímat úplně nejvíce příjemce televizního signálu. Vykazuje digitální signál, televizní digitální signál nějaké jiné lepší charakteristiky, co se týče pronikání do nějakých horských údolí, do nějakých zastíněných míst a tak dále?

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Tak obecně jsou taková ta obecná, obecné zásady, které charakterizují digitální vysílání od vyšší kvality obrazu, zvuku, přes menší zarušení toho digitálního signálu. Těmi dalšími výhodami jsou doplňkové služby a především zvýšení kapacity vlastně nabídka více programů. To je, to je ta obecná teoretická část. Samozřejmě to praktické řešení závisí na těch konkrétních lokálních podmínkách, protože jsou, do toho digitálního šíření vysílání se zapojí další vlivy jako jsou geografické situace. Obecně digitální vysílání bude potřebovat méně kmitočtů, méně vysílačů než tomu bylo analogové vysílání. My v plánu řešením vypínání těch hlavních vysílačů a bude se konkrétně řešit v příslušných regionech, do řešení těch lokálních situací, protože dnes je tady přes tisíc dokrývačů takzvaných malých kmitočtů, takže bude se to řešit. To, ten celkový systém je efektivnější z hlediska kapacity, z hlediska náročnosti a obecně signál je lépe chráněn díky té kompresi, takže v zásadě dojít ke zlepšení. Obráceně, to jsou i naše zkušenosti z těch pilotních projektů na Domažlicku, například tam kde byl problém s analogovým signálem s ohledem na to, že to byla třeba příhraniční oblast, která podlehla nějakým interferencím ze sousedních zemí, tak tam samozřejmě bude do jisté míry podobný problém s digitálním vysíláním. Ale jsou připravená řešení, která by měla dokončit i tyhle ty takzvaná bílá místa.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
Mimochodem nevím, jestli se tou následující otázkou vůbec nějakým způsobem v národní koordinační skupině zabývali, ale kdyby vše dopadlo tak, že by tady opravdu americká radarová základna stála, tak jak na tom budou vzhledem k provozu tomu radaru, toho radaru ostatní lidé s příjmem digitálního signálu?

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Myslím, že to nemá žádný vliv. Je to otázka na Český telekomunikační úřad, který je správcem kmitočtového spektra, a všechna, všechny ty technické plány řeší to, aby se jednotlivé kmitočty, jednotlivé šířené vlny vlastně v tom českém éteru vzájemně nerušily. Ostatně i to determinuje kapacity pro digitální vysílání v České republice, to myslím vztahy se soudními zeměmi, protože zjednoduše řečeno ten šířený signál se nezastaví na hranicích, protože tam je zrovna stání hranice, ale je limitován pouze geograficky, čili bylo velmi složité na celoevropské úrovni dohodnou vlastně vzájemné zkoordinování těch kmitočtů mezi jednotlivými státy včetně Severní Afriky mimochodem, kde se vlastně muselo společně naplánovat sestavování těch nových sítí. A podobně tomu je i na té, na té domácí půdě, to znamená ČT koordinuje ty kmitočty tak, aby se vzájemně nerušily, čili tohle to nehrozí.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
Máte spočítány náklady na to, kolik celý přechod z analogu na digitál bude stát?

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Tak je několik hrubých odhadů, které hovoří o dvaceti až pětadvaceti miliardách, které celý ten proces bude stát.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
Tedy do toho roku 2011? Zhruba.

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Přesně tak. Je to, jsou to náklady operátorů, náklady televizí a minimální náklady diváků. To si myslím, že je podstatné asi připomenout, protože souhlasím, že hovoříme spíš o těch právních věcech, ale ten hlavní cíl náš a vlastně i předpokládám, že všech operátorů i těch televizních společností je divák, vlastně jak zajistit divákovi co nejlepší nabídku ze strany diváka, to znamená, že pro příjem digitálního vysílání si bude muset pořídit settopbox, buď ke stávající televizi, nebo případně pořizujeli si novou televizi, tak už nové televize obsahují zabudovaný ten settopbox, který konvertuje digitální signál.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
V tom, včera přijatém nebo odsouhlaseném vládou technickém plánu přechodu od analogu k digitálu je zakotven nebo zakotveno určitá tříměsíční informační kampaň, která by měla probíhat před takzvanou analogovou tmou. Co by měla říkat ta kampaň a kolik na ní bude vyčleněno peněz?

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
To je naprosto součást přechodu na digitální vysílání. Vychází to už z té původní vládní koncepce. Jde o to, aby každý divák dostal informaci o digitálním vysílání a o konkrétních podmínkách v dané lokalitě právě v té lhůtě minimálně tři měsíce před ukončením analogového vysílání, aby měl čas se zařídit a rozhodnout se pro některou variantu. Kampaň obecně bude primárně informovat o tom, co je to digitální vysílání, proč dochází k ukončení analogového vysílání a co to pro diváka znamená. Druhou část těch informací bude informace o tom, jaké možnosti, to znamená, že existuje kabelové vysílání, že existuje satelitní vysílání a existuje terestrické digitální vysílání. Bude potom na divákovi jakou alternativu v tom daném místě zvolí, protože řada diváků u nás už má buď satelitní nebo kabelový příjem, tak těch se to ukončování té terestrické formy příjmu netýká. A další součástí té kampaně bude asistence, asistence zdravotně tělesně postiženým, určitým specifickým skupinám obyvatelstva a případně státním institucím z hlediska technické asistence, protože třeba u těch nemocnic, podobně u sociálních ústavů je to poměrně náročná technicky, ale samozřejmě i finančně je to náročná operace. Z hlediska financování, abych nezapomněl, je to podstatné. Je to jedna z rolí státu, které, ke které se stát a vláda přihlásila kromě té koordinační role, k čemuž je zřízena právě naše národní koordinační skupina, je to realizace informační kampaně. V návaznosti na přijatou digitální novelu byl vytvořen zvláštní chat u České televize, kam jsou alokovány výnosy z reklamy na České televizi po dobu přechodu na digitální vysílání, a vláda před měsícem rozhodla o tom rozčlenění a využití těch jednotlivých položek toho rozpočtu. Obecně se na, ve prospěch digitalizace v letošním roce vynaloží šest set milionů korun, z toho značná část jde na podporu a výstavbu veřejnoprávního multiplexu České televize. Na samotnou informační kampaň je vyčleněno sto milionů korun pro letošní rok.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
Tak takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu zejména o digitalizaci vzhledem ke včera přijatému technickému plánu přechodu z analogového televizního vysílání na digitální. Mým hostem byl Zdeněk Duspiva, národní koordinátor digitalizace. Díky, že jste přišel a na shledanou.

Zdeněk DUSPIVA; národní koordinátor digitalizace:
Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ; moderátor:
U druhého mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu byl Martin Veselovský. Přeji vám příjemný podvečer. Nezapomeňte, že už přesně v osmnáct hodin začíná Radiofórum Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio