Rozhodčí soud: Metrostav musí opět pracovat na tunelu Blanka, smlouvy s Prahou jsou platné

24. leden 2014

Metrostav musí znovu zahájit práce na pražském tunelu Blanka. Podle rozhodčího soudu jsou totiž předběžně smlouvy s Prahou platné. Stanovisko soudu ale nemusí být konečné. Další soudní stání bude na začátku března.

Práce zastavil Metrostav na tunelu krátce poté, co Praha odmítla stavební firmě proplatit faktury za asi dvě miliardy korun s tím, že smlouvy jsou neplatné.

Primátor Tomáš Hudeček z TOP 09 považuje dosavadní výsledek arbitráže za úspěch:

„Já vítám mezitímní rozhodnutí arbitráže jako vyšší autority, protože město může spolu s Metrostavem Blanku dokončit bez dalšího napadání a zpochybňování. Tribunál udělal rozhodnutí ve velmi krátké době a žádné zablokování stavby se tedy nekoná.“


Tunel Blanka je významnou částí Městského okruhu a má navázat na už hotové části - tedy Jižní spojku, tunel Mrázovka a Strahovský tunel. Dohromady z toho bude polovina městského okruhu, která usnadní průjezd především přes Letnou a Holešovice. Pod zem navíc svede tisíce aut, která dnes jezdí v těsné blízkosti Pražského hradu. Magistrát už za stavbu zaplatil 20 miliard korun.

Práce by měly být obnoveny nejpozději do šedesáti dnů. Zároveň Praha musí za provedené práce platit, a to vždy nejpozději do 21 dnů.

Finance na faktury Praha má

„Považuji to za pozitivní krok směrem ke zprovoznění tunelového komplexu Blanka,“ řekl Českému rozhlasu Jiří Nouza, náměstek primátora pražský radní pro infrastrukturu (TOP 09).

„Na úhradu faktur máme, co se týká sporu o dlužnou částku, spor pokračuje. Součástí je definitivní vyřešení otázky platnosti, či neplatnosti. Ale to je věc, která dnes nebyla vůbec řešena, dnes se soud skutečně zabýval pouze vzájemným návrhem, který vyústil v mezitímní rozhodnutí,“ připomněl Nouza.

Za stávajících okolností by se tunel Blanka mohl otevřít do konce léta.

Spor se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav v prosinci stavbu tunelu přerušil.

Firma požadovala od hlavního města uhrazení více než dvoumiliardového dluhu. Praha zase potřebovala ujištění, že jsou smlouvy s Metrostavem platné.

Podle stavební firmy arbitráž dál trvá a k dílčím výsledkům se odmítla vyjádřit.

Severozápadní část pražského Městského okruhu - tunelový komplex Blanka
autoři: mkp , ank , tch
Spustit audio