Rozhlasová Cena Thálie patří Libuši Švormové. Do Síně slávy vstoupila Jana Klusáková

19. říjen 2021

V Olomouci včera začala tradiční mezinárodní soutěžní přehlídka rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, jejímž vyhlašovatelem je Český rozhlas. Během slavnostního zahájení festivalu, které se uskutečnilo ve večerních hodinách v Moravské Filharmonii Olomouc, obdržela Libuše Švormová rozhlasovou Cenu Thálie za roli Ženy ve hře Děti pekla. Do rozhlasové Síně slávy uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral Janu Klusákovou.

„Již několik let má v rámci Prix Bohemia Radio generální ředitel, tentokrát v mé osobě, možnost přizvat do Síně slávy další výrazné osobnosti rozhlasové historie. V letošním roce rozšíří řady oceněných dáma, která je rozhlasačka s velkým R, rozhlasačka srdcem i duší, dáma, která v letošním roce oslavila významné životní jubileum a v Československém rozhlase začala pracovat v roce 1968 - Jana Klusáková,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Během večera, ve kterém se poprvé představil nový čestný prezident festivalu Igor Bareš, převzala Libuše Švormová z rukou prezidenta Herecké asociace Ondřeje Kepky rozhlasovou Cenu Thálie za roli Ženy ve hře Děti pekla.

Herečka Libuše Švormová s Thálií za roli Ženy ve hře Děti pekla

„Jsem velice rád, že se rozhlasová Thálie plně umístila mezi těmi skutečnými divadelními Tháliemi, však se také rozhlasové hře kdysi říkalo rozhlasové divadlo. Letos je ovšem absolutně raritní okamžik, protože se stane něco, co se ještě nikdy nestalo. Tenisté mívají double a my letos také. Ze všech 28 ročníků Cen Thálie ještě nikdy nikdo nezískal dvě během jednoho ročníku a dáma, která letos získá rozhlasovou Thálii, už získá druhou – paní Libuše Švormová,“ uvedl při předávání prezident Herecké asociace Ondřej Kepka.

V rozhlasovém monodramatu Děti pekla rakouské spisovatelky Gabriele Köglové v působivé interpretaci Libuše Švormové se posluchači z retrospektivního vyprávění životního příběhu postupně dozvídají, že si hlavní hrdinka prožila peklo, o kterém však celý život mlčela. Její dospělé děti však trvají na tom, že mají právo vědět, jaké jsou jejich kořeny.

Do Síně slávy Českého rozhlasu byla uvedena Jana Klusáková

„Miluji rozhlas ve všech jeho formách, mám krásný pocit, sklízím ovoce, předtím za divadelní práci, teď za rozhlasovou. Teď už bych brala nanejvýš Cenu Thálie pro začínající talent do 18 let,“ doplnila s humorem herečka Libuše Švormová.

Slavnostní zahájení 37. ročníku mezinárodního festivalu patřilo také vzpomínce na bývalou čestnou prezidentku, herečku Hanu Maciuchovou. Návštěvníci festivalu mohou na všestrannou herečku zavzpomínat v úterý 19. 10. mezi 15. a 16. hodinou v Kavárně POTMĚ prostřednictvím speciálně vybraných ukázek z její rozhlasové práce.

Více informací o aktuálním 37. ročníku Prix Bohemia Radio včetně programu je k dispozici na webu: prixbohemiaradio.cz.

Spustit audio