Rozhlas zahrál pro Ukrajinu. Kromě Dvořákovy Novosvětské zazněly i skladby ukrajinských autorů

Mezinárodně uznávaný hornista Radek Baborák a Symfonický orchestr Českého rozhlasu v pondělí večer společně vystoupili na benefičním koncertu pro Ukrajinu. Zakoupením vstupenek koncert podpořili hosté v sále, na „solidární vlně“ byli také posluchači stanic Českého rozhlasu i řady zahraničních rozhlasů sdružených do Evropské vysílací unie. Výtěžek koncertu celkově přesáhl 2 miliony korun.

Hornista Radek Baborák také moc rád diriguje

Na programu byla česká a ukrajinská hymna v podání Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu, Dvořákova symfonie z Nového světa nebo skladba nejznámějšího žijícího hudebního skladatele Ukrajiny Valentyna Sylvestrova.

Večera se osobně zúčastnili mimo jiné velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis, ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek a ukrajinský hudebník Taras Vološčuk. SOČR vystoupil pod taktovkou Petra Popelky a ve spolupráci s hornistou Radkem Baborákem.

Dva miliony pro Ukrajinu

Během večera pro sbírku SOS Ukrajina společnosti Člověk v tísni přibylo celkem 1.846.829 Kč. Výtěžek ze vstupného, který poputuje také Člověku v tísni na pomoc Ukrajině, je 1.053.880 Kč.

Celkem se tedy podařilo do sbírky přispět částkou 2.900.709 Kč.

Český rozhlas věří, že další pomoc bude následovat – konta zůstávají otevřena a všeobecná solidarita s lidmi zasaženými válkou trvá.

autoři: Jan Bumba , prh

Související