Rozevlátá volánová sukně. To je Žlutava v Chřibech, obec, kde se chodí nahoru a dolů

2. srpen 2019

Obec Žlutava na Zlínsku patří ještě do krásného, nebo jak se říká záhadného a mýtického přírodního parku Chřiby.

Obec Žlutava na Zlínsku patří ještě do krásného, nebo jak se říká záhadného a mýtického přírodního parku Chřiby. Zalesněné kopce okolo vesnice vypadají jako rozevlátá volánová sukně. Cesta přes Žlutavu vede budˇ nahoru, nebo dolů. Střed je ve výšce 300 m nad mořem. Ostatní části jsou právě v těch volánových záhybech krajiny. V každé výškové zóně je na co se dívat.

Pokud jsem v místě, tak si nikdy nenechám ujít pohled na horu Soudná. Svými 344 m nad mořem je nejvyšším bodem obce. Pokaždé mám pocit, že je součástí obytné zóny a lidem, kteří v té části bydlí, nahlíží do zahrad. Na tamní přírodu bych mohla pět ódy hodně dlouho. Vůči ostatním zajímavostem v obci by to pak nebylo „fér“. Tak vám řeknu základní informace o její historii.

Kdo chce vidět Halenkovice, musí chodit tři měsíce. Rozlehlá obec v Chřibech nabízí krásnou přírodu

Halenkovice

Halenkovice jsou nedaleko Napajedel a taky Otrokovic v podhůří Chřibů.

Oficiální začátek dějin Žlutavy, tedy první písemná zmínka, se datuje do roku 1667. Osadu založil, stejně jako několik okolních vesnic, majitel napajedelského panství Jan Antonín hrabě z Rottalu. Žlutavané nebyli původními osadníky krajiny. Žili v ní už pravěcí lidé. První stopy objevené archeology pocházejí ze starší doby kamenné. Výzkum odstartoval v polovině minulého století náhodný nález mamutí kosti.

Tým odborníků z Moravského zemského muzea v Brně pak ze země vydoloval řadu artefaktů, které potvrdily existenci pravěkého sídliště. Tehdejší obyvatelé podle archeologů přišli z jihovýchodní Evropy a začali se živit zemědělstvím. K přírodě mají lidé ve Žlutavě blízko i dnes, ale víc než klasickému zemědělství se věnují ovocnářství. Založili sad, v němž pěstují původní odrůdy jabloní, hrušek, meruněk a dalšího ovoce. Je to chlouba obce a ne jediná.

Ve Žlutavě už více než dvě století udržují tradici, o které se mluví široko daleko. Je to mikulášský průvod a je nejstarším zvykem v obci. Dalším unikátem jsou azimutální sluneční hodiny. Ty sice nejsou tak staré, zato byly první v Česku.

Obcí Žlutava vede cyklostezka a taky žlutá turistická trasa. Jestli žlutá podle názvu vesnice to nevím. Zato vím, že trasa vede kolem ekofarmy a minizoo a pro „cyklokaskadéry“, tak jim říkám já, tam mají bikepark.  

Žlutava, jako jiné obce na Zlínsku, se hrdě hlásí k tomu, že je křižovatkou Valašska, Hané a Slovácka. Od všech okresních měst národopisných regionů ji skutečně dělí skoro stejný počet kilometrů, necelých dvacet.

autor: Věra Hotařová | zdroj: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související