Rozdělovské věžáky připomínají mrakodrapy v Chicagu

12. září 2015

Město Kladno připravilo na sobotu v rámci Dne evropského dědictví komentované prohlídky šesti věžových domů ve čtvrti Rozdělov. Památkově chráněné třináctipatrové věžáky, postavené v padesátých letech minulého století, navázaly na funkcionalistickou tradici prvorepublikové výstavby. V duchu kolektivních domů v nich architekti mimo jiné vytvořili velkorysé prostory pro společné užívání.

Venku zdobí každý z nich velké keramické domovní znamení o průměru jednoho metru, která vytvořili významní čeští sochaři Marta Jirásková, Hana Wichterlová, Břetislav Benda a Bedřich Stefan. Mezi domy pak jsou nižší stavby, ve kterých dosud fungují obchody. Šest věžáků navrhli architekti Josef Havlíček, Karel Filsak a Karel Bubeníček.

Podle architekta Františka Müllera keramický obklad a struktura navíc připomíná, že se rozdělovské věžáky podobají chicagským mrakodrapům. „Podstatná je i železobetonová konstrukce, což je také docela atypické pro dobu, kdy se domy stavěly,“ dodává architekt.


Společné prostory i pozorovatelna
„Pro věžové domy je také typický koncept společného bydlení – všichni jsme si rovni, proto jsou také věžáky stejné, všichni můžeme využívat společné prostory, kde jsou prádelny a žehlírny. Zajímavá byla i technologie vytápění. Tady byl snad poprvé využití systém podlahového a stěnového vytápění,“ popisuje architekt.

Opravu věžáků blokují pamatkáři

Na střeše prvního věžového domu jsou malé budky. „Byla to pozorovatelna civilní obrany,“ dodává architekt. Na chodbě je také šachta na shoz domovních odpadků.

Šest věžových domů v Kladně – Rozdělově bylo postaveno v letech 1953-1958 ve stylu poválečného monumentalismu.

Spustit audio