Rozbíhají se vyjednávání o koalicích v krajích

8. listopad 2004

Lidé o víkendu rozhodli, kdo bude příští čtyři roky spravovat jejich kraje. Po Karlových Varech a Ústí nad Labem se dnes zřejmě rozběhnou naplno vyjednávání o možných koalicích i v ostatních regionech. Není vyloučeno, že ve všech 13 krajích bude vládnout pravice, pokud se ovšem vítězná ODS, která bodovala ve 12 regionech, domluví s KDU-ČSL, případně s jinými menšími stranami.

Relativně snadné řešení nabízí například Ústecký kraj. Tam by ODS mohla vládnout sama bez účasti dalších stran. Získala totiž v krajském zastupitelstvu těsnou většinu. Přesto ústecký lídr občanských demokratů Jiří Šulc už začal vyjednávat s ČSSD. "Bude to asi prapodivné pro někoho, ale já si myslím, že by politici měli plnit své sliby vždy. Protože jsme před volbami já osobně slíbil, že po volbách chceme spolupracovat se všemi demokratickými stranami. A protože se do zastupitelstva dostali pouze komunisté a sociální demokracie, tak si myslím, že se sociálními demokraty bychom jednat měli o spolupráci."

Někteří krajští zastupitelé si po několika letech prožijí dnešek jako nezaměstnaní. Ti, kteří byli do vedení kraje uvolnění ze svých původních funkcí, totiž ode dneška nedostávají krajské platy. Někteří se patrně vydají zaregistrovat na úřad práce, jiní se vrátí ke svému původnímu zaměstnavateli či k podnikání. I ti, které voliči znovu nominovali do krajského zastupitelstva, budou muset čekat několik týdnů, zda budou znovu zvoleni i do rady kraje. To je případ dnes už bývalého radního Jihomoravského kraje Lubomíra Šmída. "Já nastupuji znovu na obecním úřadě v Sokolnicích, samozřejmě ne do funkce vedoucího stavebního úřadu. Ta funkce je dávno obsazená. Musím se s panem starostou domlouvat, co mi dá za práci, a uvidím, na jak dlouhou dobu to bude."

Placeným funkcionářem kraje do zvolení nové rady zůstává pouze hejtman. Krajům ale v současnosti chybí mnohé pravomoci, které jsou pro ně jinak samozřejmostí. Po volbách do krajských zastupitelstev skončilo funkční období členů krajských rad a kraje do ustavení nových zastupitelstev zastupují právě jen hejtmani. Ti ale přišli o mnohé kompetence, protože zákon je připisuje pouze krajským zastupitelům nebo radním a nepřevedl je na podobné přechodné období na první muže krajů. Jak Radiožurnálu řekl hejtman kraje Vysočina František Dohnal, tato chyba v zákoně jim výrazně přidělává problémy. "Snažili jsme se to řešit s Ministerstvem vnitra. Upozorňovali jsme na to. Mezitím za 4 roky od vzniku krajů bylo provedeno spoustu novel v zákonu o krajích, ale tato novela ministerstvem vnitra předložena nebyla. Snažili jsme se na to upozornit i poslaneckou sněmovnu, ale ani to nepomohlo. Teď máme znění zákona s chybou, která znemožňuje řadu kompentencí."

Strany rekapitulují

Sociální demokraté netají své zklamání nad výsledky voleb - skončili třetí za ODS a KSČM, krajští lídři teď hledají příčiny neúspěchu. Jak řekl Radiožurnálu předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek - pevné voličské jádro sociálních demokratů je menší, než si mysleli. Je přesvědčený, že strana nedokázala využít prostoru mezi občanskými demokraty a komunisty. "V porovnání s tou situací před 4 lety, hlavní rozdíl je v tom, že neexistuje Čtyřkoalice a že se zdá, že těch 12-14 procent 4koalice získlaa ODS a naším neúspěchem je, že se nám nepodařilo tyto voliče oslovit a částečně získat."

Přímo z prvního kola senátních voleb ve 27 volebních obvodech vzešel pouze jeden senátor. Stal se jím plzeňský primátor Jiří Šneberger z ODS.

autoři: ark , leš , ehů , mfi , onč
Spustit audio