Roušky na ulici? Když je chladno, kapénky ve vzduchu přežijí až několik hodin, vysvětluje odborník

Roušky se vracejí. Zakrytí úst a nosu je ode dneška znovu povinné i na ulicích. Ministerstvo zdravotnictví toto opatření zavedlo, protože počet lidí s covidem-19 neklesá. To, že by se teď na podzim roušky měly nosit nejen v uzavřených budovách, ale podporují i vědecká zjištění...

Když mluvíme, vylétávají z našich úst až stovky kapének. Z relativně vlhkého prostředí, kde je navíc 100% vlhkost, přecházejí do studenějšího a hlavně suššího vzduchu. Z kapének se tak postupně odpařuje voda, až z nich zbude jen sediment.

Čtěte také

„Jsou tam dva procesy. Kapénka je vystřelená, a protože má nějakou hmotu, tak postupně padá směrem k zemi,“ popisuje doktor Vladimír Ždímal z Ústavu chemických procesů Akademie věd.

„Jak ale kapénka letí, tak se do suššího vzduchu zároveň vypařuje, což je pozoruhodně rychlý proces. Jedná se o jakousi soutěž mezi tím, jestli dřív spadne, nebo se dřív vypaří.“

Kapénka přežije dlouhé hodiny

Když se kapénka vypaří dřív, než dopadne na zem, může ji proudění vzduchu unášet dál. V létě – při teplotách kolem 25 stupňů a vyšších – takto vysušená kapénka (která může obsahovat koronavirus) „přežije“ maximálně několik minut. „Zatímco teď je venku 10 stupňů a virus přežije o řád nebo o dva déle. Takže místo minut žije hodiny,“ upozorňuje doktor Ždímal. 

Roušky z libovolného materiálu podle něj dokážou zachytit až 99 % těchto kapének. I proto je podle něj za podzimního počasí vhodné nosit roušky i na ulici – nejen v uzavřených budovách.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související