Rouška jako módní doplněk. S výrobou folklórních motivů na rouškách pomáhají malérečky i návrhářky

Roušky se rychle staly nedílnou součástí odívání a často i módním doplňkem. Do jejich výroby se proto pustily malířky, ilustrátorky, výtvarnice nebo třeba malérečky. Stejně jako módní návrhářka Vendula Pucharová Kramářová z Drnholce na Břeclavsku, která ve své tvorbě kombinuje zvířecí a folklórní motivy.

„Napadlo nás to s mamkou, ještě když nebyla povinnost nosit roušky. Vídali jsme babičky od nás z ulice, které si chodily samy nakupovat a neměly šátek, ani roušku,“ popisuje za šicím strojem sedící výtvarnice Vendula Pucharová Kramářová. První roušky věnovala hlavně sousedům v Drnholci. „Našily jsme jich asi čtyřicet, někteří sousedi si přišli sami. Další jsme odnesla na obecní úřad.“

Řada zákazníků začala vnímat roušku jako módní doplněk a velmi často ji chce barevně sladit se zbytkem oblečení. „Dávám roušky zadarmo, protože jsem s tím měla takový etický problém, protože jsem na tom nechtěla vydělávat. Než si brát za práci a za materiál, tak jsem si řekla, že nejlepší pocit budu mít, když to porozdávám.“

Švadleny a malérečky na jihu Moravy začaly vyrábět roušky s motivy typickými pro Moravu – ať už jsou to folklorní výšivky, barevné vzory nebo třeba modrotisk. Roušky ze zbytků metráže nabízejí obě modrotiskové dílny v České republice – v Olešnici a ve Strážnici.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.