Roste čokoláda na stromech? Kdo nevěří, ať se jede přesvědčit do Bruselu

Když chcete být ve formě, jezte čokoládu. Tuhle radu by vám asi většina doktorů nedala, na světě jsou ale místa, kde ji přesto dostanete. Jedním z nich je zbrusu nové Muzeum čokolády v belgickém Bruselu nazvané Belgian Chocolate Village. Na milovníky čokolády tu čeká 900 metrů čtverečních informací i zážitků, po kterých budou čokoládu určitě milovat ještě víc než předtím.

Do Muzea čokolády se v normálně chladném Bruselu můžete zajít i ohřát. Mají tu skleník, ve kterém je 28 stupňů Celsia a 85procentní vlhkost. Lidem tu totiž chtějí ukázat i podmínky, za jakých roste kakaovník, který je pro výrobu čokolády samozřejmě nepostradatelný.

Čtěte také

Kakaovníky v místním skleníku už kvetou, z čehož má můj průvodce Lucas Ducarme nefalšovanou radost. Když to takhle úspěšně půjde dál, budou totiž moci v muzeu začít vyrábět svou vlastní čokoládu. A to by byla skutečná rarita. Vždyť o čokoládu tu pochopitelně jde především.

Muzeum je v bývalé továrně na výrobu čokolády. Expozice zabírá víc než 900 metrů čtverečních

Co by to bylo za Muzeum čokolády bez možnosti čokoládu ochutnat. Jeden z čokoládových mistrů tu míchá čokoládu přímo před očima návštěvníků. Právě vyrábí polevu z tmavé 72procentní čokolády.

To je atrakce samozřejmě především pro děti. Ale skvělé pralinky s karamelovou a pomerančovou příchutí jedí děti i dospělí.


Děti zpočátku čokoládu vůbec nesměly jíst.

Muzeum čokolády, tedy Belgian Chocolate Village, sídlí v bývalé továrně na výrobu čokolády. Ale její produkce tu není zdaleka jediným tématem. O čokoládě se tu dozvíte věci, které vás asi překvapí.

Jed, nebo lék?

„Děti zpočátku čokoládu vůbec nesměly jíst. Lidé ji tehdy považovali za jed. Konzumovat ji mohli pouze vybraní dospělí, a to jedině v tekutém stavu. Až mnohem později se zjistilo, že čokoláda je dobrá pro všechny. I pro děti,“ vysvětluje Lucas Ducarme.

Prášek z kakaových bobů – čokoláda v surovém stavu

A když vidí můj nevěřící pohled, ukazuje mi nástěnnou tabuli, která vše vysvětluje. „O konzumaci čokolády skutečně existuje řada mýtů a legend. Čokoláda je prý škodlivá pro cévy a játra, způsobuje vysoký cholesterol, zácpu a akné. Nic z toho není pravda, jak tu vysvětlujeme,“ říká.

Čtěte také

Že by ale čokoláda byla něco jako zázračný lék, to se nám nesnaží namluvit ani tady v Muzeu čokolády. Lucas Ducarme připouští, že s čokoládou je to jako s každým jídlem – je potřeba ji jíst s mírou. Ale co je v případě čokolády ta správná míra?

„Belgičané to pochopili. Jedí pouhých osm kilo čokolády ročně. „Jezte taky osm kilo čokolády za rok a budete ve formě jako Belgičané,“ říká Lucas Ducarme, který je mimochodem štíhlý jako proutek.

autor: oho
Spustit audio