Rosťa Čapek

12. duben 2010

Jsou slavné. Většina z nás už je několikrát v životě alespoň zahlédla, zahrály si v reklamách, filmech a především na pódiích. O kom nebo o čem je řeč? O hudebních nástrojích pocházejících z dílny Rosti Čapka, přesněji řečeno o jeho mandolínách a banjech. „Na mé nástroje se hraje jak v big beatu, tak – přes škálu jazzmanů, folkařů a countrymanů - i v Národním divadle,“ naznačuje Rosťa Čapek, jak široké uplatnění jeho výrobky mohou mít. V úterý 13. dubna bude hostem Jaroslav Hromas, přední český speleolog.

Jiří Suchý, Robert Kodym, Ondřej Havelka, Marek Eben, Eduard Hrubeš. I nositelé podobně slavných jmen patří mezi zákazníky Rosti Čapka. „Někdy jde o lidi, u nichž by člověk netušil, že na banjo nebo mandolínu vůbec hrají,“ svěřuje se host pondělního Radiožurnálu.

V souvislosti s prvně jmenovaným, tedy s Jiřím Suchým, Rosťa Čapek poukazuje i na to, jakým způsobem získává inspiraci k výrobě hudebních nástrojů. „Jiří Suchý se totiž doslova zamiloval do komika, který se jmenuje George Formby, a celý život toužil mít banjo jako on. Poskytl mi tedy film s tímto komikem a podle něj jsem mu vyrobil i banjo.“

Rosťa Čapek si však na slávě svých klientů přehnaně nezakládá. Naopak. „Pro mě je důležité především to, že mé nástroje mají i úplně normální lidi, kteří na ně hrají třeba v hospodách,“ upozorňuje Rosťa Čapek.

Přestože tak on sám patří mezi špičkové výrobce hudebních nástrojů, usiluje o to, aby jeho banja a mandolíny byly cenově dostupné pro kohokoliv – a to přesto, že dostupnost hudebního nástroje může být relativní. Kolik si tedy připravit peněz, rozhodnete-li se požádat právě Rosťu Čapka, aby vyrobil mandolínu nebo banjo speciálně pro vás? I to v rozhovoru zaznělo.

A Tomáše Pancíře zajímalo mnohem víc. Svého hosta se zeptal například na to, jak nástroje Rosti Čapka vlastně vznikají nebo proč se kdysi rozhodl právě pro toto povolání. A odpovědi pondělního hosta Dopoledního Radiožurnálu si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Rosťou Čapkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio