ROP Severovýchod rozdělil 1400 subjektům přes 18 miliard korun. Další dotace už nebudou

23. červen 2016

Regionální operační program Severovýchod, sdružující kraje Liberecký, Pardubický a Královéhradecký, uzavřel vyplácení evropských dotací. Program celkem rozdělil přes 18 miliard korun a podařilo se mu tak vyčerpat všechny peníze, poskytnuté Evropskou komisí.

To shodně všichni tři hejtmani považují za velký úspěch. Myslí si to i hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc z ČSSD: „Čerpání z ROPu Severovýchod bylo pro Královéhradecký kraj velmi úspěšné. My jsme v rámci těch tří krajů byli nejúspěšnější. Do kraje přišlo kolem 7 miliard korun. Větší část šla opravdu do veřejných služeb. To znamená největší část do silnic, velká část do školství, do obcí a měst na sportovistě, do cestovního ruchu a tak dále."


Do kraje přišlo kolem 7 miliard korun. Větší část šla opravdu do veřejných služeb. Lubomír Franc, hejtman Královéhradeckého kraje

Regionální operační program už žádné další peníze nerozdělí, to je jasné už od roku 2012, kdy tehdejší vláda Petra Nečase rozhodla o tom, že po skončení aktuálního období už další nezačne.

Pro kraje to bude znamenat nutnost hledání prostředků jinde.

Čtěte také

Což může být problém především v souvislosti s opravami silnic, říká liberecký hejtman Martin Půta ze Starostů a Nezávislých: „V Libereckém kraji je těch silnic 2. a 3. třídy 2 200 kilometrů. Takže, tady se bavíme o tom, že pokud by ta částka nějakých 300 milionů korun ročně byla z nějakého jiného zdroje a kraje k tomu přidávaly svoje finanční prostředky, tak se ten stav bude dál zlepšovat. Bez těchto zdrojů se bohužel zlepšovat nebude."

Finance, peníze, ekonomika

Na dotace ve třech krajích dosáhlo přes 1400 subjektů, rozděleno bylo přes 18 miliard korun. Další, kteří by nejspíš také uspěli, ani žádat nezkoušeli - připravit podklady totiž není jednoduché.

Nebo nebyla vůle, což zlobí hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického z ČSSD. Ten zazlívá pardubickému magistrátu, že se nepokusil o obnovu pardubického přednádraží: „Myslím, že je to škoda. Protože každý rozumný hospodář se snaží využít prostředků vnějších. To znamená sehnat dostatečné dotace, aby nemusela ta hlavní tíže nákladů být na něm. Na příkladu České Třebové je vidět, že něco podobného lze realizovat. Zatímco v Pardubicích se o tom mluví zhruba stejně dlouho a zatím jsme ve fázi neustálého dohadování o to, jestli Švýcaři ještě počkají, nebo nepočkají s dotací. A jestli ten problém může být ještě odsunutý dál."

ROP Severovýchod teď bude ještě pět let kontrolovat fungování jednotlivých podpořených projektů.

autor: lcz
Spustit audio