Romský aktivista míří na radnici. Chce řešit kanalizaci v ghettu Přednádraží

Rozlousknout dva roky neřešený problém se dnes pokusí romský aktivista. Míří na ostravský magistrát, kde chce řešit, komu vlastně patří nefunkční kanalizace v ghettu před ostravským hlavním nádražím. Nikdo se k ní nehlásí a splašky dál plní sklepení domů, které nájemníci odmítají opustit.

„A teď si vemte horka, a ještě je tam tolik vody. To nevyprchá, neodpaří se,“ popisuje třiatřicetiletý Petr Žiga to, na co slova nestačí.

Lidé tady chtějí zůstat, ubytovny odmítají, samozřejmě by chtěli, aby kanalizace fungovala. Jenže všichni od toho dávají ruce pryč.

Majitel domů má v ruce dokument od jednoho odboru magistrátu, který potvrzuje, že kanalizace patří městu. Druhý odbor společně s primátorem to odmítá. Rozmotat klubko protichůdných pravd se dnes s úředníky pokusí rómský aktivista Kumar Vishwanathan.

„Každý má svoji představu, komu patří kanalizace,“ říká.

Nájemníci jsou připraveni s opravou kanalizace pomáhat jako Robert Kuman.

„Pokud by nám to vytyčili, tak my jsme schopni si to i vykopat i zaházet i všechno. A chceme tady žít. My už tu bydlíme pomaličku 35 let a chceme tady zůstat nadále, takže by se tady zapojili všichni,“ vysvětluje.

autoři: ada , eve
Spustit audio